...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Lagu. Show all posts
Showing posts with label Lagu. Show all posts

Thursday, October 19, 2017

Penapis Air Cuckoo

Al salam alaykum
 
K-Drama lagi!
 
Twenty Again (Second Twenty) dah lama ada dalam simpanan aku. Tapi tak sempat nak tengok pun. Sekarang TV9 tayang kat slot Chamsarang. Hero dia sama dengan hero On the Way to the Airport, Lee Sang Yoon. Oleh sbb sekarang aku suka Lee Sang Yoon, maka aku tak sabar nak tengok lagi satu drama dia, Whisper. Sbb watak dalam Twenty Again dgn On the Way to the Airport lebih kurang je, suka isteri orang. Hahaha
 
Orang nama Lee ni mmg hensem-hensem ek? Lee Sang Woo, Lee Jong Suk, Lee Chee How ni plak Lee Sang Yoon.
 
Drama tak habis lagi, tapi OST tajuk Cuckoo memang buat aku ingat Penapis Air Cuckoo. Lagu ni best kat telinga, lirik pun ok!
 
 
nan keuneul araega joha
bulkge keu.eullineun geon nan sirheo
keudae dari mate nu.umyeon
deullineun noraega joha!
 
Ooh- saramdeureun
nareul dugo tteonaganeunde
Ooh- keudaemaneun
gajimao Ooh-
 
deullyeojwo ni moksoriro
beokchan sarangui noraereul!
bulleojwo neon nae ireumeul
nan kkumeul kkudeut Oooh–
 
Cuckoo~~
Cuckoo~~
 
uri dwitdongsane olla
onjongil jijeogwineun saega doeja
keudaen moksoriga yeppeoseo
aju jal eo.ullil geot gata!
 
Ooh- saramdeureun
nareul dugo tteonaganeunde
Ooh- keudaemaneun
gajimao Ooh-
 
deullyeojwo ni moksoriro
beokchan sarangui noraereul!
bulleojwo neon nae ireumeul
nan kkumeul kkudeut Oooh–
 
Cuckoo~~
Cuckoo~~
 
Ooh- saramdeureun
nareul dugo tteonaganeunde
Ooh- keudaemaneun
gajimao Ooh-
 
deullyeojwo ni moksoriro
beokchan sarangui noraereul!
bulleojwo neon nae ireumeul
nan kkumeul kkudeut Oooh–
 
Cuckoo~~
Cuckoo~~
 
 

I like being under the shade
I don’t like getting burned
When I lay down beneath your bridge
I like the song that I hear
 
Ooh others leave me and go
Ooh please but don’t leave me
Ooh
 
Let me hear your voice
Singing an overflowing song of love
Say my name
As if I’m dreaming
Oooh
 
Cuckoo
Cuckoo
 
Let’s climb the mountain in the back
And become birds that sing all day
Because your voice is so pretty
It’ll suit you so well
 
Ooh others leave me and go
Ooh please but don’t leave me
Ooh
 
Let me hear your voice
Singing an overflowing song of love
Say my name
As if I’m dreaming
Oooh
 
Cuckoo
Cuckoo
 
Ooh others leave me and go
Ooh please but don’t leave me
Ooh
 
Let me hear your voice
Singing an overflowing song of love
Say my name
As if I’m dreaming
Oooh
 
Cuckoo
Cuckoo
 
 
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, September 21, 2017

Cipta pengalaman manis bercuti di Kuala Lumpur!

Al salam alaykum
 
Aku datang dari desa hanya sebatang kara
Meninggalkan kampung tercinta dan sanak saudara
Setiba di kota raya ku giat berkerja
Berlumba lumba mengejarkan apa yang dicita
 
 
Lagu apa tu? Tajuknya ialah Kuala Lumpur oh Kuala Lumpur, oleh Hujan Band.
 
Tak pernah terbayang aku bekerja di ibukota Malaysia, Kuala Lumpur. Kuala Lumpur yang juga dikenali sebagai Lembah Klang, mempunyai 7.25 juta penduduk pada tahun 2017, dan merupakan bandaraya metropolitan yang pesat membangun dan berkembang di Asia Tenggara.
 
Nak sampai ke Kuala Lumpur pun amat mudah sekarang. Banyak perkhidmatan pengangkutan awam disediakan. Dari Kuala Lumpur, jika kita mahu ke Butterworth ataupun Padang Besar, kita boleh menggunakan perkhidmatan ETS yang hanya mengambil masa 3 – 5 jam perjalanan. Jimat masa dan wang kan?
 
 
 
Tiba-tiba teringat kat Firuz, bila nak datang Kuala Lumpur dari utara tu? Naik ETS je, pastu kita teroka Kuala Lumpur sama-sama. Cakap saja nak ke mana, kita pergi bersama-sama. Naik LRT je! Diri sendiri pun tak habis lagi meneroka dan mencipta memori di Kuala Lumpur.
 
Tapi, di mana kita nak menginap utk mendapat rehat yg cukup selesa? Kemudahan yg baik, dekat dengan pusat bandaraya, makanan halal yg sedap-sedap? Hmmmm di mana ye? Di mana?

Tingggg! Ada satu hotel yg best di Kuala Lumpur! Premiera Hotel Kuala Lumpur! Kita boleh menginap di sini! Ada segalanya!
 
 
Hotel ni berdekatan dengan Pusat Bandaraya Kuala Lumpur. Hanya 10 minit berjalan kaki dari Stesen LRT Masjid Jamek, 5 minit dari Stesen LRT Bandaraya, 10 minit dari Stesen Komuter Bank Negara, maka mudahlah kita untuk merancang perjalanan kita di ibukota.
 
Lokasi Premiera Hotel, Kuala Lumpur
 
Nak ukur jalan di Kuala Lumpur boleh, nak shopping pun boleh, dekat je dengan SOGO, ataupun nak mencari aksesori gadget terkini, MARA Digital Mall pun dekat je. Ataupun, kita berjalan-jalan bersama wargakota di Pasar Malam Jalan Tuanku Abdul Rahman. Ataupun kita ke Dataran Merdeka, ada pelbagai aktiviti menarik di sana, seperti meneroka Kuala Lumpur Time Tunnel, ataupun ke Galeri Kuala Lumpur. Pengalaman menarik kan?
 
Dataran Merdeka
 
I Love KL!
 
 
Maka, jadikan Premiera Hotel Kuala Lumpur pilihan utama anda!
 
Hotel ini menyediakan empat jenis bilik mengikut kesesuaian kita iaitu superior twin room, superior twin room with breakfast, executive suite room, executive suite room with breakfast, dengan harga yg berpatutan dan menarik.
 
 
Executive Suite Room
 
Superior Twin Room, ni untuk kita ni Firuz!
 

Hotel ini juga menyediakan pelbagai kemudahan dan keperluan yg mesra Islamik. Ia mempunyai bilik mesyuarat dan keraian yg sempurna utk pelbagai acara seperti seminar, team-building malah juga utk majlis perkahwinan. Di samping itu, keperluan tempat letak kereta yg cukup dan memudahkan kita tanpa risau untuk membayar saman dan denda!
 
Dewan Majlis Perkahwinan
 
 
Juga, terdapat kemudahan akses WiFi percuma, utk  terus berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan. Penting ni!
 
The Coffee House
 
 
Kita boleh menikmati hidangan kegemaran dengan makanan istimewa dari Premiera Hotel Kuala Lumpur eksklusif untuk anda. Jangan risau! Makanan pasti sedap hingga menjilat jari! Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati.
 
Maka, apa lagi yg kita mahu? Semuanya tersedia di sini. Rasai pengalaman penginapan eksklusif yang tidak dapat dilupakan lengkap dengan pelbagai kemudahan untuk memenuhi semua keperluan. Dengan rating yg tinggi diberikan oleh mereka yg pernah menginap di hotel ini, kita cipta memori berharga sepanjang berada di Kuala Lumpur.
 
 
 
Jangan lepaskan peluang anda!
 
 
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 15, 2017

If you love somebody, set them free...

Al salam alaykum

Mulanya asing, kemudian rapat, bertambah rapat, dan menjadi yg terbaik, dan berapa lama kemudian, kembali menjadi asing. 

Apa silapnya?

Kalau dulu, mungkin tertanya, apa salah diri hingga jadi begini. Tapi sekarang, tidak larat. Mungkin kuberhenti berharap. 

Mahu pergi, pergilah. Tidak merelakan, tidak juga menghalang. Pasrah, dan redha. Masing-masing punya kemahuan. 

Tidak perlu terpaksa ku berlari memintasmu dari pergi. 

Mungkin, dia bukan yg terbaik utk kita, kita bukan terbaik utk dia. Tapi, saat dia berada dalam hidup kita, di samping kita, pada suatu sela masa, itulah adalah saat yg terindah. 

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku

Dan yg tinggal, hargailah yg ada di sisi. Jangan biarkan mereka melangkah pergi sama. 

If you love somebody, set them free. If they come back they're yours, if they don't they never were.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Thursday, August 03, 2017

Signal - The Road

Al salam alaykum

Sebab tak sabar nak tengok episod akhir di TV9, aku download cerita ni.

Tapi, episod akhir macam banyak jua yg belum terungkai.

Tapi, pengajarannya, jangan berputus asa! Jangan putus asa. Kita boleh ubah masa depan kita.


Lagu ni menangkap halwa telinga aku:



Romanization
English Translation
No one taught me
If this was the right path or if I should go on a different one
If I reach the end over there, I’ll stop
Saying it’s the end

I’m standing in front of a blocked maze
I ask about my path but the echo has no answer
I might stay on the same path as yesterday
As if I’m hanging on that spider web

Somewhere in the world, in the deepest corner
I need to find myself, who has lost the way
Before the darkness that swallows the sun will come
I need to find my way that is trapped in a long wall

Teach me, my hidden fears
If this path ends, will there be another one?
I need to untangle the knots on my feet
But my numb hands hurt too much

Somewhere in the world, in the deepest corner
I need to find myself, who has lost the way
Before the darkness that swallows the sun will come
I need to find my way that is trapped in a long wall

Teach me, my hidden fears
If this path ends, will there be another one?
I need to untangle the knots on my feet
But my numb hands hurt too much
amudo gareuchyeo juji anha
i giri orheunji
dareun gillo gaya halji
nan jeo gil jeo kkeute
da dareumyeon meomchugetji kkeutiramyeo

garomakhin miro apeseo isseo
nae gireul mureodo
daedab eoptneun meari
eojewa ttokgateun
i gire meomulji molla
jeo geomijul kkeute
kkok maedallin geot cheoreom

sesang eodinga
jeo gil gajang guseoge
gal gireul irheun nareul chajayaman hae
jeo haereul samkin eodumi ogi jeone
gin byeoge gadhin
naui gireul chajayaman hagetji

gareuchyeojwo nae garyeojin duryeoum
i giri kkeutnamyeon
dareun giri itneunji

 du bare dwieongkin
i maedeub kkeuteul pulgien
nae mudyeojin soni
deo apeuge joyeowa

sesang eodinga
jeo gil gajang guseoge
gal gireul irheun nareul chajayaman hae
jeo haereul samkin eodumi ogi jeone
gin byeoge gadhin
naui gireul chajayaman hagetji


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, July 13, 2017

Seolah-olah masa berhenti

Al salam alaykum

Habis tengok Drama K2 ni dah lama dah... Mula-mula ku ingatkan pasal Gunung K2 tu, tapi kisah tentang pengawal peribadi yg menggunakan kod nama K2. Aku KK, sama dengan K2 la kan?


OST drama ni semua best, salah satunya ialah:






PARK GWANG SUN – AS IF TIME STOPPED (시간이 멈춘 듯) THE K2 OST


In an endless, sleepless forest
You’re smiling so brightly
Maybe you’re not afraid of me
In a deep, deep darkness
As if you’re lighting the way
You’re smiling so brightly
Like a warm flower
As if time stopped
As if I’ve fallen into a swamp
I can’t move
I can’t even approach you
As if the wind stopped
As if I’m under a spell
At the end of the scented road
I think I’ve seen you
Maybe you It’s you?
The flower was you?
In my life that’s filled with scars
Like a flower that doesn’t wither
In your soft eyes
I have been tamed
As if time stopped
As if I’ve fallen into a swamp
I can’t move
I can’t even approach you
As if the wind stopped
As if I’m under a spell
At the end of the scented road
I think I’ve seen you
Maybe you It’s you?
The flower was you?
Maybe you It’s you?
The witch was you?
When did it start?
Like a child, I’m following you
And I’m smiling
I will continue to walk
In this faraway dream
As if I’m drunk in love
As if the poison has spread
I can’t breathe
I can’t even run away
As if the wind stopped
As if I’m trapped in a spell
At the end of the scented road
I think I’ve seen you
Maybe you It’s you?
The flower was you?
Maybe you It’s you?
The witch was you?
Takde Astro, tapi TV9 dan 8TV pun tayang K-Drama yg best.

Boleh la dari takde.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, May 04, 2017

Wawa - Bau

Al salam alaykum

Selalu sangat nama Wawa disebut seharian ni, buat aku teringat lagu kegemaran aku satu ketika dulu.


Lagu takde kaitan dgn Wawa yg disebut-sebut selalu hari ini. 

Tiba-tiba teringat lagu Warkah - Bau, kemudian selongkar entry lama, sekitar tahun lagu tu popular di corong radio, sebab perasan hati telah teguh, seteguh karang, lepas tu rupanya hati tak kuat mana. Nak masuk 10 tahun, masih mencari apa definisinya mungkin. 

Kecewa dengan pengakhiran drama Ms. Perfect dan novel Diari Mat Despatch - Sudah Bekerja. Tapi ada sesuatu nak aku ulas dari Diari Mat Despatch. Mmg kena sgt dgn apa yg aku nak karang haritu. Dok dalam draft tak berusik lagi. 

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, March 20, 2017

Dah Ku Faham

Al salam alaykum

Drama Dia Bidadariku ni agak kelakar jugak. Pelakon semua muka lama. Ada muka Gerak Khas. Ada muka Gila-gila Pengantin. Tengok pengarah, Aziz M. Osman rupanya. Patut la ada bonda beliau. 

Drama ni tak habis lagi. Tapi jalan cerita boleh agak. Cuma kalau dapat twist Suri kahwin dgn Khalif best jugak dari kahwin dgn Ammar. Hehe

Aku pun banyak gak tinggal episod. Kebetulan semalam boleh tengok tu pun sangkut-sangkut sbb hujan petang. 

Lagu Spider ni yg best. Lama juga tak dengar lagu Spider yg terbaharu dikeudarakan di radio. Ataupun, aku yang tak dengar radio sangat?

Lirik Lagu Dah Ku Faham – Spider

Ada rasa terpendam, ada kata terhalang
Dalam mimpi pun tak tenang
Cintamu ku dambakan, b
erikanlah petanda
Bagaimana nak mula, ku menjadi sang pencinta
Kau terima seadanya

Jalan hidupku begini
Berdendangkan Lagu sepi
Hanya muzik dalam hati
Yang mahu kau ku miliki

Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan, d
an ku faham segala
Bulan juga gerhana, matahari redup cahaya
Terhalang awan lara

Pastikan ku miliki dia, pastikan jiwaku sempurna
Dengan sebuah cintamu bertakhta
Dengan sebuah cintamu bertakhta
Dengan sebuah cintamu bertakhta

Jalan hidupku begini, berdendangkan lagu sepi
Hanya muzik dalam hati, yang mahu kau ku miliki
Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan

Jalan Hidupku begini, berdendangkan lagu sepi
Hanya muzik dalam hati, yang mahu kau ku miliki
Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan


::: Hidup ini indah jika segalanya Kerana Yang Maha Esa :::

Friday, December 09, 2016

Sabar

Al salam alaykum

3-4 bulan sekarang ni lagu-lagu yg berkumandang di radio Ikim.FM semuanya seakn memujuk hati kami yg lara. Antaranya tajuk Sabar dari Kumpulan Brothers. 

Ya, sabar mmg mudah utk diucapkan, tapi yg mengalaminya rasa sakit. Tapi ingatlah Allah ada. Allah sendiri berfirman dua kali, dalam surah Al-Insyirah ayat 5 & 6.

"Maka sesungguhnya setiap kesusahan itu ada kesenangan. Dan setiap kesusahan itu ada kesenangan."

Janji Allah itu pasti. Bersabarlah. 

Gagal interview yg dihadiri, mungkin rezeki masih lagi di kampeni ini, mungkin apa yg bos usahakan itu membuahkan hasil. 

Teruskan doa! Doa! Doa! Usaha! Usaha! Usaha!




Sabar - Brothers

Kita semua inginkan hanyalah yang terbaik
Namun bila yang terjadi sebaliknya
Bila yang telah kau usaha namun tidak akhirnya
Menjadi apa saja yang kau harapkan

Sabar sabar sabar sabar
Sabar sabar itulah yang terbaik
Sabar sabar sabar
Itulah yang terbaik
Bersabar

Nantikanlah masanya akan tiba
Nantikanlah masanya yang sempurna
Bila masanya bila akan tiba
Biar Tuhan saja yang menentunya

Sabar sabar sabar sabar

Jika kau terus berusaha mesti jua akhirnya
Menjadi yang apa saja yang kau harapkan

Sabar sabar sabar
Itulah yang terbaik
Bersabar

Nantikanlah masanya akan tiba
Nantikanlah masanya yang sempurna
Bila masanya bila akan tiba
Biar tuhan saja yang menentunya

Sabar sabar sabar sabar




Tuesday, December 06, 2016

Doa

Al salam alaykum

Terkedu aku bila bos no 2 kampeni tanya aku, "Cemana ni nak jawab bank call nak kutip utang ni?"

Kami pekerja marhaen juga begitu.

Sakit kepala memikirkan. Simpanan sedikit yg ada semakin menyusut. Tak mampu utk bertahan selama tiga bulan.

Semakin ramai yg tidak hadir ke ofis.

Bos no 1 bertanyakan khabar aku melalui officemate aku. Aku ni datang ke ofis tak? Selagi beras tak habis, selagi mampu beli telur 30 biji, insyaAllah datang lagi ofis.

Bos dalam bilik aku plak, dia kata "saya tak kisah la datang keja takde gaji pun, saya dok rumah pun takde buat apa. Kalau terdesak, jual la aset yg ada" Dia berumur 60 tahun.

Sekarang ni, kami tak tau apa sebenarnya halatuju kampeni. Kesimpulan dari meeting haritu, takkan ada pembuangan pekerja. Kalau kami nak berhenti, tetap kena beri notis 3 bulan. Cuma, berikan masa, dan sabar.

Sesak dada.

Rasa sakit kamu, Sama dan serupa
Mungkin ada yang berbeza, Cuma menghadapinya
Cepat atau lambat, Apa nak dirisaukan
Maju seperti biasa, Kuatkan keimanan
Yakinlah kan ada, Sesuatu menantimu
Selepas kesabaran, Kau jalankan di dunia

Ya Rabbi Ya, Ya Rabbi Ya

Ya Rabbi Ya, Ku berserah


Semalam, aku ada dua interview. Minggu lepas, pun interview. Aku simpan harapan yg tinggi, semoga ada rezeki ku ini.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Thursday, November 03, 2016

Baboyo?!

Al salam alaykum


OST pertama Sweet Stranger and Me, best lagu ni


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 17, 2016

Terbaik Dari Langit

Al salam alaykum

Sahabat - Pitahati

Bila kucing engkau sayang tersesat di jalanan
Pasti ia akan mencari jalan pulang
Jika sahabat sejati meninggalkan dirimu
Untuk apa kau bersedih kerna ia pasti kembali

Bila air mata menitis
Pasti ia datang dari hati
Kita harus kuat terima kenyataan
Tak usah terus berduka dan menangis semacam bayi



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, August 08, 2016

Pulanglah ke laman ayah bonda

Al salam alaykum

Pagi tadi di IKIM,fm, lagu kumpulan Firdaus, Permata Ayah Bonda.

Bait yg terkesan di hati:

Waktu bisa merubah segalanya
Dewasalah dalam rahmat dan kasih Ilahi
Redahi pancaroba
Andai langkahmu tersasar kesimpangan
Pulanglah ke laman ayah bonda
Kembali menghuni di tamannya

Bersamalah semula
Menghirup embunan kasih sayang
Sedingin airmata bonda

Engkaulah permata ayah bonda....


Pagi tadi, aku dari rumah ayah bonda menuju kotaraya, moga suatu hari nanti, aku akan kembali menetap di laman ayah bonda.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, July 24, 2016

Kesepian Kita

Al salam alaykum

Lagu kumpulan Pas Band, dalam filem AADC. 

Kesepian Kita


Ingatkah kawan kita pernah saling memimpikan?
Berlari-lari 'tuk wujudkan kenyataan
Lewati, segala keterasingan
Lalui jalan sempit yang tak pernah bertuan

Ingatkah kawan kita pernah berpeluh cacian
Digerayangi dan digeliati kesepian
Walaupun, sejenak nafas dari beban
'Tuk lewati ruang gelap yang teramat dalam

[Reff]
Hidup ini, hanya kepingan, yang terasing dilautan
Memaksa kita, memendam kepedihan

Tapi kita juga pernah duduk bermahkota
Pucuk-pucuk mimpi yang berubah jadi nyata
Dicumbui, harumnya putik-putik bunga
Putik Impian yang membawa kita lupa

[Reff] ~
Hidup ini, hanya kepingan, yang terasing dilautan
Memaksa kita, merubah jadi tawa


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, May 21, 2016

My Stupid Boss

Al salam alaykum

Kak Awin dan Ilah ajak teman tgk AADC2, Yan ajak tgk My Stupid Boss. 

Aku cakap AADC2 tunggu je la online. Hahaaha. 

Sungguh best! Gelak sakan. Tapi takde subtitle. Puas nak pikir apa dia cakap ni. Ada bahasa yg mudah nak faham. Ada yg mmg tak paham-paham. Bahasa alien sungguh. 


Cuma bila dia nak twist boss dia tu insaf, macam tak berapa nak kena mood kat situ. 

 Part menari Cindai masa bossman takde tu kelakar amat. Tapi yg lawak jugak, bossman minat lagu Gerimis Mengundang. Hahaahaha

Abam Bront tak banyak sangat dialog dia. Tapi macho la dia di situ. 

Sekarang ni misi aku mencari lagu terakhir. Sanggup tunggu tengok kredit naik nak cari tajuk lagu. 

Antara lirik sempat aku tangkap. 

"Burung merak di atas tembok, siapa dia yg tampak elok...."

Tajuk lagu lupa plak, tapi ciptaan Bemby Gusti.

IMPOSSIBLE WE DO, MIRACLE WE TRY - Bossman

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, March 08, 2016

Janam-janam Korea

Al salam alaykum

Kalau aku dengar lagu Korea, sudah semestinya OST je, aku tak minat K-Pop. Aku minat K-Drama je. Kalau ada lagu best dalam drama tu, baru aku cari.

Dan tadi, tetiba lagu lama dr OST Dream High 2. Bila dengar-dengar, macam lagu Hindi Janam-Janam.

Tatau la plagiat ke tak.



Ada la skit-skit, semasa permulaan lagu.

Aku dah habis baca 3 buah novel awal tahun ni. Tapi malas nak buat review lagi.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, February 23, 2016

Taat itu Nikmat

Al salam alaykum

Lagu ni main kat episod Halaqah 20/02/2016. Aku ada buat catatan utk dua episod lepas, nanti ada masa aku salin masuk blog. Ada pepatah, ikatlah ilmu itu dgn menuliskannya kembali.

Lirik Lagu Derry Sulaiman - Taat itu Nikmat

Derry Sulaiman – Taat itu Nikmat

Sahabat, mari kita taubat
sebelum terlambat
karena hidup ini singkat

Akhirat begitu dekat
Memang dia begitu dekat
Memang dia begitu dekat

Reff:
Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat

Sahabat, mari kita sholat
berdiri yang rapat, rapat, selalulah ingat
Allah yang Maha Melihat
Memang Dia Maha Melihat
Memang Dia Maha Melihat

Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat

Semoga selamat dunia dan akhirat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat

(Siapa saja yang mentaati Allah Subhanahu wa Ta’ala,
maka Allah Subhanahu wa Ta’ala kelak akan perintah seluruh makhluk untuk mentaati dia

Satu detik ketaatan kita kepada Allah,
itu jauh lebih berharga daripada berjuta-juta detik ketaatan manusia kepada kita
Kemuliaan kita hanya dalam taat

Siapa saja yang mentaati Allah Subhanahu wa Ta’ala,
pasti, pasti, dan pasti Allah Subhanahu wa Ta’ala akan muliakan dia dunia dan di akhirat
Taat itu nikmat, sobat
Memang maksiat itu nikmat, tapi apabila dibandingkan dengan nikmatnya taat,
maka nikmat maksiat bagaikan satu tetes air berbanding dengan samudra yang luas

Tidak ada satu orang manusia pun yang akan mau meninggalkan masnisya maksiat
sebelum mereka merasakan manisnya taat
Maka hari ini, saya berdiri di sini
Bersenandung, mengajak seluruh sahabat untuk taat
supaya meninggalkan seluruh maksiat) 

Reff:
Taat itu nikmat
Hentikan maksiat
Karena kiamat sudah dekat

Semoga selamat dunia dan akhirat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat
Syaratnya itu hanya taat

Tuesday, January 19, 2016

Hingga ke Jannah

Al salam alaykum

Bila sohabat2 tanya ko mesti dah dengar lagu KRU baru kan?

Aku terpinga-pinga, dah lama tak dengar radio weh!

Tajuk lagu, Hingga ke Jannah


Awat tajuk pelik sgt?

Tapi sbb KRU, aku layankan je la...

Semoga Hingga ke Jannah bersama abam Yusry :D


Dalam beribu
Dosa yang dah tersalah laku
Mungkin adanya sepahala
Menganugerahkan kau bersama

Syukran Ilahi
Menjodohkan takdir bertemu
Sempurna lengkap sanubari
Menjadi pasanganmu

Sejahtera kasih selamanya
Amin...

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Andai mengalir
Titis air mata menguji
Ku harap kau tabah bersabar
Harungi semua pancaroba

Akan ku janjikan
Senyuman di waktu yang sukar
Agar hanya detik yang indah
Tercoret dalam diari cinta

Sejahtera kasih selamanya
Amin...

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Oh oh...
Hingga ke Jannah
Oh oh...
Hingga ke Jannah
Oh oh...
Insha Allah

Sejahtera kasih selamanya
Amin...

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Oh oh...
Hingga ke Jannah
Oh oh...
Hingga ke Jannah
Oh oh...
Insha Allah


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, November 03, 2015

Menghilir di Sungai Pahang

Al salam alaykum

Melawat Che Mah dan baby-nya di Temerloh, singgah la jenguk Sungai Pahang jap...

Harapan hati nak bergambar kat ejaan T-E-M-E-R-L-O-H, tapi dah takde plak... tunggu lepas banjir sekali lagi baru pasang semula kot...

Sambil tengok Sungai Pahang, teringat lagu "Menghilir di Sungai Pahang"... selalu main kat radio Pahang masa kecik-kecik dulu...



Tinggal kerangka je kat seberang sungei... acu tengok bumbung tu, rosak masa banjir agaknya


Hulu ke hilir tu? aku pun kurang pasti...


pertemuan dua arus, Sungai Pahang dan Sungai Semantan


Asal usul Kuala Semantan


kami di Jambatan Gantung


Menghilir di Sungai Pahang
Singgah bermalam di Pasir Tambang (3x)
Tempat sejarah pahlawan terbilang
Mara Tok Gajah ke medan perang (2x)

Menghilir di Sungai Pahang
Sampailah pula di Pulau Tawar (2x)
Tempat lahirnya Pahlawan Mat Kilau
Makam Di Raja abadi di sana (2x)

Mari menghilir di Sungai Pahang

Menghilir di Sungai Pahang
Janganlah lupa Kuala Semantan (2x)
Lubuk Terua dalam ingatan
Bersimpang-siur tombak pahlawan (2x)

Menghilir di Sungai Pahang
Kampunglah Chenor melambai mesra (2x)
Lagenda pahlawan Bukit Segumpal
Tersemai baktinya di Inderapura (2x)

Mari menghilir di Sungai Pahang

Menghilir di Sungai Pahang
Kirilah kanan cantik menawan (2x)
Sampai ke Chini tasik misteri
Penuh riwayat cerita rakyat (2x)

Menghilir di Sungai Pahang
Singgah di Pekan Bandar Di Raja (2x)
Janganlah lupa Pulau Tioman
Negeri Pahang penuh perjuangan (2x)

Penuh perjuangan

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::