...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Sungai Lembing. Show all posts
Showing posts with label Sungai Lembing. Show all posts

Sunday, February 07, 2016

Bukit Panorama

Al salam alaykum

Sepatutnya plan kami nak ke tingkat atas sekali Air Terjun Berkelah. Tapi hujan skrg ni kat sini, mmg tak boleh la. Nak pergi Bukit Panorama ni pun kena tanya banyak kali. Heheeh. 


Tinggi Bukit Panorama ni dalam 400 meter je. Tapi sbb banyak tangga, seksa lutut. 


Kami berdua je naik masa ni. Mula jam 11.25 pagi. 


Hujan agak lebat la jugak. Aku mmg tak bawak balik pun baju hujan. 


Pakai payung je naik tangga. 

Sungai Lembing. 

Baru 150m!

Mendaki hujan-hujan ni lagi berbahang rasanya. 


Lepas azan tangga, adalah jalan bahagia. Dah tak jauh dah nak sampai puncak Panorama. 


Inilah puncak Bukit Panorama. Kami sampai pada jam 12.15 tengahari. Lambat jugak la aku sampai. Biasanya, kalau org terer, 15-20 minit dah sampai dah. 


Oleh sbb hujan, maka takde la dapat tengok dgn jelasnya pekan Sungai Lembing. 



Dari puncak, ada satu rentis sempit. Kita boleh merentasi bukit bukau ni sampailah ke terowong Sungai Lembing. Tapi perjalanan amik masa 2 jam. 


Ikut hati memang la teringin, tapi aku berdua je dgn Fidah. Hujan plak tu. Ada Masa lain   insyaAllah sampai la nanti. 


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Thursday, May 07, 2015

Memburu Pelangi - Air Terjun Pelangi, Sungai Lembing

Al salam alaykum


Dah lama nak pergi, tapi takde kesempatan. 

Kemudian plan nak camping dgn GS, pun tak jadi jgk. 

Jadinya, balik kali ni cuti lama, cakap kat pa dgn ma, nak p Sungai Lembing dgn Fidah hari Ahad 3/5/2015. 



Segalanya Fidah yg uruskan. Book 4x4, kemudian dia amik aku kat rumah, thanx Fidah. 

Kalau korang nak book, banyak sebenarnya operator yg bawak pergi ke Air Terjun Pelangi. Harga la berbeza. Ada RM 40.00 sorang, ada RM 45.00 sorang, ada katanya lagi mahal. Ikut bekal makan apa yg akan disediakan nanti di sana. 

Dan 4x4 ni boleh muat minimum 10 org, maksimum aku tengok 20 orang. Bergantung cemana cara operator susun bangku dalam belakang 4x4 tu. 

Aku amik yg RM 40.00, dapat la nasi lemak dan air mineral sebotol. Kalau korang berminat, boleh la tepon nombor di banner gambar di atas. 


Kami gerak dari depan Balai Polis Sungai Lembing jam 6.45 pagi. Layan offroad selama 1 jam 30 minit. Jarak dari jalan besar ke Lubuk Beruk, 13 km je sebenarnya. Tapi layan je la. 


Tapi, hari tu, macam pesta! Ramai betul orang! Dan yg ramai orang Cina! Memang betul-betul. Kebanyakannya datang dari KL, Negeri Sembilan pun ada. Yg datang dari Kuantan? Aku dgn Fidah je kot. Kih kih kih. Sweet escape la sangat!


Dalam jam 8.30 pagi, kami harung Lubuk Beruk. Dalamnya dekat dgn pinggul aku. Oh ya, simpan je kasut hiking tu dalam beg. Pakai je selipar bongek, sandal hiking pun boleh, dan yg paling best kasut getah ataupun adidas kampung. 


Selepas harung sungai, mulalah kita jungle trekking. Kalau tak jam dgn barisan manusia, mungkin boleh sampai dalam 20-30 minit. Tapi ramai sangat yg berbaris, maka kami amik masa 40 minit. Manakan tidak, 5 langkah menapak, setengah minit menunggu. 


Dari jauh dah nampak air terjun. Tapi mmg air yg terjun takde la banyak. Macam air pancut automatik siram pokok  kat kebun sayur besar. 

Dah ramai sangat orang, tatau nak lepak mana. Kami panjat ke bukit tinggi skit, duduk diam-diam kat situ layan nasi lemak. Sambil terliur dgn maggi cup dan air milo jiran. Hahaahaha. 


Sebenarnya kami terpisah dgn group 4x4 kami. Mereka 2 keluarga dari Negeri Sembilan yg bawak baby 6 bulan. So lambat la skit. Kami jalan depan. 


Kami menunggu pelangi muncul dengan doa dan harapan. Mmg harap sangat muncul. Sbb cuaca agak mendung. Nak terjun dalam air mmg tak selera langsung! Ramai sangat. 


Waktu yg pelangi cantik keluar dalam lingkungan masa 8.30 pagi hingga 11.00 pagi. 

Alhamdulillah rezeki. Dapat tengok pelangi pertama selepas 10 minit menunggu. Kemudian selang setiap 5-10 minit. 

Ada yg jelas nampak warnanya. Ada yg samar-samar, amik gambar pun tak nampak sangat. Tapi bentuknya mmg tak penuh. Tak dapat tengok dari hujung ke hujung. Tapi ni pun rasa dah puas sangat-sangat. Syukur dgn rezeki Allah bagi. 


Dalam jam 10.30 pagi, lepas 15 minit tunggu pelangi tak muncul, cuaca pun dah mendung, kami gerak balik. 


Sapa nak ke tandas, ada selepas harung Lubuk Beruk. 

Harap selepas ni aku dapat lagi sampai ke Air Terjun Pelangi ataupun panjat Bukit Panorama. Bila la lagi cuti panjang ni?

Kalau korang nak join aktiviti memburu pelangi di Air Terjun Pelangi Sungai Lembing, ataupun lain-lain aktiviti, boleh la hubungi kak Melati Hamid. InsyaAllah, harga berpatutan. 


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::