...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Diet. Show all posts
Showing posts with label Diet. Show all posts

Tuesday, July 12, 2016

Puding Raja - Royal Pudding

Al salam alaykum

Aku tak perasan pun kedai ni kat situ walaupun selalu lalu situ hantar adik aku ke asrama.

Sampai la Kak Zack msg aku nak kirim beli Puding Raja Pahang. Biasa aku beli kat Tok Mak je.


bekas kecik RM 6.50

Harga agak ok jugak.

Rasa, aku tak rasa sbb aku beli dua je, lepas tu adik-adik datang bagi diorang la makan dulu. Mak aku cakap rasa sedap, sama macam Puding Raja Pahang Tok Mak, cumanya kuah agak cair sedikit.



Kalau korang ke Kuantan, boleh la mencuba. Tak pun boleh beli di Lembah Keramat dan jugak di Beserah House, Alam Damai, Cheras.

IG: @puding_raja

Aku pun nak rasa jugak. Kalau rajin, ke Lembah Keramat la kita, dekat je.

:::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa ::::

Wednesday, June 08, 2016

Ramen Challenge

Al salam alaykum

**Maaf, entri pasal makanan**

Heboh pasal Mee Samyang dari Korea ni. Samada pasal cabaran makan ataupun pasal status halal.

Bila dah disahkan halal oleh JAKIM. makin ramai la yg mencari.

Kakngah balik Kuantan Sabtu minggu lepas sibuk mencari kat bandar. Dari ECM, ke Pantai Selamat, habis stok semua. Harga kat Pasaraya dalam RM 23.00 utk sebungkus besar, aku tak tau ada berapa pek dalam bungkusan tu.

Kemudian, Ibnu ke kedai runcit Abang Zaid, kat rumah aku la. Terang-terang Mee Samyang ni duduk kat kaunter. Harga se-pek? RM 8.00. Untung banyak tuuuu!

Maka, Ramen Challenge pun bermula malam tu.


RM 8.00 satu pek.

Kakngah cabar makan dgn adik ipar kami, si Aza.

Pedas sungguh ke?

Dua-dua menyuap kali pertama, ok lagi. Kali kedua, tak pedas lagi katanya. Kali ketiga suapan, pedas yg kali pertama tu baru terasa. 

Tapi diorg cakap tak pedas mana pun. Tapi air hidung meleleh jugak.


Bukti tak pedas, Dijoh pun makan. Rina tengok je ye, tak boleh, awak tu tak tahan pedas.


Aku cuba sesuap je, sbb aku takut perut aku tak tahan. Maklumlah, perut dah kertu. Mmg berdesip la jugak. Tapi sekejap je. Macam makan sambal kat Cibiuk. Heheheh...

Ramai ke dah cuba?

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 30, 2016

Makan nasi ambeng kat mana?

Al salam alaykum

Aku dah lama tak makan Nasi Ambeng kat Ulu Yam ni. Sejak Kakak Payung Gojes cakap kampeni dia dah tak bagi eksekutif-eksekutif menyewa kat banglo Bukit Fraser, aktiviti kami kat sana dah tak ada. Jadinya, takde la agenda menyinggah makan Nasi Ambeng ni.

Kat mana makannya?

Kat Riverstone Eco Resort, Hutan Lipur Sungai Tua, Selangor.


Tapi kalau korang Waze atau guna Google Map susah nak jumpa ke jalan yg benar. Mmmg tricky skit. Kalau korang guna Waze atau Google Map, boleh cari Nur Laman Bestari Eco Resort, insyaAllah dekat la dengan Riverstone Eco Resort tu.

Petang tu aku pergi dgn bebudak USMKkj. Diorg nak penuhkan aktiviti selepas keluar dari Kalumpang. Aku plak mmg nak makan nasi ambeng kan. Bawak je la terus.


Sampai je, diorang pelik je tengok. Sunyi sepi. Betul ke Kay ko bawak sini ni? Bukak ke tidak ni? Aku dah tepon la diorg cakap bukak, nasi ambeng pun ada lagi. Bimbang camtu sekali.

Ye, sbb sini mmg sunyi. Pastu kereta kami 3 buah je plak tu yg parking. Betul ke tidak entah. Hehehe.



RM 50.00 setalam. Boleh makan 3-5 orang.

Versi kecik, RM 30.00 setalam, utk 2-3 org.

Kakak lapar! Ngeh ngeh ngeh

Kami amik jugak lauk tambahan. Daging salai masak lemak dah habis. Jadinya amik lauk lain. Serunding RM 3.00 sepiring, dan ikan keli masak kencur, RM 5.00 utk seekor. Aku tak makan ikan keli, tapi kuah dia sedap. Dan diorang cakap memang sedap sangat.

Alhamdulillah, kenyang perut balik KL dgn gembiranyaaa...

Kengkawan yg nak merasa, boleh la ke Riverstone Eco Resort ye!





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, March 20, 2016

Cari kuih gandus tak jumpa

Al salam alaykum

Jumaat lepas, mengidam lama tak makan ikan bakar kat Pasar Dato Keramat. Maka, bertemujanji dgn Eagy la kita di situ. Eagy ni selain dari sahabat zaman universiti, dia juga merangkap teman makan ikan bakar Keramat dan Bellamy. 


Alang-alang sampai Pasar Dato Keramat, mmg cari kuih kegemaran la, kuih gandus. Tapi pakcik tu takde berjualan. 2 tahun lepas pun kali terakhir ke Pasar Dato Keramat, pakcik tu takde. Harap pakcik tu masuh lg sehat bersama isterinya berjualan kuih gandus yg sedap. 

 Ada gerai lain jual jgk. Tapi dia letak nama Sri Gandus. Cuba beli. Tapi mmg tak sama mcm pakcik tu buat. Tak kena dgn selera aku jugak. Kalu dah terasa nak makan, mmg aku usahakan jugak la. 

Maka kita google resipi. 

Dapat resipi dari www.inamurni.com


Sbb aku sorg je tak ke mana-mana, maka aku tukar la resipi tu. 

Tepung beras aku guna 6-7 sudu, tepung gandum 2-3 sudu. Tapai nasi takde, so tak bubuh. Kelapa muda parut takde, aku guna kelapa kering, ni ikut suka banyak mana, aku bubuh banyaaaakkk. Aku guna secawan santan. Guna santan serbuk, dlm setengah pek, cairkan dgn 250ml air. Nak lemak lg, tambah lg santan. Yis aku guna 1-2 sudu, garam dan gula secukup rasa. Cara campur, ikut je mcm kat resipi tu, cuma aku tak blend. Jangan cair sgt, jangan pekat sangat. 

Sebenarnya bahan dia lebih kurang mcm buat kuih serabai jgk. Dan jugak mcm adunan lempeng kelapa la jgk. 

Oleh sbb aku tak jumpa acuan benjo kat Jusco, DIY, dan Daiso, dan malas nak ke pasar malam smlm, aku guna kuali tak melekat je. Buat mcm penkek. 

Sesenduk dulu. 

Kemudian ratakan dgn jem nenas. 

Kemudian tutup dgn sesenduk lg adunan. Balik-balikkan sampai masak. 

Gitu!

Alhamdulillah. Puas hati. Walaupun tak dapat rasa macam yg pakcik tu buat, tapi ok la skit dari yg aku beli Jumaat haritu kat Sri Gandus. 

Nanti nak cari acuan benjo. Baru dpt sama mcm pakcik tu buat. 

Ini tahun 2011 dulu. Adunan pakcik tu mcm cair skit. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::



Friday, March 04, 2016

Gula Cakery

Al salam alaykum

Hari ni dah mula cuti wajib. 

Selepas selesai urusan di Port Klang, aku ke Kota Kemuning. 

Kak Zack ajak makan kek. 

Nama kedai Gula Cakery. Kak Zack cakap kek dia sedap-sedap dan sentiasa bertukar menu. 

Aku ni dah lama tak makan kek. Rasa lama sgt! Heheehhe. 

Masuk Gula Cakery ni, kagum! Perusahaan anak beranak. Kak Zack cakap kopi pun sedap. 

Jom tengok apa yg ada. 





Tengok harga, mmg telan air liur la. 

Jom kita makan!

Meatball spaghetti. Sedap. 

Oh ya! Kat sini ada menu utk lunch. Boleh pilih mana-mana pasta dan air, dapat harga RM 19.00. Utk lunch je!

Tak ingt nama. Nanti tengok resit. Sedap!

Dan marilah makan kek! Kita amik setiap serba satu ye. 

Chocolate mud cake with icecream. Ya Allah, sedap sangat!


Ada lemon, pistachio, mango cake dan banana cake. Tak lupa jugak, cream puff. 

Semua sedap. 

Harga ye!

Geng Silat katanya Cik Pah! Sabo je la. 

Apa lagi, serbulah Gula Cakery di Kota Kemuning. Google Map je Gula Cakery, insyaAllah akan membawa anda ke jalan yg benar!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Saturday, February 20, 2016

Resipi Anna Olson yg aku tukar sesedap rasa

Al salam alaykum

Dalam dok mikir apa aku nak buat dgn roti perancis dan buah lai yg ada tu, bukak 703 Anna Olson beraksi. Tajuk resipi dia aku lupa tapi smlm berasaskan crumble dan buah. 

Resipi pertama dia mudah guna epal, sirap mapel, serbuk kayu manis, vanilla, oat, mentega, gula merah dan tepung. 

Ting! Boleh aku buat ni. 

Aku tukar epal jadi lai. Sirap mapel jadi gula. Tepung jadi roti dan kek chiffon. Tukar semua!

Potong buah lai dadu2 pastu bubuh gula. Aku bubuh sesudu je sbb tanak manis. Masukkan dlm acuan. Sebelum tu panaskan oven ye 180 deg C 10 minit. 

Hancurkan roti perancis dan carik-carikkan kek chiffon yg beli kat giant tu. Takyah halus sgt takyah kasar sangat. Campurkan oat secawan. 

Kemudian cairkan 1/3 mentega. Masukkan gula merah, aku kurangkan skit sbb aku guna kek chiffon giant yg manis tu. Bubuh garam skit. Kacau2 sampai gula larut kemudian tuangkan ke campuran roti, kek dan oat tadi. Kacau sampai sebati. 

Tuangkan ke atas buah lai td. Ratakan. Kemudian aku tambah lagi kismis dan coklat sesuka hati. 

Bakar pada suhu 180 deg C selama 45 minit. 


Lepas tu makan lah. Sedap ni kalau ada aiskrim. 


Selamat lah dia sebagai sarapan pagi aku. Alhamdulillah. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, February 14, 2016

Quiche, nak sebut cemana?

Al salam alaykum

Aku ada beli roti perancis, dapat singgit 2 ketul panjang. Konon-konon nak masak kacang pool, tapi tak beli kacang pool, terlupa yg aku simpan dah habis.

Jadinya, aku buat la savoury pie guna roti perancis tu. Dalam masa yg sama, dok pikir-pikir apa lg aku boleh buat selain dari puding roti, french toast, dan lain-lain yg biasa.

Tiba-tiba teringat penah makan Quiche kat KLCC, aku pikir mesti ada Quiche Roti ni. Google resipi. Pastu gelak sendiri. Sama je apa yg aku buat yg aku namakan savoury pie tu. Adoi la!

Ye la, bubuh roti, telur, susu. pastu ayam, sayur, cheese pastu bakar. Semua resipi sama je. Salah satu cth resipi kat sini: http://selerasakura.blogspot.my/2014/04/quiche-berinti-sosej-mudah-dan-enak.html

Dah tu apa la plak aku nak buat dgn roti aku tu?

Masak sup la jawabnya, cicah roti.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, February 02, 2016

Asam pedas ibu saya

Al salam alaykum

Aku lapar. Dalam bas ni. Tetiba teringat asam pedas mak aku. 

Siang tadi mak aku tanya nak makan ketam ke? Aku tanak. Tengok pakcik aji ada jual ikan pari. Aku nak makan ikan pari la. Mestilah kena masak asam pedas kan?

Kali pertama aku dengar ayah aku cakap asam pedas mak aku sedap. 

Good. Good. Good. Ayah aku kata. 

Dah berpuluh-puluh tahun hidup bersama, barulah kali ni asam pedas mak aku menepati selera suaminya. 

Mak aku melawak. Susah sungguh nak masak asam pedas. Tu la, sapa suruh kahwin dgn org Terengganu. 

Ayah aku balas, sapa suruh awak terima saya. 

Hahaahaa. 

Bahagia perasaannya. 

Aku mmg tak reti masak asam pedas. Tapi asam pedas mmg kegemaran aku. 

Anak Terengganu yg mengikut ayahnya orang Johor. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, February 01, 2016

Sata sata!

Al salam alaykum

Mak aku ada buat sata frozen, tapi pedas. 

Pastu sbb minggu cuti raya cina insyaAllah semua orang ada, buat lagi satu adunan utk difrozenkan. Senang takde la minggu depan kelam kabut. 


Perisikan ikan dalam sekilo setengah. Kali ni guna ikan lolong. 


Tumbuk bawang, halia dan cili sikit. Nak pedas, tambah la lagi cili. Pastu campurkan gula dan garam secukup rasa. 


Pastu, tumbuk ikan dan selang seli dgn kelapa. Terpulang nak banyak ikan ke nak banyak kelapa. 


Kemudian campurkan sekali dgn bawang  yg ditumbuk tadi. Perasakan manis masin semua ikut kesukaan. 


Guna daun pisang, bentukkan kon. Masukkan isi tadi dlm setengah sudu. Pastu padat-padatkan.


Bungkus jadi cam gambo ni. Korang kan pandai imagine kan?


Cucuk kat lidi sate, pastu bakar la! Aku tak bakar lagi, tgk la karang. Tak pun minggu depan je. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, January 30, 2016

Kuih Beka

Al salam alaykum

Aku sorg-sorg kat rumah mak ayah aku ni. Mak ayah aku sibuk plak hari ni. Tapi mmg ajaib sekali la, tak pernah pun rasa sunyi. Aku takde hal pun tinggal sengsorang cenggini. Lupa segala masalah yg melanda. Kalau kat Kuantan la. Kalau kat KL mau mati kutu. Hahahaa

Sebelum mak ayah aku kuar tadi, aku nampak kelapa banyak. Aku pun cakap kat mak aku, jom la buat kuih beka. Tak terpikir langsung pasal acuan. Hahaha. Nasib baik mak aku ada acuan bahulu cermai. Ok la tu. Cuma kecik la kan. Ayah aku parut kelapa siap-siap. Sebab aku takut nak guna mesin parut kelapa tu. Fobia tengok kelapa tercampak. Heheeh. 

Resipi mak aku:
Kelapa parut bahagian putih je 2 cawan
Tepung pulut 1 cawan
Telur sebiji
Garam dan gula secukup rasa
Air sedikit

Campur semua bahan. Nak manis, tambahkan gula lagi, nak lemak-lemak, lebihkan garam skit. Kalau adunan pekat sangat, tambah air skit. Kena pandai agak-agak. Kalau suka lebihkan kelapa. Barulah betul kuih beka. 


Lengserkan minyak dalam acuan. Panaskan acuan atas dapur. Bila betul-betul panas, masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan-tekan bg padat skit. 



Bakar dalam oven suhu 170 deg C, dlm 10-15 minit pakai api atas bawah, dan lagi 3-5 minit pakai api atas je. Tengok la bahagian bawah dah kuning-kuning, atas pun dah kuning-kuning, masak la tu. 


Tadaaa! Jom makan. 


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, January 21, 2016

Makan-makan di Bangi dalam masa 5 jam

Al salam alaykum

Hari Ahad, kami ada meeting utk trip seterusnya. Meeting jam 3.30 petang, kami berpisah jam 9 malam... 

Meeting kat Pizza San Francisco, Bangi... Minum air kedondong asam boi takde gula... Sedap wehh!

Makan? Aku tak order makan, tumpang makan roti Athirah je, pastu spaghetti kakak sayam... Berjam-jam meeting kat sini, tapi tak makan... 

Sebab utama, nak berpindah ke sebelah! Hahahaha

Ke mana? 

Fizomawar Kitchen la...

Macam-macam kan dengar cerita pasal Fizomawar ni... Terima kasih kpd gosip dan segala viral, dan rezeki jugak la nampak pengacara kesukaan, Abu Talib. Kecik molek je orangnya...

Dalam jam 6.00 petang, kami keluar dari San Francisco Pizza ke Fizomawar. Sebelah je kot!

Duduk dalam ruang aircond, dan menu pun sampai.


Antara menu yg ada

Barisan nasi yg ada

Barisan mee yg ada

Adik aku beli yg bentuk ikan tu kat Hatyai, RM 2.00

Air sedap-sedap

Aku order pad Thai, yg lain nak makan mee sup. Jadi diorg order, Nam Sai. Tapi Nam Sai dah habis, tukar order Nam Kun. Selang beberapa minit, pelayan datang cakap Nam Kun kuah rosak, so takde la jadinya...

Makanan sampai dulu, tak lama pun, tak sempat nak ulas topik yg dibualkan, makanan dah sampai. Sungguh cepat!

Lupa nama, tapi ni kiranya nasi ayam kuning la kat Thailand, sedap weh!

Ayam bijan, sedap gak, walaupun nampak biasa je

Roti Stereng... mmg terbaik sungguh! Pakej lengkap!

Roti Stereng ni Miza, Nurul dan Adeq order... Miza dan Nurul makan separuh dah kenyang... Aku la habiskan, sedap sungguh!

Gambo Pad Thai takde! Lupa... Tapi bagi aku Pad Thai dia biasa je, portion pun kecik. Tapi sohabat gegadis cakap sedap jugak! Dan, aku habiskan Pad Thai Athirah punya...

Kuat makan sungguh hari tu... Kot sbb pagi dah banyak bakar kalori kot! Tapi, sampai hari ni berat naik lagi :(

Ini paling terbaik! Air banyak, pastu sedap plak! Cha Yen je pun 

Harga makanan mampu makan, takde GST. Alhamdulillah.

Kemudian, selepas maghrib, nak meraikan ulangtahun kelahiran ahli Gadis Semasa, Cik Eein yg comel, kami berpindah ke Little White Cafe, Bangi.

Cantik kafe ni, deco ala-ala omputis. 


Ini ubat pun jadi hiasan

Order air dan kek saja. Air Hot Lemon Tea. Tapi Lemon tu jus perisa lemon. Sadis jugak la.

Kami order Kek Baldu Merah, Kek Keju, Kek Lobak dan jugak Pavlova.

Utk pencinta kek macam aku, semua sedap. Tapi yg Baldu Merah tu paling sedap yg Miza buat la, cuma skrg dia tutup kedai, bila boleh order lagi tatau la... Semoga Miza terbuka hatinya nak bukak kedai semula.

Aku tapau Kek Baldu Merah, sebab dapat half price kalau take away sebab Isnin cafe ni tutup.

Yang diraikan.

Semoga terus menjadi umat Rasullullah yg cemerlang, gemilang dan terbilang!


Yang meraikan dan diraikan

Teringat-ingat lagi kek keju Little White Cafe yg sedap ni!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::