...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label GGK. Show all posts
Showing posts with label GGK. Show all posts

Monday, May 29, 2017

Perkataan baharu

Al salam alaykum
 
Julie guna perkataan larap iaitu bahasa pasar Johor, dalam komen entri ini: http://kehelan81.blogspot.my/2017/04/pengalaman-pemandu-uber-di-kuantan.html

Saja tanya warga keluarga Johor jugak, aku tak pernah dengar diorang borak dgn aku sebut larap, tak pun aku mmg tak perasan. Cakap laju sangat biasanya. Tapi diorg kata, masa aku ada, takde apa yg larap, jadi tak guna la. Betul la jugak tu.

Contoh yg diorang cakap: Larap minyak, larap garam, gula larap... yg membawa maksud habis.
 

Ada rekan bagi definisi larap:

Definisi 'larap'

Indonesian to Indonesian
adjective
1. laku; laris
source: kbbi3

noun
2. jodoh; 
se·la·rap n sejodoh
source: kbbi3

verb
3. me·la·rap·kan v mengulurkan tali

Cemana nak guna dalam konteks ayat berjodoh tu?
 
 
::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, May 09, 2017

Adik angkat baharu hahaaha

Al salam alaykum
 
Akhirnya, ada juga kesempatan nak jumpa FattahC ni. Dengan Ummi dia sekali la. Last jumpa ummi dia 3-4 tahun sudah kot, p makan kat Restoran Cina yg dah pun tutup kat Wangsa Maju tu. Lama sungguh tak jumpa.
 
Si FattahC ni plak, punya la lama menengok dia dalam IG Kak Suzilawa tu, dari Kak Su mengandung sampai FattahC dah lahir dan dah pun berat 8kg. Kattang sungguh! Masa Kak Su mengandung pun Kak Su kata anak dia lelaki ke perempuan ke, nak letak jugak nama Fattah. Minat Fattah Amin ye? Hehehe


 
Susah betul awak nak senyum ye!


 
Cubaan utk membuatkan FattahC senyum mencapai keputusan 50%. Awek dia, Kak Anash agah baru dia senyum sikit.


 
yakin je tayang muka sebesar pinggan kat blog
 
Selain dari tu sebenarnya nak jumpa kakak blogger terkenal disukai ramai, Kak Anash tu. Sambil-sambil Kak Anash bercerita kisah dia, yg menjadi santapan motivasi aku di pagi hari. Terima kasih Kak Anash berkongsi cerita dengan saya. Kisah kita mungkin berbeza, tapi ada juga persamaannya.
 
Terima kasih utk Kak Anash yg belanja nasi lemak mahal pagi tadi dan kata-kata motivasi yg bermakna, terima kasih Kak Su datang bawa FattahC yg tak sihat pastu amik Julie kat ofis, dan Julie juga yg sentiasa juga mendoakan kebaikan utk aku dan kami semua.
 
 
::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, May 02, 2017

Terima kasih membawa nama kami bersama

Al salam alaykum

Mereka semua selamat berada di puncak Kerinci.

Terima kasih membawa nama kami bersama...


Gambar Ihsan, Cikgu Bungolale
 
 
 
Semoga ukhwah kita GSH berpanjangan...
 
 
Kerinci, tunggu kami datang tau!
 
 
Tiba-tiba lagu Cinta Pantai Merdeka berkumandang di telinga...
 


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, April 27, 2017

7.50 pagi, mungkin saya di ofis

Al salam alaykum

Selamat terbang GSH semua! Selamat mendaki Kerinci! Selamat ber-karaoke di puncak sana. Selamat be-reunion. 

Sob sob sob. 

 

Aku je sorang tak naik kapal terbang itu. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, April 13, 2017

Rezeki jgn ditolak, musuh jangan dicari

Al salam alaykum

Buka posa makan mee megi
Tiba-tiba org ajak makan kepsi
Alhamdulillah utk kurniaan rezeki
Rezeki jgn ditolak musuh jgn dicari

Mukaddimah org nak belanja kepsi: Buka posa makan meggi ke? Maggi rendam ke masak? 

Tolong skit, aku tak makan maggi rendam. Mesti masak punya! Semalas-malas nak masak, maggi tetap aku masak atas dapur gas, potong cili, bawang, kobis, lobak, tumis minyak. 

Budak ofis belanja kepsi sempena dia dapat insentif Grab yg entah keberapa kalinya. Alhamdulillah. Ahad ni janji kepsi dgn Haida bakal ditepati juga InsyaAllah. 

Sebenarnya, selepas dapat gaji haritu, mak aku tanya, ayah aku tanya, adik-adik tanya, sahabat-sahabat pun bertanya, apa yg aku paling nak makan, tunaikanlah sbb dah dapat gaji. 

Tapi, aku kelu. Tak tahu nak kata nak makan apa. Sebab, semua tu berlalu macam tu saja. Mungkin sbb dah biasa, setiap petang beli nasi lemak singgit, mihun singgit, beli roti nak expired kat giant, masak nasi, masak sambal telur, asam pedas telur, sup telur, bihun goreng rencah telur. Bila dapat gaji, semangat berkobar nak beli barang dapur nak masak sedap-sedap tu takde. 

List barang panjang. Nak beli tepung, nak beli coklat, nak beli ayam, udang, sotong, tapi satu pun tak beli. Beli maggi ada la. Pastu telur sepapan 30 biji. Kalau petang-petang beli nasi lemak dan kadang mihun juga. Sebungkus utk makan malam, sebungkus lagi utk sarapan. Makan tengahari beli kat foodcourt, lauk sayur dan ikan cencaru, menu sama je saban hari. Kadang je cari nasi ayam kunyit RM 5.00. 

Dan, aku pun sejak dari 5 bulan lepas, berazam utk tidak akan memuatnaik sebarang gambar makanan, sbb aku telah faham apa rasa "ko terliur, tapi tak boleh nak beli, sbb nak berjimat."  Aku harap istiqamah la azam aku ni. Iltizam menuju jaya. Moto sekolah sapa ntah aku lupa. 

Dan sbb itu juga aku tak online FB biasa aku, aku tak buka IG aku. Tapi bosan gila FB luar biasa aku tu, takde gambo sahabat, semata nak baca maklumat dan ilmu je. Buat IG baru nak sekodeng org, tapi nasib baik kantoi dgn sahabat sendiri, aku tak buh gambo profile pun kat IG, cemana dia bleh link dgn tepon aku, kuor pic profile yg aku buh kat tepon bijak ni. Kantoi la. tak sempat la nak sekodeng org yg kenal nickname aku tu zaman USM tu. 

Aku bukan org yg baik, tapi Allah Yang Maha Baik menutup cela aku. 

 
Malam 16 Rejab. Jika kau rindu aku, bulan tu kat situ je. Kalu takde, tunggu dia mencelah di balik awan. Selagi bumi belum digoncang. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, November 21, 2016

Bukit Batu Chondong, Kemensah

Al salam alaykum

Setelah sekian lama viral, akhirnya jejak jugak aku dan Athirah ke Bukit Batu Chondong, Kemensah. Bukit ni tak tinggi sangat, dalam 280m, ambil masa setengah jam utk aku yg pancit ni. Utk yg tak pancit, mungkin berdesup peginya kot.

Sememangnya, mudah je BBC ni, insyaAllah. Tapi jagalah keselamatan diri masing-masing bila berada di puncak.

Tapi, nak panjat batu tu, ambil masa la jugak nak beratur. Ramai! Kena sabar.

Aku banyak google nak mencari tempat mula mendaki ni, ada yg kata waze je Bukit Batu Chondong ataupun ATV Kemensah, tapi membawa kami ke jalan yg salah.

Selepas bertanya dengan penduduk setempat, alhamdulillah sampai juga ke tempat dituju.

Korang boleh waze/google map ATV Adventure Park, Kuala Lumpur. Agak jauh jugaklah dari parking kat Zoo Negara tu. Memula mmg akan jumpa ATV Kemensah dulu, kemudian lalu kolam pancing dan atas lagi jumpa kawasan sungai, Maahad Tahfiz, chalet-chalet peranginan, sampai la jumpa ATV Adventure Park ataupun kereta yg banyak parking di tepi jalan.

Kalau jumpa kereta banyak parking ni, insyaAllah betul la...

Jumpa ni betul dah, cari parking dulu

Akan ada abang bermotor yg menjaga parking. Semalam kami masuk parking kat kawasan lapang, kena caj RM 3.00. Kalau tepi jalan tu kena bayar RM 1.00

Update 04/12/2016: Kalau tepi jalan kena bayar RM 1.00 seorang, bukan RM 1.00/kereta. Aku tanya jugak kenapa macam tu bayarnya, abang tu cakap dia nak beli tali ke apa ke... so OK la tu kot.

 
Parking RM 3.00

Dari parking tu plak, kena turun balik jalan bukit skit, abang parking akan tunjukkan jalan. Petunjuk, sepohon pokok manggis. Kenal tak pokok manggis? Aku pun tak kenal, kih kih kih


Rentis perjalanan bermula di sini. Kiri tu pokok manggis.



Mulalah mendaki, pancit aku ni yg dah membadak dgn jayanya.


dari sini kita dah nak masuk hutan pokok buluh.


Semalam agak lecah dan lecak. Licin skit. Menyesal mintak Athirah tinggalkan tongkat sakti dalam kereta. hehehehe... Sakit lutut jatuh bergolek.

Inilah satu-satunya papan tanda ke BBC.


Rehat jap

Tinggalkan tapak, bukan sampah

Sekejap je jumpa dah laluan bertali

Update 04/12/2016: Tali kat sini dah putus. Hati-hati memanjat ye. Aku dah buat aduan kat abang kutip duit parking tu, dia cakap nanti dia ganti. Harap kali ketiga aku pergi nanti dah ada tali semula  la kat sini.

Ramai di puncak sana


Beratur utk naik ke puncak, yg ini mmg kena hati-hati skit. Panjat pokok dan batu guna tali.

Dah selamat dah berpaut di dahan cinta.




Ramai sangat di pondok beirut. Maka kami ke puncak kedua kot. Pun takde tanda org nak bergerak. Masih lagi bergambar-gambar dengan gembiranya.



Kita ke puncak yg ketiga la plak. Macam situ cantik je nak bergambar.


Saujana mata memandang


Gaya nombor satu!

Mana satu Bukit Tabur?

Aku nak turun batu hujung tu, tak dapat kebenaran :-)

Keselamatan wajib diutamakan


Kami kembali ke puncak yg kedua, nak bergambar dgn papan tanda, tapi ini je yg ada. Yg besi punya dah ilang katanya.

Dan kami ke puncak batu lagi satu, selepas yg ketiga tadi, katanya pemandangan lagi cantik. Ikut je tali warna ungu.

Naik turun skit

Sama je, tapi jelas la lagi pemandangannya

Dah gayat ke? Ni kat puncak BBC yg keempat.

Kami kembali ke beirut, duduk sekejap, mengudap bekalan.

Beratur plak nak turun

Terima kasih adik pinjamkan peha itu utk kami turun dgn jayanya



Kami singgah kat gerai makcik ni, nama takde, tapi roti canai dan nasi lemak memang sedappp! Alhamdulillah. Memang nampak cam tak bermakna je kan p panjat bukit bakar kalori tak seberapa, pastu masuk lagi banyak? Takpe la, yg penting, saya gembira semalam utk mengharung hari-hari yg mendatang.

Jom kita tengok gambar hasil Gopro Athirah.

Gayat tak?

Menikmati indahnya alam, melupakan sebentar masalah diri


Kaki sampai situ je hehehe

Jangan pandang bawah

Di beirut

Aku mmg berangan nak bergambar macam diorang ni, tapi keselamatan wajiblah diutamakan.




::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::



Wednesday, September 21, 2016

Lempeng gebusss resipi Miza

Al salam alaykum

Cikgu Hanisah uploaded gambo pancake Miza buat. Nampak kegebuan di situ. Selama ni resipi yg aku guna sering tak jadi gebu, maksudnya gebu yg macam McD ke, atau tepung segera penkek dalam kotak tu ke, atau yg mcm aku penah makan kat Mid Valley tu ke. Puas cari resipi, tak berjumpa. Kalau cari dalam bahasa Inggeris, jumpa je kot, tapi tak tercari dalam bahasa Inggeris.

Mari la kita minta resipi, nak merasa sendiri yg Miza buat tatau lg bila.

Resipi Miza yg sedap, aku simpan dalam blog supaya tak luput ditelan banjir ataupun memori telefon hilang. Harap blog ni pun terus hidup sebelum tuannya sampai ke negeri abadi.

Bahan-bahan: 
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 sudu besar gula
1 1/4 cawan susu penuh krim (aku ganti susu pekat 1/4 cawan + 1 cawan air, sbb takde susu plak malam tu)
1 biji telur
3 sudu besar mentega cair (aku ganti marjerin)

Campur semua bahan, kacau sampai sebati, biarkan 30 minit, pastu mulalah melempeng di atas kuali yg tidak melekat. Masa melempeng tu, gunakan mentega/marjerin ye.



Nak sedap, campur la pisang ke, cip coklat ke, kismis ke, oat ke ikut suka nak derhaka laa..

Malam td tgk Matilda anak Ramsay tu buat penkek utk mak dia, resipi sama la mcm Miza bagi ni. Cuma, mula-mula dia pukul telur dgn susu, pastu masukkan mentega cair, kemudian barulah campur semua bahan kering. Kacau sampai sebati dan halus.


Sarapan pagi semalam

Epal tu aku karamelkan dgn gula putih dan secubit garam. Gula merah dah habis.

Ini utk hari ni

Yang putih tu rambutan, aku nak buat ala-ala halwa rambutan, tapi tak kuasa nak tunggu lama atas dapur. Rambutan pun berapa biji je. Hehehe... Yg oren tu jem marmalade.

Alhamdulillah utk nikmat merasa makanan sedap.

Terima kasih Miza. Nanti aku minta resipi lain pula.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, April 27, 2016

Jejak Jepun GS - Tandas!

Al salam alaykum


Perkara yg paling aku ingt bila balik ke Malaysia ialah tandas di Jepun.

Bersih sungguh!

Kat mana-mana je! Samada kat stesen ketapi kecik, stesen ketapi besar ataupun kat airport ataupun dalam shinkasen!

Free plak tu!

Bersih sungguh!

Baik yg ada bidet, ataupun takde langsung! Takde hancing pun.

Kebersihan separuh daripada iman.

Betul-betul dipraktikkan.

Dalam tandas di apartment yg kami sewa di Tokyo pun sama. Toilet cantik. Nak basahkan lantai pun segan.

Kalaulah tandas kat KLCC macam ni, tak ralat pun nak bayar RM 1.00! Eh, singgit lagi ke?







Tapi seganlah anak tgk kita qadha hajat kan?


P/S: Gambar ehsan dari Kakak Gojes yg berpayung besar.


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Sunday, September 06, 2015

Kek Eclair coklat keras sob sob sob... tapi sedap!

al salam alaykum

Teringin nak makan kek e-clair bila tengok video bawah ni.


https://www.youtube.com/watch?v=M8WU9bRj1Lg



Tapi aku takut nak putar whipping cream jadi whipped cream, so mintak Kak Roza putarkan... aku ada bad experience masa nak buat durian crepe dedulu...

Biskut graham pun tak jumpa, so beli biskut cracker Hup Seng je..

Buat puya buat, tibalah kepada chocolate frosting... aku tanya kepada kaka bakers, itu adalah salah satu jenis coklat ganache, so buat ganache je la... tapi ganache aku pun sebenarnya tak pernah jadi, jadi keras je manjang... so aku sub kat Kak Roza... pun keras jugak! uwwaaaaaa!




Walaupun rupanya tak lawa, rasanya tetap sedap! ngeh ngeh ngeh... cubalah!

Resipi:

susu segar + serbuk pudding vanilla = gaul rata, masukkan whipping cream, gaul rata...
susun biskut graham (aku guna biskut hup seng), dan lapiskan dgn campuran whipping cream, susun lg biskut graham, lapiskan lagi dgn whipping cream, buat sampai habis... dan ratakan coklat ganache, sejukkan dalam peti sejuk 12 jam

p/s: hari ni dapat resipi chocolate ganache dr otai2 GGK, insyaAllah lenkali kita cuba...

Resipi kaka Miza:

250 gm cooking chocolate
50 gm susu cair
Masak bersama hingga likat, sapukan atas kek dan kelilingnya.

Resipi Ezza:

Aku kalu ganache
Aku pakai  whipping cream gula ising dgn coklat powder dgn kopi skit
Tu jer
Kacau atas api sampai kental skit.

Resipi Julie:

~ 250gm Dark Chocolate (cubed), letak dlm mangkuk kaca
~ 150ml whipping cream, panas kan sampai b'buih, pastu curah atas choclt td..
tutup mangkuk kaca tu, biar haba dari cream tu cair kn coklat.. kacau sebati


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, August 09, 2015

Jangan lupa namaku nanti di sana ye!

Al salam alaykum

Korang berlari la, aku temankan aje. 



GSH berkumpul cukup lengkap ahli. 




Berkumpul di kawasan kakak "saya Bungolale"



Bersama dua Cikgu Pengiring... tajuknya ialah Lawatan Sambil belajar ke Ladang Teh di Cameron Highlands.



Tak penat-penat bercakap. 



Tak berhenti-henti makan. 

Makan, cakap, gelak. 

GSH till Jannah. 

Nurul Hafizah, Fadzilah, Norlizah, Norhamizah, Nor Athirah, Amy, Norbaizura, Nur Haedzerin, Nir Azmin dan Hanisah.

Jangan lupa namaku nanti di sana ye!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::