...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Kedah. Show all posts
Showing posts with label Kedah. Show all posts

Wednesday, March 07, 2012

pernah ke?

al salam alaykum

ada member aku tanya kat FB, pernah daki Gunung Jerai tak?

jawapannya: kalau daki pakai kaki tak pernah, kalau naik lori pernah laa...

tahun 2002 dulu, kami budak-budak Cekak USMKKj, buat interaksi Cekak kat Pusat Rekreasi Gunung Jerai... oleh sbb katanya Pusat Rekreasi tu pun dh dekat nak dgn puncak gunung, kiranya kami dh sampai la kan? tp naik lori laa...


gambar cilok dari FB aku


masa aku sekolah rendah dulu, rumah sukan kami mewakili gunung...

Rumah Hijau - Gunung Kinabalu
Rumah Merah - Gunung Tahan
Rumah Kuning - Gunung Jerai
Rumah Biru - Gunung Ledang


aku dalam Rumah Hijau - Gunung Kinabalu... dan masa tu mmg aku tanam angan-angan nak daki empat gunung ni je...

yg betul-betul aku daki, Gunung Kinabalu laa... alhamdulillah, sampai jugak ke puncaknya tahun 2010 dulu...

Gunung Jerai, sampai dengan lori...

Gunung Tahan, pernah sampai kat kaki Gunung je, rombongan UPSR 1993 ke Taman Negara, dan jugak lagi sekali lagi semasa Family Day AMB, tahun 2007....



Gunung Ledang, tak pernah sampai... pernah nampak pintu masuk je... baru-baru ni kawan aku ada ajak pi daki Ledang, bulan 4 nanti... tarikhnya belum confirm... korang nak ikut tak? cuma kena cari maklumat laa, boleh tak daki sebenarnya... sbb aku pernah terbaca, mcm tak boleh nak daki dh sekarang ni... jumpa jgk maklumat, pintu masuk kat Sagil dah ditutup, kena masuk ikut Asahan, Melaka, dan ada aku jumpa maklumat jugak, hanya boleh daki sampai Bukit Botak saja... tak boleh sampai puncak...


dan semalam, aku dapat kalendar Pusat Zakat Wilayah Persekutuan... kali ni gambar tempat-tempat menarik di dunia... 

aku tertarik!!

Subhanallah!

aku tak pernah baca atau dengar pasal Gunung Roraima ni... tak dapat pi Everest Base Camp pun takpe, asal dapat pi sini...

berangan lagi!


:::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa ::::

Friday, June 18, 2010

ke Utara...

al salam alaykum

akhirnya, aku sampai jugak kat kenduri Ida... kawan susah senang aku di UiTM... aku pi ngn Kak Awin... Kak Awin ni plak kawan aku kat USM... bkn satu kos, tp kami baik sbb kami byk join aktiviti2 yg sama kat USM... jumpa tak jumpa kak Awin, time nak pi kenduri Ida la ni... Kak Awin ngn Ida plak diorg pernah mengajar satu kolej dulu... FB mempertemukan semula kami semua... Alhamdulillah...

kami bertolak dari Shah Alam kul 7.30 am hari Sabtu, dgn keter Kak Awin... persinggahan pertama...

1. Ipoh, Perak

kami breakfast ngn Kak Kam kat food court kat stadium rasanya... makan mee kicap yg famous kat situ kot... Kak Kam ni satu school ngn Kak Awin dulu... School EE yg tak best tuh... hik hik hik... singgah Ipoh mengundang nostalgia time aku first year kat Tronoh... ujung minggu tempat outing kami, ialah Ipoh... pasaraya Ocean, Super Kinta, Medan Kidd etc... tp katanya Ocean dh tak wujud kat Ipoh...

gambar kat Ipoh takde... lupa!

2. Pendang, Kedah

sampai Pendang, kita makan nasi kenduri dulu... umah Ida btul2 depan MRSM Pendang... senang jek nak carik... duduk kat umah Ida dekat 3 jam la jugak...

Ida & Wazir sedang menyaksikan persembahan silat...


kami yg sedang melepak dalam rumah Ida... sementara menunggu Ida - Wazir bergambar2...

kemudian kami singgah di bendang... org bandar, eh bukan, aku org kampung yg dok kat kampung takde sawah... teruja la tgk sawah...

aku lupa nak snap gambar tenggala... utk membajak sawah tuh... org kat Pendang guna lg tenggala tradisional tuh...

kemudian, aku sms Midi, "bestfriend" aku tuh dan Firuz... Firuz cakap dia kat Kedah... Kami terus ke teratak Firuz di...

3. Changlun, Kedah

masuk umah Firuz... besarnya umah ko! Firuz pun jawab, ni umah suami aku laa... itulah Firzu yg aku kenal dr dulu sampai skrg... berbudibahasa dan berpekerti mulia... alhamdulillah, aku nih salah seorg sahabat baik dia... Firuz ngn suami dia, Syed Nuzul makin kecik je aku tgk... dapat 2 anak teruna, si Munif yg sdg nakal2 tuh... dan Mahfouz yg baru berusia 2 bulan... geram jek aku tgk nak geget2 pipi Munif dan Mahfouz...

errr... aku lupa nak snap gmbo diorg, sbb teruja!

Firuz nnt berjiran ngn Kak Leen... mmg tak berkembang! Kak Leen tuh senior kami, pastu sekelas ngn dia masa dia sambung master, pastu plak mengajar kat UNIMAP... tak berkembang lah!

4. Arau, Perlis

menumpang tidur melepaskan lelah dan jugak tgk bola di rumah kawan Kak Awin, Kak Min nama dia... org pahang jugak... ramah... alhamdulillah!

esoknya pagi Ahad... kami ke Nat... Nat nih adalah pasar pagi lebih kurang... letaknya dalam ladang pokok apa ntah... Kak awin cakap dalam kebun getah... kami beli belacan pastu baju2 murah... Kak Awin kata, lg murah dr Padang Besar...

aku keluarkan kamera nak amik gmbo, tp kan, tiba2 aku rasa segan... isk isk isk... so takde la gmbo kat Nat ni...

5. Padang Besar, Perlis

ramai sangat orangnya! harga, btul 2x ganda lg mahal dr Nat... aku tepon mak nak pesan apa2 tak... takde apa pun yg dipesan, sbb semua dh ada kat umah... toto dh ada, periuk dh ada... apa je la yg padang besar tu jual?

adik aku, si kakngah kirim toto narita... si abang kirim beli jersi...

lastnya, aku belikan mak ayah aku bakul utk piknik, sbb aku yg berkenan... tatau la ni kang kena marah ke tak ngn mak aku... pastu kacang2 laaa... best!

seronoknya kat padang besar, kami nih dipanggil budak sekolah... patut la! ada rombongan budak sekolah rupanya! menyamar la jgk sekejap...

dalam perjalanan balik... kami singgah di tepi jalan nak amik gmbo kat ladang tebu tuh...

ni kat bulatan "anda sekarang berada di kawasan paling panas di Malaysia"

ladang tebu saujana mata memandang...

6. Autocity, Penang

Midi request nak jumpa aku... so jumpa kat Pelita Nasi Kandar, Autocity... Midi ialah salah seorang kawan lelaki yg baik ngn aku kat school bahan selain drpd Jang...

Midi pun dtg dgn anak dan isteri dia... ketiga2 manusia yg ada kat depan aku masa tuh, semua comel... Midi, isteri dia, anak dia si Arif tuh... Subhanallah, comel semua! dan, bila aku tinggalkan Midi sekeluarga, lupa lg mau snap gmbo dia!

anak Midi dh berusia 2 bulan lebih... hang sama mcm Jang, isteri bersalin tak habaq mai! senyap2 jek... lain kali simpan dlm draft sms si Fendi tuh, bila dpt anak copy n paste jek, sms kat kawan2...

thanx Midi belanja makan nasi kandar Pelita... selamat bekerja di tempat baru! lain kali aku datang umah ko plak, insyaAllah...

7. USMKkj, Nibong Tebal, Penang

jeng jeng jeng... sampai jugak akhirnya kami ke kampus kesayangan...

sungguh, rindu sangat! lepas 6 thn baru dpt jumpa balik! byk kenangan!

byk btul pembangunan! jaki rasanya! tiba2 nmpk gelanggang paintball! sungguh tak puas ati! pastu balapan dh siap... kolam kat belakang jaya/lembaran dh ada track utk berlari2 dan berjalan2...

kami lepak ngn Biey ngn Mek Syah kat pondok Lembaran... dh ada pondok kat tepi blok C... utk mak ayah dtg jumpa anak2... tempat berdiskusi... atau, tempat berdating?


desa Lembaran dh kaler biru... sungguh tak masuk ngn jiwa!


aku berlatar belakangkan Desasiswa Lembaran yg biru itu!

Mek Syah dan Biey sambung PHD kat USM... ni mmg set2 tak berapa nak berkembang sgt... dr degree, master sampai PHD dok kat USM jek... Firuz, ok la jugak, amik PHD kat UKM... eh, Firuz viva bulan depan... gud luck ye Firuz!

Mek Syah, ckp dia ok jek kat sana... yer la tuh! pastu dia ckp kat aku, dia dh puas cemuih dh kat sana... nak cari tempat lain lepas habis PHD nnt! tau pun! mujur dia tak kena ikat ngn USM...

Syah ngn Biey, insyaAllah akan tamat thn depan...

Selepas sesi borak2 ngn diorg, aku pi School EE... Kak Awin nak amik gmbo kat School kesayangan dia... school yg ada lif kat USMKkj... pastu ke School kesayangan aku laa... School Bahan!

Kaler je yg berubah! yg lain semua mcm sama jek lg... tp kat tengah tuh menarik laa... siap ada kerusi2 nak lepak sekejap...

yg aku lupa sekali... nak tgk pokok kelapa sawit nan sebatang kat susur gajah... dekat ngn kolam tuh... ada lg ke tak ntah! pastu jugak tak berkesempatan nak tgk pintu baru kat Taman Ilmu...

kami bertolak pulang ke Shah Alam lebih kurang pukul 5.30 ptg... tak singgah mana2 dh kecuali utk solat jamak... sampai Shah Alam kul 10 lebih...

gambar sebenarnya byk lg... tp dgn kamera Kak Awin... aku teruja ngn kamera dia, so tak byk la gmbo dlm kamera aku... tunggu Kak Awin e-melkan gambar jek ni...

ohs, hujung minggu lepas yg best!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, July 20, 2006

jelajah tiga negeri

makan pagi kat usm engineering campus, nibong tebal, penang

makan tengahari kat pekan parit buntar, perak
(2 km je dr kampus)

makan malam plak kat bagan samak, kedah
(5 km jek dr kampus)

best kan belajar kat usm nibong tebal!!!

==>tiba2 teringat kat kampus... bulan depan bulan konvo...

Cik Kehelan
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

naruto
Which Naruto Character are You?
Test by http://www.naruto-kun.com