...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Housemate. Show all posts
Showing posts with label Housemate. Show all posts

Saturday, May 13, 2017

Macam pernah tengok je

Al salam alaykum

Aku jumpa dalam kedai cenderahati di KLIA. 



Macam pernah tengok tak?

Macam pernah je!


Sama tak?

Lebih kurang laaaa

Aku beli semeter RM 2.00. 

 

Sengeh sendiri


Yang kedua, aku jumpa di Jusco AU2.

 

Eh macam familiar je? Amik gambar duluuuuuu


Sampai rumah, eh lebih kuranggg je

 
Beg Mendoza, aku beli tahun 2010 dgn Kak Roza dan Husna. Satu set ada 3. Aku amik yg besor sekali, Husna amik sling bag, Kak Roza amik beg galas. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, December 05, 2016

BBC 2.0

Al salam alaykum

Aku tengok gambar ni pastu cakap "eh kulit aku macam dah ok skit".

Tetiba member sebelah ni potong, dia cakap dia dah set kamera dia kepada mode Beauty. Sila jangan perasan hahaha

Nak kata kulit aku kesat lagi la tu...

Sbb tu aku suka kamera telefon aku, mmg kompem tak tipu, takde pun set-set mode Beauty and the Beast ke apa ke... Huawei P9 Leica ni tipu je sob sob sob

 
Gorpro takde, monopod takde, tanganpod je la


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, November 28, 2016

#FreeMarketKualaWoh

Al salam alaykum

Sekitar Freemarket Kuala Woh 3.0 pada 26/11/2016, di Hutan Lipur Kuala Woh, Tapah, Perak.

Tahniah kepada pihak penganjur Friends of Kuala Woh.

Tak banyak gambar sbb khemah penuh diserbu mereka.

Alhamdulillah, semoga usaha yg sedikit ini diberkati.


Lagu tema: Ya Rabbi Ya, Inteam & Viral

Penuh bonet dan bahagian penumpang belakang, mujur Aizah kecik orangnya, boleh selit hehehe


Jam 8.00 pagi, berkumpul di Tol Tapah, menghala utara

Yang berusaha, YM Raja Fernaliz Raja Harris


TV3 ada, masuk tv la kita, kih kih kih

setup gerai dan booth masing-masing

 
Tak siap lagi. Sumber foto: Whatsapp

Dah ramai datang usha barang keperluan yg mereka kehendaki

Dalam masa 15 minit nak kena siapkan gerai, makanya, perancangan awal dilupakan. Gantung je mana yg perlu, campak je mana yg ada.

9.15 pagi, mereka semua dah boleh datang utk mengambil barang idaman

Lepas tu aku tak tau dah ke mana telefon aku, sibuk melayan orang asal Kuala Woh dan juga penduduk-penduduk sekitar, dan pelajar-pelajar tahfiz.

Alhamdulillah, dalam masa 1/2 jam kebanyakan barangan yg kami bawa habis.

Antara yg kami bawa, alat keperluan sekolah yg baru, handbag dan kasut terpakai, pakaian terpakai, dan pinggan mangkuk.

Alat keperluan sekolah sudah tentulah kanak-kanak yg habiskan dahulu. Handbag dan kasut pula anak-anak dara. Pinggan mangkuk dan sewaktu dengannya, aku mmg tak pasti siapa yg ambil, tengok-tengok dah habis. Alhamdulillah. Pakaian yg cepat habis, t-shirt, kemeja, blouse dan skirt. Kemudian barulah baju kurung dan tudung mengambil tempat.

Aku tak sempat nak jenguk ke gerai lain, sbb melayan karenah dan keletah penduduk setempat. Tambahan pula, terpaksa menugaskan seorang menjaga barang-barang peribadi kami. Mereka dok usha luggage bag, ramai datang bertanya utk mengambil luggage bag tu. Kami tak sempat nak simpan semula dalam kereta. Hehehe... 

Bila dah tengok keadaan reda skit dan kurang pelanggan, aku tinggalkan gerai menjenguk gerai orang lain. Mereka juga serupa, dah relax-relax sbb kebanyakan barang dah habis. Ada juga freemarketeers bercerita mereka bawak segala barang mereka ke hujung padang, sbb masih ramai lagi yg malu-malu dan segan utk turut serta bersama penduduk yg lain.

Kak Lin, HR SBM dan Intan pun ada. Sempat tanya bila SBM nak bukak iklan jawatan kosong semula hehehe


Freemarketeers lain yg baru sampai, bersama pengusaha pondok tahfiz

OK, kedai kami dah tutup

Ambil je!

Kedai pun dah tutup, maka kami pun berjalan-jalan untuk menyertai aktiviti lain yg disediakan.


Tok Batin berpakaian tradisi Orang Asal



Kawan sekelas Kak Fern, awet muda sungguh mereka itu

Beratur utk aiskrim, 800 scoop utk hari itu

Zumba bersama orang asal. Hai Kak Fern!

Layan

Tarian sewang


video

Jurugambar TV3 sedang bertugas

Gunting rambut percuma tajaan Lahmak Pomade

Ada juga pemeriksaan mata dan kesihatan percuma utk penduduk setempat oleh MyHarapan dan DHL, pembahagian barangan asas makanan, dan juga demonstrasi menyumpit.

Sis cuba, kena pokok je hhaha


Juara tahunan

Makan tengahari, lauk sedap, alhamdulillah

Kegembiraan di wajah mereka, foto oleh Puan Pi Bani (https://m.facebook.com/pi.bani?__tn__=R)



Pemberita sedang menghafal skrip, 5-6 kali jugak tak jadi hehehe


Keluarga besar Friends of Kuala Woh

Kemudian, kami dibawa melawat ke perkampungan orang asal. Pada pemerhatian aku, kampung mereka juga dah moden.

Rumah asal

Ada tangki bekalan air bersih

Rumah pun dah beratap zink

Permai


Dan kemudian, kami nak ke sungai utk berendam. Tapi hasrah tidak kesampaian. Usai solat zohor, hujan lebat mencurah-curah. Kami nak tunggu hujan teduh, tapi nampak gayanya takda tanda-tanda nak serik, maka kami pulang menuju ke Kuala Lumpur.

Terima kasih Kak Roza sbb terbuka hati utk menyertai sebagai freemarketeer, walaupun di saat akhir terpaksa menarik diri, penyumbang tenaga, Aizah dan Husna dan penyumbang-penyumbang barangan utk Freemarket ini. Seribu tahniah utk pihak penganjur, YM Raja Fernaliz dan keluarganya. Semoga ada lagi Vol 4.0 pula.



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 04, 2016

Trip ke 2 & 3 Uber saya

Al salam alaykum

Saya menerima pesanan ringkas dari pihak Uber bahawa Uber Partner saya akan digantung jika saya tidak memandu dalam tempoh 2 minggu dari pesanan yg dihantar.

Dan, Kak Roza meminta saya menghantar mereka ke KLIA2 dgn mengenakan tambang Uber. Pucuk dicita, ulam mendatang.


Tambang ke KLIA2 adalah tambang tetap.


Lama tak naik kapal terbang!

Kemudian, saya mencuba utk mengambil penumpang di Balai Ketibaan KLIA2, tetapi, rupanya dari tempat letak kereta ke Balai Ketibaan, saya mesti melalui lebuhraya dan membuat pusingan-U. Maka, malas di situ, saya terus pulang.

Sampai di Setiawangsa, saya mengambil penumpang dan menghantarnya ke Wangsa Maju. Di samping itu, saya juga berbual-bual dengannya. Hasil perbualan, saya terfikir betapa bersalahnya saya membawa penumpang tanpa insurans yang sepatutnya, tanpa lesen yg sepatutnya. Begitu juga, perasaan simpati kepada pemandu-pemandu teksi yg pendapatan utamanya hanyalah itu.

Tetapi, mengenangkan pengalaman saya berhadapan dgn pemandu teksi yg kerek, perasaan bersalah itu menipis sedikit. Tetapi, tetap tidak dapat menghilangkan perasaan bersalah 100%.

Kerajaan Sabah telah mengharamkan Uber dan GrabCar kerana beroperasi tanpa lesen dan insurans yang sepatutnya. Maka, saya berharap pihak kerajaan Malaysia dapat menyatakan pendiriannya secepat yg mungkin.




Sebenarnya perkhidmatan Uber dan GrabCar mengundang bahaya jika di KLIA/KLIA2, sbb memang terang-terangan menyalahi undang-undang. Sedangkan teksi biasa pun tidak dibenarkan mengambil penumpang di sana, inikan pula "teksi sapu" seperti saya.

Maka, mungkin saya akan memandu Uber hanya di kawasan terdekat sahaja, ataupun atas permintaan sahabat-sahabat sahaja.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, September 06, 2015

Kek Eclair coklat keras sob sob sob... tapi sedap!

al salam alaykum

Teringin nak makan kek e-clair bila tengok video bawah ni.


https://www.youtube.com/watch?v=M8WU9bRj1Lg



Tapi aku takut nak putar whipping cream jadi whipped cream, so mintak Kak Roza putarkan... aku ada bad experience masa nak buat durian crepe dedulu...

Biskut graham pun tak jumpa, so beli biskut cracker Hup Seng je..

Buat puya buat, tibalah kepada chocolate frosting... aku tanya kepada kaka bakers, itu adalah salah satu jenis coklat ganache, so buat ganache je la... tapi ganache aku pun sebenarnya tak pernah jadi, jadi keras je manjang... so aku sub kat Kak Roza... pun keras jugak! uwwaaaaaa!




Walaupun rupanya tak lawa, rasanya tetap sedap! ngeh ngeh ngeh... cubalah!

Resipi:

susu segar + serbuk pudding vanilla = gaul rata, masukkan whipping cream, gaul rata...
susun biskut graham (aku guna biskut hup seng), dan lapiskan dgn campuran whipping cream, susun lg biskut graham, lapiskan lagi dgn whipping cream, buat sampai habis... dan ratakan coklat ganache, sejukkan dalam peti sejuk 12 jam

p/s: hari ni dapat resipi chocolate ganache dr otai2 GGK, insyaAllah lenkali kita cuba...

Resipi kaka Miza:

250 gm cooking chocolate
50 gm susu cair
Masak bersama hingga likat, sapukan atas kek dan kelilingnya.

Resipi Ezza:

Aku kalu ganache
Aku pakai  whipping cream gula ising dgn coklat powder dgn kopi skit
Tu jer
Kacau atas api sampai kental skit.

Resipi Julie:

~ 250gm Dark Chocolate (cubed), letak dlm mangkuk kaca
~ 150ml whipping cream, panas kan sampai b'buih, pastu curah atas choclt td..
tutup mangkuk kaca tu, biar haba dari cream tu cair kn coklat.. kacau sebati


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, July 26, 2015

Tradisi

Al salam alaykum

Pi beraya ke Labu, Negeri Sembilan. 

Kuih muih tradisi. 

Kalu moden pun yg lama yg dah tak masuk list kuih raya moden. Biskut kacang mazola. 


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, July 25, 2015

Kengkawan tak ramai

Al salam alaykum

Kat KL ni kengkawan tak berapa nak ramai sangat. Kalau musim perayaan ni, nak kena plan bebetul tanak terlepas mana-mana pun. 

Tapi sebaik-baik kita merancang, Allah juga la sebaik-baik Perancang. Tanak bertembung dgn aktiviti Gadis Semasa, bertembung jgk. Mungkin lain kali pula, insyaAllah. 

Pada hari ni, walaupun sakit kepala pikir pasal Encik Gojes, perancangan asal tetap diteruskan. Main masak-masak hari raya dgn Husna Aizah dan Kak Roza. Nak tangguhkan lagi, tak sampai hati plak. Minggu depannya aku plak ada aktiviti raya dgn geng USM. 

Menu kami ialah:
Nasi impit dan kuah kacang
Sate ayam dan daging goreng
Laksa Utara
Karipap mini, tapi lepas mengelim tak goreng lg, byk plak makanannya utk 4 org


Jemputan, kami berempat la. Heheheehe. 


Baju raya kami sedondon utk 3 tahun. 

Semoga ukhwah berpanjangan. Aamiin. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Tuesday, April 28, 2015

Jalan-jalan cari pasal di Johor

Al salam alaykum

Aku ke Johor kan minggu lepas!

Sbb kali ni segmen terjah je, jadinya takde la banyak tempat yg kami pergi. Pergi tengok tempat tarikan utama yg baru je. Tu pun tengok luar je. Hehehehe. Budget ketat. Plan pun banyak berubah dari plan asal. 


Masuk Muar sekejap nak makan sate kat R&H Cafe. 


Ada kedai rupanya. Tapi aku bukan peminat kopi. 


Duduk-duduk jap layan angin Sungai Muar. 

Dan terus gerak ke Nusajaya. 

Kita ke Legoland!


Utk bergambar je! Hahaahaha. 


Mahal le nak masuk!


Kemudian ke Puteri Harbour. Baru ku tau Hello Kitty ni dalam Puteri Harbour. 


Dapat amik gambo setelah berkali datang. 


Kita ke Kota Iskandar. 


15 minit cukup la. 

Kemudian berkejar ke Tanjung Piai. 


Tapi tutup la plak. Sedih. 

Malamnya selepas makan mee bandung tulang, kita ke Bazar Karat JB dulu. 


Bergambar dengan Que Haidar. Tetiba je kan?


Kemudian ke Dataran MBJB. Ada lampu-lampu meriah sempena pertabalan Sultan Johor. Tapi malam tu takde plak. 


Dan inilah dia istiadat pertabalan Pak Lang aku. Hahaahahaa

Dah balik tido!

Esoknya, masuk Kg Bukit Tempurung melawat Mak Tam. Ada buah kedondong di julai pohon. 


Rezeki-rezeki. 

Dan selepas menikmati Kacang Pul Haji di Larkin Bomba, kami ke JPO, tapi tak beli apa pun. Sbb sentiasa ku sedari JPO itu ialah bukan tempat aku. 

Last sekali, singgah di Peserai Batu Pahat menikmati Nasi Beriyani Md Shah dan ke kampung Husna sekejap kutip mempelam. 


Dah, jom balik Kolumpo. 

Harap dapat jelajah satu Johor plak lepas ni. 

Dari Muar membawa ke Endau. 

InsyaAllah. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::