...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Pulau Pinang. Show all posts
Showing posts with label Pulau Pinang. Show all posts

Friday, January 15, 2016

Bukit Bendera @ Penang Hill

Al salam alaykum

Pernah belajar kat Penang, tapi Bukit Bendera tak sampai... Gelakkan dia! Hahahaha

Tak kata sesapa, kata diri sendiri

Hari Sabtu, ramai orang



Parking penuh, makanya turunkan dua orang utk beratur beli tiket... Dan dua orang lagi pergi cari paking


Kalau ke Penang tak naik Bukit Bendera, tak ke Penang namanya!

Tinggi Bukit Bendera ni ialah 833m dari aras laut. Selain dari menyaksikan panorama yg indah dari puncak Bukit Bendera, macam-macam lagi yg menarik yg ada di sana. 

Meh kita saksikan!


Harga tiket RM 10.00 utk pemegang mykad. Tapi kalau student, dapat la murah. 


Nak boleh naik kereta kabel tu, adalah sejam jugak beratur... Ramai orang, ramai pelawat dari luar negara pun ye jugak


Dapat naik kereta kabel, tapi salah amik koc tengah. Sepatutnya naik koc depan sekali, barulah best. Barulah rasa bergegar tak organ dalaman. 

Jumpa lagi balik nanti ye



Kami dibawa sampai ke stesen atas sekali. Kak Awin cakap, dulu-dulu boleh singgah di Lower Station. Tapi skrg takde.

Pulau Pinang, sayup mata memandang

Kepesatan pembangunan

Boleh la kalau nak mengintai jauh-jauh

Ni kalau nak jalan-jalan ke bawah skit

Dek pemandangan

Apa yg korang nampak dari atas bukit ni ialah seperti gambar di atas


Dan orang semakin ramai


Maka aku teruskan perjalanan sehingga ke puncak. 

Apa ada di puncak?


Ada mangga cinta!



Penting sangat ke mangga cinta ni? Pelik-pelik la manusia skrg ni

Ada Muzium Burung Hantu, tapi aku tak masuk pun

Ada masjid


Ada jugak meriam yg berusia 250 tahun, tapi aku tak dapat amik gambar sbb terlalu ramai orang kat situ. Lama plak tu masing-masing berposing. Geram saya! hahahaha

Nak bergambar dengan burung kakak tua? Silakan!


atas tu boleh lepak-lepak

Marilah kita turun, kali ni aku duduk coach depan sekali, berebut dgn pelancong Indonesia... Minggir! Minggir!


Kurasakan roller coaster!



Alhamdulillah, sampai ke bawah. Aku sempat beli souvenir iaitu T-shirt kat sini utk anak-anak sedara. RM 5.00 sehelai! Wajiblah beli, mana nak dapat!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, January 12, 2016

Rumah P. Ramlee

Al salam alaykum

Jom ke Rumah P. Ramlee...


Cantik!

Senibina asal masih dikekalkan oleh pihak Arkib Negara


Basikal yg selalu digunakan oleh P. Ramlee dulu kala


Kekal lagi toilet luar rumah ni

Sejarah rumah P. Ramlee

Ketika zaman muda


Jom kita masuk Galeri P. Ramlee plak

Sebelah rumah P. Ramlee


Mesin taip utk tulis lirik

Surat kematian P. Ramlee



Poster filem lakonannya... aku suka tengok

Surat kelahiran

Ada tayangan filem, mmg layan la

Kemudian, kami masuk Auditorium P. Ramlee.


Tapi dalam ni takde apa-apa  sangat pun. Panas pun ye jugak.







:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, January 08, 2016

Lembaga Muzium & Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang

Al salam alaykum

Yg ada dalam itinerary kami ialah Trick Art Museum la, Food Museum la, semua yg nak kena bayar RM 15.00 seorang...

Trick Art Museum tu aku tak berminat, sbb dah pernah pergi kat I-City, lukisan sama je mana-mana Trick Art & 3D Museum... yg Food Museum tu plak, replika makanan je...


Jadinya, marilah kita ke Muzium Pulau Pinang... tapi kami salah tempat, yg kami sampai Lembaga Muzium Pulau Pinang... Alang dah sampai, boleh je masuk, masuk je la

Bangunan lama tapi cantik

Muzium Pulau Pinang terletak di Lebuh Fuqahar. Yg kami pergi ni lebih kepada pameran seni, arca dan lukisan kreatif. Apa yg kita buang, mereka jadikan ia sebuah karya yg menarik! Kagum kagum

Era Coca Cola

Setiap pameran seni dan lukisan ada harganya

Menyerupai tidak?

tak silap aku sekeping lukisan ni RM 700.00

Apa yg korang nampak?

Kambing? Eh, macam terbalik je gambo ni

Ini habis segala tulang ayam ikan digunakan semula



Apa yg kita mahu pelajari?

Pertahanan diri

Apa ada kat dalam ruang pameran ni?

Ok, ukiran cinta di jiwa

For her and for him

Tajuk sebenar arca di atas

Negaraku!

Tinggalkan komen anda di sini!

Kagum dgn hasil usaha seni mereka semua! AKu mmg tak dapat la nak berfikir nak hasilkan karya yg sebegitu rupa! 





:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::