...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label GGK. Show all posts
Showing posts with label GGK. Show all posts

Sunday, July 16, 2017

Sarapan di 14, minum petang di 10

Al salam alaykum

Kenyang makan semalam kat open house Eagy membawa ke pagi ni. Maka, aku tak sarapan pagi sbb rasa sebu sgt perut. Aku brunch terus di rumah Athirah. Menu nasi lemak yg mmg sedap zaman berzaman. Ikan bilis dia tu sedap. Mungkin sbb penggunaan ikan bilis tu sendiri. 


GGK (Huz) dan GSH tanpa Eein dan Cikgu


Mereka bertanya cemana aku kenal Intan ni, aku kenal di masjid Muadz bin Jabal. Kami sama-sama ikut Athirah ke Majlis Ta'lim Darul Murtadza. Dan kebetulan pula, Intan ni kawan dgn Fida dan Kak Zack, geng proton aku. Dunia kecik je. 

Dan petangnya, aku ke Subang Bestari, menjamu mee kari di rumah Kak Emi. Memang akan bercerita tentang bos lama kami. Hanya doa mampu dititipkan. 


Freestylezzzz

Ada lagi raya? Raya sehari je, tapi Syawal itu sebulan. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, July 10, 2017

GGK Beraya yeay!

Al salam alaykum

Kata persetujuan telah dicapai, kami beraya tahun ni.

Tapi, dua ahli GGK lain tidak turut serta, iaitu Yat dan Intan.

Aku amik Athirah dulu, kami ke rumah Amy utk minum Teh O dari Beijing.

 
 
Sambil-sambil menjenguk rumah Amy yg dah diubahsuai dengan cantiknya. Amy dah lama tak join memanjat, sbb dia cakap sekarang dah bertukar hobi deko-deko rumah.
 
 
 
Kemudian, kami ke rumah Huz. Rumah wajib, tempat wajib amik gambo pun atas sofa tu. Hidangan mee kicap dan nasi goreng. Serius la mee kicap tu sedap sangat! Aku dan Huz ni suka cuba buat resipi yg org lain tak berapa nak buat. 
 
 
 
 
Nir pun dah sampai, maka kami gerak ke rumah Nurul pula.
 
 


Yeay Hanaan ada sekali!
 


Tahun ni Nurul menyediakan juadah baru, iaitu soto di samping rending negeri similan dia, dan menu kegemaran aku, Shepherd pie dan juga spaghetti. Memang kebudakan sungguh. Tapi, paling yg aku suka ialah Choc Chip Cookies. Tiap-tiap tahun cari.

GSH tanpa Cikgu Bungolale dan Pwincess.
 
Sebelum kami bergerak ke rumah terakhir.
 
 
 
Selepas solat Zohor, kami bergerak ke rumah Mak Hayam... tahun lepas kami tak sampai. Rumah dia jauhhhhh di Lenggeng sana.

 

 

Bergossip dan bercerita kisah lama, dipenuhi gelak ketawa.
 
 
 
Nir ada tanya, kenapa lama sangat duduk kat sesebuah rumah? Cemana nak jawab ni? Hahahaha...
 
 
Memang begitulah sokmo-sokmonya pun. Diakui sendiri oleh family Nurul. Kami beraya memang lama. 
 
GGK sudah 7 tahun

Geng Gunung Ke? - Amy, Kay, Huz, Julie, Nurul, Bai, Fadd, Adeq, Ezza, Athirah dan Miza. Semoga ukhwah kita terus bersemi membunga mengharum selamanya.
 
 
Semoga perjumpaan raya seterusnya, semua ada, termasuklah Yat dan Intan Masayu ahli GGK, dan juga Cikgu Bungolale dan juga Pwincess yg jauh di Nusajaya sana.
 
 

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, May 29, 2017

Perkataan baharu

Al salam alaykum
 
Julie guna perkataan larap iaitu bahasa pasar Johor, dalam komen entri ini: http://kehelan81.blogspot.my/2017/04/pengalaman-pemandu-uber-di-kuantan.html

Saja tanya warga keluarga Johor jugak, aku tak pernah dengar diorang borak dgn aku sebut larap, tak pun aku mmg tak perasan. Cakap laju sangat biasanya. Tapi diorg kata, masa aku ada, takde apa yg larap, jadi tak guna la. Betul la jugak tu.

Contoh yg diorang cakap: Larap minyak, larap garam, gula larap... yg membawa maksud habis.
 

Ada rekan bagi definisi larap:

Definisi 'larap'

Indonesian to Indonesian
adjective
1. laku; laris
source: kbbi3

noun
2. jodoh; 
se·la·rap n sejodoh
source: kbbi3

verb
3. me·la·rap·kan v mengulurkan tali

Cemana nak guna dalam konteks ayat berjodoh tu?
 
 
::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, May 09, 2017

Adik angkat baharu hahaaha

Al salam alaykum
 
Akhirnya, ada juga kesempatan nak jumpa FattahC ni. Dengan Ummi dia sekali la. Last jumpa ummi dia 3-4 tahun sudah kot, p makan kat Restoran Cina yg dah pun tutup kat Wangsa Maju tu. Lama sungguh tak jumpa.
 
Si FattahC ni plak, punya la lama menengok dia dalam IG Kak Suzilawa tu, dari Kak Su mengandung sampai FattahC dah lahir dan dah pun berat 8kg. Kattang sungguh! Masa Kak Su mengandung pun Kak Su kata anak dia lelaki ke perempuan ke, nak letak jugak nama Fattah. Minat Fattah Amin ye? Hehehe


 
Susah betul awak nak senyum ye!


 
Cubaan utk membuatkan FattahC senyum mencapai keputusan 50%. Awek dia, Kak Anash agah baru dia senyum sikit.


 
yakin je tayang muka sebesar pinggan kat blog
 
Selain dari tu sebenarnya nak jumpa kakak blogger terkenal disukai ramai, Kak Anash tu. Sambil-sambil Kak Anash bercerita kisah dia, yg menjadi santapan motivasi aku di pagi hari. Terima kasih Kak Anash berkongsi cerita dengan saya. Kisah kita mungkin berbeza, tapi ada juga persamaannya.
 
Terima kasih utk Kak Anash yg belanja nasi lemak mahal pagi tadi dan kata-kata motivasi yg bermakna, terima kasih Kak Su datang bawa FattahC yg tak sihat pastu amik Julie kat ofis, dan Julie juga yg sentiasa juga mendoakan kebaikan utk aku dan kami semua.
 
 
::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, May 02, 2017

Terima kasih membawa nama kami bersama

Al salam alaykum

Mereka semua selamat berada di puncak Kerinci.

Terima kasih membawa nama kami bersama...


Gambar Ihsan, Cikgu Bungolale
 
 
 
Semoga ukhwah kita GSH berpanjangan...
 
 
Kerinci, tunggu kami datang tau!
 
 
Tiba-tiba lagu Cinta Pantai Merdeka berkumandang di telinga...
 


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, April 27, 2017

7.50 pagi, mungkin saya di ofis

Al salam alaykum

Selamat terbang GSH semua! Selamat mendaki Kerinci! Selamat ber-karaoke di puncak sana. Selamat be-reunion. 

Sob sob sob. 

 

Aku je sorang tak naik kapal terbang itu. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, April 13, 2017

Rezeki jgn ditolak, musuh jangan dicari

Al salam alaykum

Buka posa makan mee megi
Tiba-tiba org ajak makan kepsi
Alhamdulillah utk kurniaan rezeki
Rezeki jgn ditolak musuh jgn dicari

Mukaddimah org nak belanja kepsi: Buka posa makan meggi ke? Maggi rendam ke masak? 

Tolong skit, aku tak makan maggi rendam. Mesti masak punya! Semalas-malas nak masak, maggi tetap aku masak atas dapur gas, potong cili, bawang, kobis, lobak, tumis minyak. 

Budak ofis belanja kepsi sempena dia dapat insentif Grab yg entah keberapa kalinya. Alhamdulillah. Ahad ni janji kepsi dgn Haida bakal ditepati juga InsyaAllah. 

Sebenarnya, selepas dapat gaji haritu, mak aku tanya, ayah aku tanya, adik-adik tanya, sahabat-sahabat pun bertanya, apa yg aku paling nak makan, tunaikanlah sbb dah dapat gaji. 

Tapi, aku kelu. Tak tahu nak kata nak makan apa. Sebab, semua tu berlalu macam tu saja. Mungkin sbb dah biasa, setiap petang beli nasi lemak singgit, mihun singgit, beli roti nak expired kat giant, masak nasi, masak sambal telur, asam pedas telur, sup telur, bihun goreng rencah telur. Bila dapat gaji, semangat berkobar nak beli barang dapur nak masak sedap-sedap tu takde. 

List barang panjang. Nak beli tepung, nak beli coklat, nak beli ayam, udang, sotong, tapi satu pun tak beli. Beli maggi ada la. Pastu telur sepapan 30 biji. Kalau petang-petang beli nasi lemak dan kadang mihun juga. Sebungkus utk makan malam, sebungkus lagi utk sarapan. Makan tengahari beli kat foodcourt, lauk sayur dan ikan cencaru, menu sama je saban hari. Kadang je cari nasi ayam kunyit RM 5.00. 

Dan, aku pun sejak dari 5 bulan lepas, berazam utk tidak akan memuatnaik sebarang gambar makanan, sbb aku telah faham apa rasa "ko terliur, tapi tak boleh nak beli, sbb nak berjimat."  Aku harap istiqamah la azam aku ni. Iltizam menuju jaya. Moto sekolah sapa ntah aku lupa. 

Dan sbb itu juga aku tak online FB biasa aku, aku tak buka IG aku. Tapi bosan gila FB luar biasa aku tu, takde gambo sahabat, semata nak baca maklumat dan ilmu je. Buat IG baru nak sekodeng org, tapi nasib baik kantoi dgn sahabat sendiri, aku tak buh gambo profile pun kat IG, cemana dia bleh link dgn tepon aku, kuor pic profile yg aku buh kat tepon bijak ni. Kantoi la. tak sempat la nak sekodeng org yg kenal nickname aku tu zaman USM tu. 

Aku bukan org yg baik, tapi Allah Yang Maha Baik menutup cela aku. 

 
Malam 16 Rejab. Jika kau rindu aku, bulan tu kat situ je. Kalu takde, tunggu dia mencelah di balik awan. Selagi bumi belum digoncang. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, November 21, 2016

Bukit Batu Chondong, Kemensah

Al salam alaykum

Setelah sekian lama viral, akhirnya jejak jugak aku dan Athirah ke Bukit Batu Chondong, Kemensah. Bukit ni tak tinggi sangat, dalam 280m, ambil masa setengah jam utk aku yg pancit ni. Utk yg tak pancit, mungkin berdesup peginya kot.

Sememangnya, mudah je BBC ni, insyaAllah. Tapi jagalah keselamatan diri masing-masing bila berada di puncak.

Tapi, nak panjat batu tu, ambil masa la jugak nak beratur. Ramai! Kena sabar.

Aku banyak google nak mencari tempat mula mendaki ni, ada yg kata waze je Bukit Batu Chondong ataupun ATV Kemensah, tapi membawa kami ke jalan yg salah.

Selepas bertanya dengan penduduk setempat, alhamdulillah sampai juga ke tempat dituju.

Korang boleh waze/google map ATV Adventure Park, Kuala Lumpur. Agak jauh jugaklah dari parking kat Zoo Negara tu. Memula mmg akan jumpa ATV Kemensah dulu, kemudian lalu kolam pancing dan atas lagi jumpa kawasan sungai, Maahad Tahfiz, chalet-chalet peranginan, sampai la jumpa ATV Adventure Park ataupun kereta yg banyak parking di tepi jalan.

Kalau jumpa kereta banyak parking ni, insyaAllah betul la...

Jumpa ni betul dah, cari parking dulu

Akan ada abang bermotor yg menjaga parking. Semalam kami masuk parking kat kawasan lapang, kena caj RM 3.00. Kalau tepi jalan tu kena bayar RM 1.00

Update 04/12/2016: Kalau tepi jalan kena bayar RM 1.00 seorang, bukan RM 1.00/kereta. Aku tanya jugak kenapa macam tu bayarnya, abang tu cakap dia nak beli tali ke apa ke... so OK la tu kot.

 
Parking RM 3.00

Dari parking tu plak, kena turun balik jalan bukit skit, abang parking akan tunjukkan jalan. Petunjuk, sepohon pokok manggis. Kenal tak pokok manggis? Aku pun tak kenal, kih kih kih


Rentis perjalanan bermula di sini. Kiri tu pokok manggis.



Mulalah mendaki, pancit aku ni yg dah membadak dgn jayanya.


dari sini kita dah nak masuk hutan pokok buluh.


Semalam agak lecah dan lecak. Licin skit. Menyesal mintak Athirah tinggalkan tongkat sakti dalam kereta. hehehehe... Sakit lutut jatuh bergolek.

Inilah satu-satunya papan tanda ke BBC.


Rehat jap

Tinggalkan tapak, bukan sampah

Sekejap je jumpa dah laluan bertali

Update 04/12/2016: Tali kat sini dah putus. Hati-hati memanjat ye. Aku dah buat aduan kat abang kutip duit parking tu, dia cakap nanti dia ganti. Harap kali ketiga aku pergi nanti dah ada tali semula  la kat sini.

Ramai di puncak sana


Beratur utk naik ke puncak, yg ini mmg kena hati-hati skit. Panjat pokok dan batu guna tali.

Dah selamat dah berpaut di dahan cinta.




Ramai sangat di pondok beirut. Maka kami ke puncak kedua kot. Pun takde tanda org nak bergerak. Masih lagi bergambar-gambar dengan gembiranya.



Kita ke puncak yg ketiga la plak. Macam situ cantik je nak bergambar.


Saujana mata memandang


Gaya nombor satu!

Mana satu Bukit Tabur?

Aku nak turun batu hujung tu, tak dapat kebenaran :-)

Keselamatan wajib diutamakan


Kami kembali ke puncak yg kedua, nak bergambar dgn papan tanda, tapi ini je yg ada. Yg besi punya dah ilang katanya.

Dan kami ke puncak batu lagi satu, selepas yg ketiga tadi, katanya pemandangan lagi cantik. Ikut je tali warna ungu.

Naik turun skit

Sama je, tapi jelas la lagi pemandangannya

Dah gayat ke? Ni kat puncak BBC yg keempat.

Kami kembali ke beirut, duduk sekejap, mengudap bekalan.

Beratur plak nak turun

Terima kasih adik pinjamkan peha itu utk kami turun dgn jayanya



Kami singgah kat gerai makcik ni, nama takde, tapi roti canai dan nasi lemak memang sedappp! Alhamdulillah. Memang nampak cam tak bermakna je kan p panjat bukit bakar kalori tak seberapa, pastu masuk lagi banyak? Takpe la, yg penting, saya gembira semalam utk mengharung hari-hari yg mendatang.

Jom kita tengok gambar hasil Gopro Athirah.

Gayat tak?

Menikmati indahnya alam, melupakan sebentar masalah diri


Kaki sampai situ je hehehe

Jangan pandang bawah

Di beirut

Aku mmg berangan nak bergambar macam diorang ni, tapi keselamatan wajiblah diutamakan.




::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::