...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Gadis Semasa. Show all posts
Showing posts with label Gadis Semasa. Show all posts

Wednesday, May 10, 2017

Alhamdulillah

Al salam alaykum

Semasa mereka menuruni Kerinci telah terjadi satu insiden yg tidak terjangka. 

Boleh baca lebih lanjut di sini:


Selepas 3 hari ditahan di wad utk pemeriksaan lanjut, kakak Gojes kami disahkan tdak mengalami kecederaan yang serius diakibatkan insiden tersebut. Alhamdulillah, syukur kami panjatkan kepada Yang Maha Esa. 


 
 

Hidup baik-baik. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :

Tuesday, May 02, 2017

Terima kasih membawa nama kami bersama

Al salam alaykum

Mereka semua selamat berada di puncak Kerinci.

Terima kasih membawa nama kami bersama...


Gambar Ihsan, Cikgu Bungolale
 
 
 
Semoga ukhwah kita GSH berpanjangan...
 
 
Kerinci, tunggu kami datang tau!
 
 
Tiba-tiba lagu Cinta Pantai Merdeka berkumandang di telinga...
 


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, April 27, 2017

7.50 pagi, mungkin saya di ofis

Al salam alaykum

Selamat terbang GSH semua! Selamat mendaki Kerinci! Selamat ber-karaoke di puncak sana. Selamat be-reunion. 

Sob sob sob. 

 

Aku je sorang tak naik kapal terbang itu. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, September 24, 2016

#ProjekBukuLemoi

Al salam alaykum

Memanjangkan usaha sahabat kami, Cikgu Hanisah yg bertugas di SK Lemoi, Cameron Highlands utk anak-anak Lemoi yg hebat. 

Anda boleh ikuti perkembangan Lemoi di instagram @bungolale

Jika ada pembaca blog saya yg berminat utk menyumbang, boleh la menghubungi kami di nombor telefon berikut:


#projekbukulemoi

Jika anda lihat rak rak hampir kosong dalam gambar ini; maka ketahuilah, inilah rak yang sedang kami cuba usaha untuk penuhkan buat anak-anak di sini.

Buku-buku yang ada ini sudah lama, ada yang sudah koyak-koyak.
Bukunya tak banyak, jadi anak-anak cuma ulang baca buku-buku ini sahaja.

Sehubungan dengan itu, kami amat berbesar hati dan mengalu-alukan jika anda ingin memberi sumbangan buku kanak-kanak sama ada yang baharu/terpakai tapi masih elok untuk dibaca.

Buku yang diperlukan :
1) Sebarang bentuk bacaan yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 7 - 12 tahun. (Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris mudah.)
2) Buku ilmiah juga boleh, tapi sehingga tahap UPSR dengan FORMAT TERKINI sahaja.

Sumbangan boleh disampaikan melalui pos, atau jika sekitar KL; boleh hubungi nombor di atas.

Semoga sumbangan daripada anda semua dapat sedikit sebanyak membantu anak anak kami untuk terus maju jaya dan mencintai buku dan ilmu hendaknya.

TERIMA KASIH.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, May 27, 2016

Tahun ni takde trip mendaki, eh trip ke Indonesia

Al salam alaykum

Sejak aku kenali Air Asia, tiap-tiap tahun ada trip ke Indonesia. 

Tahun ni takde. Pelik rasanya. 

Tahun lepas, ada dua tiket Air Asia. Dua-dua trip mendaki. 

Tahun ni takde. Hmmm

Sedih rasanya hati. 


Mereka berenam ke Semeru, demi merealisasikan impian tak kesampaian pada 2014. 

Sedih ke? Diri sendiri yg memilih utk ditinggalkan. 

Semasa tiket dibeli, aku memilih utk tidak membeli. Sebabnya, tarikh tu dekat dgn tarikh cuti ke Jepun. Aku bimbang, tidak dibenarkan bercuti. 

Di saat cuti tidak menjadi masalah, masalah kewangan pula yg timbul. Hehehe. Ada nak bagi pinjaman, tapi tak best pun meminjam utk bercuti. Heheehe. 

Pepatah Melayu ada mengatakan, tidaklah lari gunung itu dikejar. Mendaki itu satu pilihan. Bila di puncak, tak selamanya di situ, kena turun jugak. 

Selamat mendaki Gadis Semasa. Semoga puncak Mahameru kalian akan takluki bersama dgn jayanya. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Monday, May 23, 2016

Wak Tek mana Wak Tek?

Al salam alaykum

Buku yg keberapa saya lupa utk tahun ini. Tapi, pertama kali tahun ini menulis tentang buku di blog.

Selesai membaca naskhah Lemoi.


Saya mengenali Lemoi di blog http://kapalterbangkertasku.blogspot.com/ beberapa tahun dahulu. 

Membaca di blog, kadang-kadang air mata jatuh juga.





Mengenali ketabahan guru-guru Lemoi, dan kecomelan anak-anak didik Lemoi sekalian. Diceritakan dgn baik sekali, terasa seperti diri sendiri berada di Lemoi sana.

Bila entah ada rezeki nak ke Lemoi bebetul?

Kebanyakan kisah dalam naskhah bercetak Lemoi ni, saya dah hadam di blognya. Kiranya, bacaan ulangan utk saya.

Pendek je, utk org biasa, bkn utk yg istimewa kah kah kah


Semoga semua terinspirasi dgn karya seorang guru di Lemoi ini.


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::




Wednesday, April 27, 2016

Jejak Jepun GS - Tandas!

Al salam alaykum


Perkara yg paling aku ingt bila balik ke Malaysia ialah tandas di Jepun.

Bersih sungguh!

Kat mana-mana je! Samada kat stesen ketapi kecik, stesen ketapi besar ataupun kat airport ataupun dalam shinkasen!

Free plak tu!

Bersih sungguh!

Baik yg ada bidet, ataupun takde langsung! Takde hancing pun.

Kebersihan separuh daripada iman.

Betul-betul dipraktikkan.

Dalam tandas di apartment yg kami sewa di Tokyo pun sama. Toilet cantik. Nak basahkan lantai pun segan.

Kalaulah tandas kat KLCC macam ni, tak ralat pun nak bayar RM 1.00! Eh, singgit lagi ke?







Tapi seganlah anak tgk kita qadha hajat kan?


P/S: Gambar ehsan dari Kakak Gojes yg berpayung besar.


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Monday, April 25, 2016

Jejak Jepun GS - Belanjawan

Al salam alaykum

Cerita Jepun baru Episod 1... hahaha... aku malas nak menaip la plak... malas pilih gambo, pendek kata aku malas la...

Mari kita cerita duit yg habis dulu. Sebenarnya utk trip ke Jepun ni aku tak ready utk perbelanjaan. Sbb banyak sgt masalah yg menimpa dan tidak disangka-sangka, maka aku malas nak pikir panjang aku buat je apa yg ada mengikut kemampuan aku.

Air Asia:
Tiket Air Asia return KLIA2 - Haneda: MYR 712.00
AirAsia Travel Protection: MYR 50.00
8x Checked baggage 25kg divided 6 person: MYR 152.00
Mee goreng mamak: MYR 15.00
Big Breakfast: MYR 20.00
Mac & Cheese: MYR 15.00

Jumlah: MYR 964.00

Makan:
Marrybrown: MYR 13.00
Sarapan pagi di Food Court: MYR 17.00
Makanan kering ke Jepun: MYR 40.00

Jumlah: MYR 70.00

Transportation:
JR Pass (utk digunakan di Jepun): MYR 1,077.00
Bas KLIA2-KL Sentral: MYR 11.00
LRT dan bas rapid: MYR 3.60

Jumlah: MYR 1,091.60

Penginapan (AirBnB):
1. Osaka:
ShinOsaka, Namba, Kyoto (Host: June) (4 hari/3 malam) = MYR 1,342.00 + MYR 10.74 (credit card charge) = MYR 1,352.74

2. Tokyo:
Best Value in Ikebukuro (Host: Keiko) (3 hari/2 malam) = MYR 1,210.00 + MYR 9.68 (credit card charge) = MYR 1,219.68

Jumlah Osaka + Tokyo = MYR 2,572.42 / 6 person: MYR 428.74

Internet:
Pocket wifi MYR 451.45/6 org: MYR 75.24

Jumlah: MYR 75.24

Perbelanjaan di Jepun (JPY 100 = MYR 3.62):

Makan dan minum:
Kopi di Iced Organic Cafe, Shinagawa Station: JPY 400
Lipton Iced Lemon Tea: JPY 108
Mineral water, 2 litre: JPY 91
Aiskrim Sakura, Kyoto Bamboo Groove: JPY 300
Halal Ramen di Gion, Kyoto, FB link : JPY 1,600
Mineral Water 2 litre dan sayur campur di AEON Ikebukero: JPY 178
Dinner (bg Athirah): JPY 200
Lunch at Ippin Restaurant, Asakusa, Tokyo: JPY 1,053

Jumlah: JPY 3,930 (MYR 142.27)

Transportation/Entrance Fee:
Kad topup Pasmo: JPY 3,000
Tram di Hiroshima: JPY 160
Kyoto Romantic Train: JPY 620
Umeda Sky Building Entrance Fee: JPY 720
Topup Pasmo: JPY 3,000
Bas ke Kawaguchiko Lake, Fuji: JPY 480 x 2 trip: JPY 960
Fuji Shiba Sakura Festival Entrance Fee & Bus x 2 trip: JPY 2,000
Pasmo balance: (-) JPY 1,256

Jumlah: JPY 9,204 (MYR 333.18)

Lain-lain:
Tips utk persembahan muzik: JPY 50
Locker Bag di Shin Osaka Station (sharing): JPY 350
Locker at Shinagawa Station (sharing): JPY 300

Jumlah: JPY 700 (MYR 25.34)

Cenderahati:
Keychain Mount Fuji: JPY 270
FM di Tokyo Sky Tower: JPY 648
T-Shirt @ Asakusa Temple: JPY 980 x 9: JPY 8,820
Tote Bag @ Asakusa Temple: JPY 1,000
Halal Japanese Cracker: JPY 650 x 2: JPY 1,300

Jumlah: JPY 12,038 (MYR 435.78)

Jumlah Perbelanjaan di Jepun: JPY 25,872 (MYR 936.57)

JUMLAH BESAR: MYR 3,566.15

Utk Transportation dan Entrance Fee tu nampak sikit je kan? Sebenarnya banyak tempat di Tokyo kami tak sempat nak jelajah. Dan kunjungan kami ke Tokyo Sky Tree dan Tokyo Tower pun hanya utk bergambar je. Jadinya, kami jimat utk Entrance Fee. Sbb jimat utk Entrance Fee, maka boleh la aku gunakan duit itu utk membeli t-shirt Japan utk anak-anak sedara tersayang. Pejam mata je, aku pikir JPY 1000 tu ialah MYR 10.00. Kalau tak, mmg tak terbeli la aku.

Utk internet plak, kalau sewa apartment biasanya dapat pocket wifi jugak. Jadinya, kalau nak jimat, bawak je pocket wifi yg disediakan oleh tuan rumah ke mana-mana.

Cuma kali ni aku frust jugak sbb tak dapat nak cover Tokyo. Tokyo banyak sgt tempat menarik yg boleh kita jelajah. Lain kali kalau beli tiket, kalau beli tiket Tokyo, kita habiskan Tokyo dan kawasan terdekat. Ada rezeki lain, beli tiket Osaka plak, kendian Sapporo plak. Berangan itu gratis.

Walau macamanapun, alhamdulillah dapat jejakkan kaki ke Jepun walau pelbagai rintangan yg melanda. 

::: Hidup ini indah jika selamanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, April 15, 2016

Jejak Jepun GS - 15/04/2016

Al salam alaykum

15/04/2016

Ada gempa bumi di kepulauan Kyushu. Harap tak terjejas di Tokyo. 


Kali ni aku duduk sengsorang. Tak mampu nak beli Quiet Zone. 


Sampai Airport jam 10.15 malam waktu Jepun. 


Malam ni tido Haneda airport dulu, menunggu pagi utk tukar JR Pass. 


Baca blog kak Anash macam-macam boleh buat sini. Aku kalau tak dapat tido kang aku nak jenjalan la. 


Kami solat jamak taakhir di surau yg berada di tingkat 3. 


Cari kaunter check in huruf L, surau dekat-dekat situ je la. 


Kami tido kat kerusi level 2. Ramai yg tido sini. 


Ada konbini store kat level 1. 


Jalan-jalan naik ke Observation Deck. Sejukkkk! Brrrrrr


Ramai jugak tido kat restoran level 4 ni. 


Subuh 3.29 am. Maka marilah kita tido dulu. 

::: Hidup ini indah jika selamanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, April 03, 2016

Oh My Jep!

Al salam alaykum

Bila Thirah cakap nak amik gmbo dgn Oh My Jep, aku terpinga, sapa tu?

Kucing yg glamer tu?

Glamer? Tapi aku tak kenal! Hahaha

Ramai yg beratur nak bergambar dgn Jep kat Fius 2.0. Panjang barisannyaaaa!

Aku ngintai-ngintai je la. 


Tapi kucing ni mmg cantik. Tapi masa sampai giliran Thirah, kucing ni buat hal. Nampak sangat muka dia penat. 

Jadinya, kita makan dulu!


Lepas tu la baru ok nak bergambar semula. 

Tapi, cemana dia glamer? 

Hanya mereka dan keluarga mereka ug tahun. Eh!



::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Friday, April 01, 2016

Sebulan Cuti Pada Hari Jumaat

Al salam alaykum

Bila Jumaat tiba, otak ligat pikir nak buat apa?

Jumaat bulan Mac berjaya diharungi. 

4/3 - ke Shah Alam, ada 2 interview, jumpa kawan2 sekali. 
11/3 - balik Kuantan. So tak rasa apa la. 
18/3 - sibukkan diri dgn urusan bank, jumpa Eagy, pergi ke Pejabat Mufti Wilayah dan JAIS Gombak, hantar borang mohon tauliah. 
25/3 - balik Kuantan lagi, interview. 

Interview 4/3, dua-dua gagal. 
Harapnya interview 25/3 beroleh kejayaan mudah-mudahan. 

Jumaat utk April plak. Ada 5 Jumaat. Kena potong gaji banyak la skit. 

Hari ni kuar pun sama macam nak p ofis, tapi melencong pergi bank, dan pergi JTB di Isetan dan jalan-jalan sekejap jumpa Thirah di KL Sentral. Terserempak dgn dak Intan berjalan dgn anak-anak dan maknya. Intan pun dh dpt MSS, utk kali kedua. Pertama dulu VSS di SBM. 

Industri minyak dan gas. Tidak dipandang sekarang. Pencari pekerjaan bertambah ramai di pasaran. Org yg berniaga juga bertambah ramai. 

Hari ni harga bahan bakar naik. RM pun dah di bawah 4.00. Yen Jepun pun dah turun sikit. Mudah-mudahan, ini memberi sinar harapan utk kami semua. Dan, doakan kampeni aku bekerja sekarang tidak goyah. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::



Friday, January 22, 2016

Teknik Nekad Sesaat Memasuki Bilik Mayat

Al salam alaykum

Sesapa yg baca siri "Diari Mat Despatch" mesti tahu teknik nekad sesaat ni.

Cuti hujung minggu yg panjang akan bermula tiga minggu berturut-turut.

Mak aku kata, balik Kuantan je. 

Tengah berfikir utk nekad sesaat balik Kuantan minggu ni, tapi tak nekad lagi.

Sahabat-sahabat bermusafir beli tiket ke Jakarta cuti Tahun Baru Cina. Aku pun nekad sesaat selepas beberapa kali tengok harga tiket.

Nekad sesaat "takyah beli tiket Jakarta, balik Kuantan"


Dalam membuat pilihan, selepas kita berusaha mencari penyelesaian utk memilih yg mana lebih baik utk kita, selepas beristikharah, jalan akhir ialah nekad sesaat, dan jangan berpaling lagi. Serahkan selainnya kepada Yang Maha Berkuasa Menentukan dan redha utk segala implikasi yg bakal terjadi.



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, January 21, 2016

Makan-makan di Bangi dalam masa 5 jam

Al salam alaykum

Hari Ahad, kami ada meeting utk trip seterusnya. Meeting jam 3.30 petang, kami berpisah jam 9 malam... 

Meeting kat Pizza San Francisco, Bangi... Minum air kedondong asam boi takde gula... Sedap wehh!

Makan? Aku tak order makan, tumpang makan roti Athirah je, pastu spaghetti kakak sayam... Berjam-jam meeting kat sini, tapi tak makan... 

Sebab utama, nak berpindah ke sebelah! Hahahaha

Ke mana? 

Fizomawar Kitchen la...

Macam-macam kan dengar cerita pasal Fizomawar ni... Terima kasih kpd gosip dan segala viral, dan rezeki jugak la nampak pengacara kesukaan, Abu Talib. Kecik molek je orangnya...

Dalam jam 6.00 petang, kami keluar dari San Francisco Pizza ke Fizomawar. Sebelah je kot!

Duduk dalam ruang aircond, dan menu pun sampai.


Antara menu yg ada

Barisan nasi yg ada

Barisan mee yg ada

Adik aku beli yg bentuk ikan tu kat Hatyai, RM 2.00

Air sedap-sedap

Aku order pad Thai, yg lain nak makan mee sup. Jadi diorg order, Nam Sai. Tapi Nam Sai dah habis, tukar order Nam Kun. Selang beberapa minit, pelayan datang cakap Nam Kun kuah rosak, so takde la jadinya...

Makanan sampai dulu, tak lama pun, tak sempat nak ulas topik yg dibualkan, makanan dah sampai. Sungguh cepat!

Lupa nama, tapi ni kiranya nasi ayam kuning la kat Thailand, sedap weh!

Ayam bijan, sedap gak, walaupun nampak biasa je

Roti Stereng... mmg terbaik sungguh! Pakej lengkap!

Roti Stereng ni Miza, Nurul dan Adeq order... Miza dan Nurul makan separuh dah kenyang... Aku la habiskan, sedap sungguh!

Gambo Pad Thai takde! Lupa... Tapi bagi aku Pad Thai dia biasa je, portion pun kecik. Tapi sohabat gegadis cakap sedap jugak! Dan, aku habiskan Pad Thai Athirah punya...

Kuat makan sungguh hari tu... Kot sbb pagi dah banyak bakar kalori kot! Tapi, sampai hari ni berat naik lagi :(

Ini paling terbaik! Air banyak, pastu sedap plak! Cha Yen je pun 

Harga makanan mampu makan, takde GST. Alhamdulillah.

Kemudian, selepas maghrib, nak meraikan ulangtahun kelahiran ahli Gadis Semasa, Cik Eein yg comel, kami berpindah ke Little White Cafe, Bangi.

Cantik kafe ni, deco ala-ala omputis. 


Ini ubat pun jadi hiasan

Order air dan kek saja. Air Hot Lemon Tea. Tapi Lemon tu jus perisa lemon. Sadis jugak la.

Kami order Kek Baldu Merah, Kek Keju, Kek Lobak dan jugak Pavlova.

Utk pencinta kek macam aku, semua sedap. Tapi yg Baldu Merah tu paling sedap yg Miza buat la, cuma skrg dia tutup kedai, bila boleh order lagi tatau la... Semoga Miza terbuka hatinya nak bukak kedai semula.

Aku tapau Kek Baldu Merah, sebab dapat half price kalau take away sebab Isnin cafe ni tutup.

Yang diraikan.

Semoga terus menjadi umat Rasullullah yg cemerlang, gemilang dan terbilang!


Yang meraikan dan diraikan

Teringat-ingat lagi kek keju Little White Cafe yg sedap ni!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, December 16, 2015

Ozaki 8

Al salam alaykum

Sabtu lepas Eein Miza Bai ajak tengok wayang. Filem Point Break. 

Filem menarik. Katanya remake filem tahun 1991. Tapi jalan cerita tak berapa nak sama. 

Filem ni kisah seorang ejen FBI merungkai misteri jenayah yg berasaskan sukan ekstrem. 

Penjenayah tu plak melakukan perkara ekstrem untuk melengkapkan prinsip Ozaki 8. Aku tak ingat sangat details Ozaki 8 tu, tapi setiap aksi ekstrem tu sangat mendebarkan jiwa raga aku. Dan Ozaki 8 ni semua berkaitan dgn alam. 

Antaranya meluncur di ombak besar di Perancis, meluncur angin melalui pergunungan, meluncur salji, wall climbing di air terjun tinggi tanpa menggunakan peralatan, kemudian terjun balik dan yg lain aku tak ingat. 

Setiap prinsip yg diorg kena buat tu tak kisah ikut turutan atau pun tak. Sebab semuanya bergantung kepada alam dan cuaca. 

Setiap aksi tu aku rasa berkocak perut. Ngeri wehh!

Tapi kecewa, bila aku google prinsip Ozaki 8 tu tak wujud pun! Ozaki 8 fiksyen semata utk filem tu.  

Tapi mujur gak tak wujud, kalau betul wujud, memang nyata la ada orang yg sangat gila dalam dunia yg memang gila ni! 

Eein tanya, mana satu aku nak buat kalau ada peluang?

Aku takut air, aku takut sejuk, aku takut tinggi, aku takut kedalaman, maknanya, mmg tak buat la kan?

Tapi kalau ada peluang nak surfing kat laut, dan jugak meluncur angin pakai baju yg ada sayap tu. Heheehe. Angan-angan tetap angan-angan. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, December 14, 2015

Tips utk pendakian di gunung bersalji bersuhu rendah negatif-negatif gitu

Al salam alaykum

Geng Rinjani kami, Kak Syu mendaki Gunung Alpine bersama Siti Hanisah, Wanita Pertama Malaysia yg sampai ke puncak Everest.

Makanya, dapatlah tips sikit-sikit...

Meh kita share, nak ke EBC katanya!

ABC pun aku tak sampai... ngeh ngeh ngeh


Tips daripada Siti Hanisah, Srikandi Everest

10 tips yg Kak Syu ingat ialah:

1. Pakai baju layer kena betul - Thermal, fleece, downjacket (klu sejuk sgt) n outershell/windbreaker

2. Minum air byk2 utk elak/kurangkan AMS. Anis siap tido peluk air dlm nalgene n minum tgh2 mlm

3. Glove esp yg 1st layer kena bli betul2 ikut size tgn..muat2 biar angin x ble masuk. Klu x nanti sejuk..yg 2nd layer pakai yg waterproof

4. Sunglass kena yg betul2 hitam klu x nanti ble effect mata bila tgk snow masa tghari.

5. Kena mkn jugak walau sikit utk elak AMS n hypothermia

6. Klu sampai kat kem elakkan tido siang nanti x ble tido mlm esp utk summit attack

7. Utk tido kena pakai persalinan baru utk baju kat dlm utk elak badan sejuk even kita rasa baju kita tu kering.

8. Utk summit attack pun klu ble jgn pakai baju kat dlm n stokin yg sama masa kita trekking

9. Jalan ikut pace sendiri..jangan laju sgt utk acclamatize. Lg 1 sbb klu jln dlm grup nanti bila guide soh tunggu org blkg nanti kita kat depan dah beku menunggu

10. Hotpack ble bwk juga utk summit. In case sejuk sgt ble guna.

Ku salin sebijik-bijik, takde edit apa lagi... Kang rajin edit la..

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, October 31, 2015

KL Fabulous Food Hunt 2015

Al salam alaykum

Dah lama tak masuk food hunt. Kali ni cuba lagi sekali. 

Jeles kat Miza Bai dan Eein masuk Lemoi. Heheehe. 



Kali ni join dgn Nir dan adik dia dan kawan dia. 



ABCD tu utk cabutan bertuah. Tapi kami tak bertuah. 

Ada 8 CP. Alhamdulillah, kami habis semua checkpoint. 

CP 1 - Wan Copati di UTC Keramat
CP 2 - Mail mee rebus di Foodcourt Setiawangsa
CP 3 - Nasi ayam Mencongkam di Batu 5, Jalan Gombak
CP 4 - Nasi Ayam Kukus Dara di Persiaran Pertahanan, Taman Melati
CP 5 - Rasa Arimas Lempeng Kelapa di foodcourt d tasik Seri Rampai
CP 6 - Mat Rock Nasi Ayam Kunyit, Kg Pandan
CP 7 - Mat Yob Tip Top di Pantai Dalam
CP 8 - Art Gallery, Matic
CP 9 - Lanai, Matic. 



Ada tiga tugasan foto, TF. Kena bergambar dalam LRT Kelana Jaya, Komuter dan jugak di Booth Matic KL Sentral. 



Race bermula jam 10.00 pagi. Kami ke CP 7 dulu, kemudian ke CP 6, dan terus naik ke CP 4, dan menyelesaikan semua tugas makan-makan di Jajaran Gombak ke Ampang. 

Kali ni agak strict jugak. Setiap ahli kumpulan kena makan sekurang2nya 2 kali. Tangan mmg kena cop. 



Kami selesai jam 3.10 di Lanai Matic, tempat ke 42. Sedih!!! Sebab jarak masa dengan pemenang tempat 30 skit je. Diorg sampai dekat-dekat jam 3 gak. Sengit jugak la kali ni. 

Pemenang tempat pertama, sampai jam 1.20 petang! Cukup punya laju! Kami ingatkan route yg kami amik tu dah terbaik sangat dah! Heheeheh. Pemenang tempat kedua sampai jam 2.02 petang. Tabik!

Yg kami serempak masa selesaikan tugasan mmg tak tersenarai la dlm pasukan 1 hingga 30. 

Sempat borak dgn pemenang RM 500 tu, diorang chartered teksi RM 160.00, turun amik gambar dalam lrt dan komuter  sebelum kenderaan tu bergerak. 

Kami pun habis dlm RM 150 utk teksi dan LRT. Ye kami campur-campur jugak. Sampaikn naik STAR LRT nak ke Kg Pandan tu. 

Apa2 hal pun, happy! Walaupun tak menang dan tak dapat lucky draw. 

Next race, mmg kena plan naik teksi la plak!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, August 10, 2015

Dapat makan skong bahagia rasanya walau sementara

al salam alaykum

Sejak kenal scone Y&Z Agro Farm. Cameron Highlands, dah tak pandang dah scone kat tempat lain.

Jatuh cinta dgn rasanya.

Cuba buat scone sendiri utk melampiaskan rindu. tapi masih lagi rindu tak bertepian... hahahaha

Akhirnya rindu pun terbalas di Tanah Tinggi Cameron.



tu coklat utk strawberi kat situ... coklat tu sangat yummy! saja tambah makan sekali dgn scone, sbb sedap sangat!

Rugi plak terlupa nak beli jem strawberi dia... boleh buat skon lg... dan rugi plak tak grab offer Lazada oven Morgan harga RM 99.00 minggu lepas, minggu ni dah habis stok! Kan dah tak boleh nak bakar skon!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, August 09, 2015

Jangan lupa namaku nanti di sana ye!

Al salam alaykum

Korang berlari la, aku temankan aje. 



GSH berkumpul cukup lengkap ahli. 




Berkumpul di kawasan kakak "saya Bungolale"



Bersama dua Cikgu Pengiring... tajuknya ialah Lawatan Sambil belajar ke Ladang Teh di Cameron Highlands.



Tak penat-penat bercakap. 



Tak berhenti-henti makan. 

Makan, cakap, gelak. 

GSH till Jannah. 

Nurul Hafizah, Fadzilah, Norlizah, Norhamizah, Nor Athirah, Amy, Norbaizura, Nur Haedzerin, Nir Azmin dan Hanisah.

Jangan lupa namaku nanti di sana ye!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, August 03, 2015

Raya tak habis lg ke?

Al salam alaykum

Akhirnya, ada rezeki beraya dgn GGK dan GSH (best plak panggil GSH)..

01/08/2015, beraya di rumah Huz, Ezza di Lenggeng dan balik ke KL beraya dgn Uncle Karat.


Hanaan yg manis! Akhirnya kita bersua muka... :)

Sebahagian GGK dan GSH di rumah Huz

ini pula di rumah Ezza... jauhhhh dari Broga! hehehehe

dan akhirnya beraya dgn Uncle Karat...

kenapa ada GGK dan GSH? Semua nama group tu org yg bagi... bukan kami... kalau GGK tu ahlinya mesti ada Huziana Fauzi, Julie Ellyzer Ahmad, Ezza Erisar Ramli, Intan Masayu Mohd Salleh dan Haryati. 

Kalau GSH, ahli baru yg terdiri daripada Nor Haedzrin, Hanisah dan Nir Azmin. Ramai katanya buat permohonan nak masuk geng! hahahaha

Kemudian, pada hari Ahad, 2/8/2015, beraya di rumah geng USMKKj. Dimulai dgn sarapan pagi di rumah Eagy.

Semua dh berkumpul, amik gmbo la kita!

Kemudian ke rumah Kak Zack.

Kak Zack saja pilih 2/8, nak sambut bestday aku sekali katanya... thanks Kak Zack, sayang kak Zack banyak2!

Kemudian bergegas ke rumah Kak Mard. ni Geng Kejuruteraan Bahan, USMKKj ye!

Kuar dari rumah Kak Mard, hari masih siang, macam tak puas nak beraya... dok mikir sapa la lagi ada kat kawasan Shah Alam ni, akhirnya tepon Baie, tp Baie tak jawab. Tepon Chah, dia ada, jom la serbu. Padahal dah jumpa Chah kat rumah Kak Zack td... hahahaha

Depan umah je jadi

Kemudian, kami ke rumah Baie, melawat Abang Syuk sekali yg kena slip disc.

Habislah cerita raya pada Sabtu dan Ahad minggu lepas.

semoga ziarah raya kali ni memanjangkan ukhwah kita hingga ke syurga... :)



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::