...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Temasik. Show all posts
Showing posts with label Temasik. Show all posts

Monday, December 12, 2011

Selamatlah...

Al salam alaykum

Alhamdulillah, semalam berkesempatan ke kenduri Adnin, sahabat aku semasa di Ehsan... Hmmm... Nampaknya dalam geng tujuh posen sebelas, tinggal aku sorg je la lagi yg masih belum sampai seru... Doakan saja yg terbaik...

Buat Adnin, selamat melayari bahtera rumahtangga, hingga akhir hayat.. aamiin




Thursday, September 15, 2011

Temasik - Pengembaraan hari kedua

al salam alaykum

hari kedua di Temasik, 19/06/2011 - pusing pulau?

selepas mendapatkan rehat dan tidur yg secukupnya di The Hive, Serangoon Road, kami pun melangkah keluar, menghala ke stesen bas... oh ya, mujur lg dapat peta Singapore dr salah seorg penginap di The Hive... terima kasih!

apa2 hal pun, kena cari tiket balik dulu...


 jalan kaki saja...

 kat sini la nak beli tiket bas... ada bas ke KL dan jgk ke Utara... ke Johor takde...

 hala pergi RM 20.00, time balik SGD 20...

lepas dapat tiket bas pukul 5 pm, bas terakhir sekali, kami borak-borak dgn makcik kat situ... tanya macam-macam... dan dia cadangkan kami naik teksi je, sbb berempat... lg senang dan jimat... berbekalkan peta, makcik tu cadangkan mula-mula nak ke mana, dan akhir sekali kat mana... yg lagi best, beg kami dia suh tinggalkan kat kontena dia tuh... alhamdulillah! jasamu dikenang...

bermulalah pengembaraan kami...

oh ya, tambang teksi hanyalah dlm SGD 4.00 - SGD 5.00 je setiap kali perjalanan, kongsi plak 4 org... jimat la jugak!

mula-mula kami ke One Fullerton... 

pakcik Cina yg bawak teksi tanya kami,

"mau pergi lawan ka?"

tak paham....

"itu kamu mau pergi Marina Bay, semua org pergi sana semua mau lawan..."

baru le paham...

"ooo olang melayu talak boleh lawan kan?"

gitu le lebih kurang yg aku ingt apa pakcik tu cakap...

nak naik ke Marina Bay kena bayar SGD 25 rasanya... lain kali laa... kami nak cepat...

Fullerthon Hotel

lupa la nama yg berkelopak tu

Merlion

kemudian kami ke Stesen Keretapi Tanjung Pagar... mula-mula naik teksi, kami cakap nak ke Tanjung Pagar je, dihantarnya kami ke Tanjung Pagar Shopping Complex... heheheheh

tercapai la jugak hasrat nak ke sini... cumanya, tak naik ketapi je laa...

agaknya kat mana la skrg kedai pakcik Hasan ni eh?

bangunan stesen keretapi Tanjung Pagar

kemudian kami bergerak ke Orchard Road... masa tuh mmg musim jualan murah kat Singapore... tp kami tak pergi semua laa shopping complex yg ada kat sana... lepas dapat barang yg adik aku kirim, kitorg ke India Street...

beratur yek!

mcm Mydin jgk la lebih kurang...

jumpa Aamir Khan!

kat Mustafa & Shamsuddin ni takde la menarik sangat... kami terus ke Bugis Street... borak-borak dgn pakcik tuh, dia ckp kalu nak ke Arab Street jalan kaki je dr Bugis Street, senang je dh boleh sampai...

sampai Bugis Street, masing-masing tercengang... pelik! baca dlm blog, Bugis Street tu tempat org membeli cenderamata murah-murah... tp ini shopping complex ni! pelik ni!

Bugis Street Shopping Complex

kena jalan ke belakang skit, baru la nampak Bugis Street yg kitorg cari...

tu dia!


dekat Bugis Street ni, mmg byk kedai-kedai jual cenderamata... harga semua sama je... aku tak bli apa pun, t-shirt je utk adik-adik aku... kat sini pun tak lama... sesak sgt! lagipun, kami nak kejar ke Arab Street, nak makan tengahari, nak solat...

nak ke Arab Street, kami jalan kaki je... tp kompius jgk laa... tgk peta lain, tgk papan tanda, lain plak, tny org tunjuk arah, pun lain... terduduk kami kat simpang tuh... sampailah ada satu famili dtg tanya knp kami mcm tuh... hhehehehe... sampai jgk kami ke Arab Street....

Masjid Sultan, Singapore

pakcik teksi tadi dh cakap, nak makan nasi briyani dan murtabak tersedap di Singapore, jgn pergi ke Zam Zam restoran (sebelah je pun)... kawan aku plak cakap, kat Zam Zam la sedap... tp, kami ikut ckp pakcik teksi tu la dulu...

kat sini la kami makan... org sangat ramai!

nasi briyani ayam... sedap! tp tatau la kalu compare dgn Zam Zam, mana satu yg sedap kan?

Murtabak Singapura... recommended!

sejarah masjid

lepas perut kenyang senang hati, kami pun menunaikan solat di Masjid Sultan... buat lawatan skit kat sini... tp tak sempat nak berjalan-jalan di Arab Street, jam dh pukul 4 lebih, nak kejar bas pukul 5 plak...

kalau jalan kaki, dekat je sebenarnya nak balik semula ke stesen bas, tp takut lambat, kami naik teksi... 

alhamdulillah! selesai sudah ziarah kami ke Singapore...

banyak lg tempat yg aku tak pergi, tp takper laa, mungkin lain kali, ada rezeki lagi, sampai lah ke sana... insyaAllah



p/s: auto-published @ 12.01 am

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, September 09, 2011

Temasik - USS sampai lebam

al salam alaykum

18/06/2011 - USS sampai lebam

kami sampai kat USS dh nak masuk tengahari... plan asal, nak ke The Hive dulu, daftar masuk dan simpan barang... tp memandangkan masing-masing semua cemas takut tak sempat nak merayau dalam USS tu, dgn beg2 kami angkut masuk USS...


mujur lagi kami dh beli tiket online, SGD 72.00... bayar lebih skit, sbb time tu cuti sekolah di Singapore... harga biasa SGD 68.00... tp, beli online yg tak bestnya, kami tak dapat map USS... hahahaha... masa lepak-lepak nak minum air, ada satu famili tuh tertinggal atas meja, aku amik je... tp rupanya, byk je map tu kat setiap tempat tarikan... hisshhh!!!



oh ya... kami berempat hangkut sekali beg atas bahu... kat USS ada disediakan locker... tp bayarannya cecah SGD 20.00 sehari... bila convert ke RM, kira mahal la kan... jadinya, kami semua galas je la beg ke mana saja dlm USS tu... mmg lebam atas bahu... tambah plak, beg aku besar sekali... nak jimat pny pasal!


 ke mana arah hendak dituju?

kalau korang nak merasa semua permainan, nak tengok semua pertunjukan, aku cadangkan korang berpagi-pagi la di USS... mmg habis masa utk beratur dan menunggu giliran... mana nak bergambar lagi dgn kamera korang yg canggih-canggih tu kan... pertunjukan tak lama pun, main pun sekejap je... kecuali, kalau korg mmg ada belanjawan lebih, bayar utk tidak beratur... sekejap je, mmg habis la korang pusing USS tu... 


antara tarikan di USS (copy dr blog Adnin):

  1. Far Far Away - e.g. Shrek 4-D Adventure, Enchanted Airways.
  2. Madagascar- e.g. Madagascar: A Crate Adventure.
  3. Hollywood - e.g. Universal Studio Store, Pantages Hollywood Theatre, The Brown Derby, Mel's Drive In.
  4. New York - e.g. Lights! Camera! Action! Hosted by Steven Spielberg.
  5. Sci Fi City - e.g. Accelerator.
  6. Ancient Egypt - e.g. Revenge of the Mummy, Oasis Spice Cafe.
  7. Lost World - e.g. Canopy Flyer, Jurassic Park Rapids Adventure.

 hantu menyanyi... tak best sgt pun

ini pertunjukan paling best! mmg aku rasa nak tgk 10x... ish!!!

semua kami merasa, kecuali pertunjukan kat Waterworld, kami terlepas show pukul 6.30 pm... dan jugak roaller costers di Sci-Fi, sbb takde org berani nak naik temankan aku...

 yg ni mmg best!

 tarian jalanan

 Sci-Fi attraction

Battlestar Galactica: Human & Battlestar Galactica: Cyclon... katanya antara yg tertinggi di dunia... bila la boleh merasa nak naik? GGK, jgn lupa ye merasa naik dua-dua ni!

 memujuk hati yg duka, The Accelarator pun jadi laa...


semua roller coaster yg aku naik tu, semua best! tp yg paling dahsyat Revenge of the Mummy ride laa... rasa nak tercabut aku punya anak tekak!!! mengalir air mata pun ada... dh la duduk kat depan sekali... waarrrghhhh!!! terima kasih Adnin, sbb temankan saya!

 halal!

pasal makanan, kat sini banyak restoran, tp yg ada Halal Singapore tak silap 2 je... satu yg ada dekat Hollywood, dan satu lagi kat Mesir laa... sedap kami makan nasi briyani... boleh share 2 org lagi... alhamdulillah!

lepas makan, kami solat jamak taakhir dekat belakang firaun-firaun tuh... ada guard datang tak bg kami solat kat situ... sbb tanak bg persepsi negatif kpd pelancong luar... tp, kami ada 2 lg tempat tak pergi... nak menapak balik ke admin building, jauh tuh!!! mula-mula, aku ngn Syah dulu solat... kendian, Ateh & Adnin, kami pindah kat tempat lain yg guard tu tak lalu lalang... alhamdulillah, selesai sudah tanggungjawab...

 setia menggalas beg, tak sakit lg!

 syok! tp basah... kalu nak jimat, bawak baju hujan siap-siap... tp beli je laa kat sini, SGD 2.00 je pun...

frust tak dpt tgk pertunjukan kat Waterworlds.... 


tp kebetulan malam tuh ada pertunjukan bunga api kat Hollywood... kami stay sampai kul 9.00 laa... amik gambar waktu malam plak kan?

bateri kamera dh habis stock, pakai tepon je laa

aku suka botol ni... harga SGD 11.90... aku pejam mata je beli... kalu celik, 10x pikir mesti tak beli.... tu je la pun yg aku beli kat USS selain FM sebiji... percutian budget la katakan...

lepas keluar dr USS... 

baru terasa penatnya!!! 
baru terasa sakitnya bahu, lenguhnya kaki! 
dan baru rasa....
wehh, kat mana kita nak cari The Hive ni???

uwwaaaaaa!!!!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 05, 2011

Temasik - Hari Pertama

al salam alaykum 

terperam cerita lawatan ke Temasik selama 2 bulan lebih... hehehehehe... ok, aku cerita skit skrg...

ni adalah agenda si Ateh dan Syah, course-mates aku di Sekolah Kejuruteraan Bahan & Sumber Mineral, USM... rancangannya mula-mula si Syah ada conference kat Singapore, so dia ajak aku stay ngn dia kat sana sambil pusing pulau... tp conference tak jadi, dan dia nak jugak p Singapore, kami pun merealisasikanlah hasratnya...

dan, sbb kami bertiga je, habis semua org aku kontek utk ikut kami... aku tak kontek GGK je, sbb GGK ada plan nak berjalan ke Singapore bulan 9 nnt... dalam habis kontek semua org tuh, tersangkutlah sorg, Cik Adnin yg dh lama aku tak jumpa... sejak tamat SPM 1998 dulu lagi... semasa amik result SPM pun kami tak berjumpa... alhamdulillah, ada jodoh jgk berjumpa lagi sekali...

17/06/2011

lepas interview kat Shah Alam, dan bermacam-macam masalah dan dugaan yg kami hadapi, alhamdulillah, kami bertolak ke Melaka, ke rumah Ateh... sampai pun dh pukul 12.00 tengah malam... supper sekejap, dan terus tidur...

18/06/2011

pagi-pagi lagi dh bangun... mandi dan sarapan ala kadar... ibu Ateh hantar kami ke Melaka Sentral... bas ke Singapore pukul 7.30 pagi tajam...

perasaan aku berkobar-kobar, maklumlah pertama kali nak masuk pulau Temasik ni... selalunya tgk tv je kan... 

inilah basnya, 707

aku, Ateh & Syah

namanya backpacking, tp beg sorg tu cam nak dok lama je kat Singapore...

harga tiket RM 22.00 dr Melaka... kalau dr Singapore ke Melaka SGD 22.00 ye kawan-kawan!

pemeriksaan imigresen...

kami borak-borak dgn bus driver, dia cakap kalu nak ke Universal Studio, boleh naik bas yg selalu berhenti kat Woodlands... bas tu direct terus masuk Pulau Sentosa... bas tu dr Kotaraya, JB terus ke Pulau Sentosa, tambang dr JB ialah RM 5.00... tambang utk kami dr Woodlands ke Sentosa Island ialah SGD 5.00... apakah? untung betul uncle tuh...

 dalam bas uncle pasang radio ke kaset ntah, zaman opera Cina... tp, aku rasa aku boleh ngikut je lagu tuh... hihihihihihi... 1 Malaysia la katakan... aku menikmati pemandangan kota Singapura... boleh aku katakan, bersih, tersusun dan yg penting, hijau...

MRT

kami dh sampai ke Pulau Sentosa!

"mau pergi lawan ka??" tanya seorg Uncle Teksi kpd kami...

alhamdulillah, sampai jugak kami di sini!

ok, bersambung la... entri seterusnya gambar je yg byk!


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, June 28, 2011

Temasik - Pengangkutan & Penginapan

Al salam alaykum

Selepas kami berempat pusing sampai lelah di Universal Studio, dengan menggalas beg masing-masing... nak mencari jalan  ke tempat penginapan sangatlah menyeksakan... sampaikan aku berfikir, adakah kami akan tidur di masjid? backpackers sejati la katakan...


mula-mula naik bas dr Sentosa Island ke Vivo... kemudian, bertanya adik gerek sehh, bagaimana nak ke The Hive, Serangoon Road, dia suruh naik bas bernombor 65 (kalu tak silap aku) di stesen bas... kami ke sana, hentian bas berpindah ke Telok Belangah Road... 

Bas dari Sentosa Island ke Vivo... takde tambang...

Tanya pakcik bawak bas, pun tak tau kat mana The Hive...

tahan teksi, takde satu pun yg nak berhenti... akhirnya, teksi yg gagah perkasa telah berhenti... kami menelan air liur... berapa la cas teksi ni ye?

alhamdulillah, pemandunya seorg wanita, Auntie Sally namanya... sangat baik! mmg first class, tip top... dan dia mmg ckp, teksi dia mahal skit... harga permulaan, SGD 5.00... kalau teksi biasa, SGD 2.80 - SGD 3.00... tambang perjalanan dari Telok Belangah Road ke Serangoon Road, ialah SGD 14.00... ok sangat!! berbaloi2 dgn layanan yg kami dpt, Auntie Sally pun ramah mcm pemandu pelancong, habis semua pasal Singapore diterangkan... ditambah lg kerusi teksi yg empuk, mcm kerusi urut... penat berjalan seharian la katakan...

alhamdulillah, kami sampai dgn selamatnya di The Hive...

no plat teksi Auntie Sally

 dh dua kali re-uploaded, masih lg senget... pandai la korg baca... itulah rupa teksi yg kami naik...

The Hive plak... harga utk satu malam utk 1 bilik ialah SGD 50.00, kami amik dua bilik... bilik kecik je, tp ok laa buat tidur... bilik air dan tandas kongsi ye! sarapan pagi juga disediakan... roti bakar, dan jugak cornflakes... jgn risau, ada halal JAKIM... tp, kena basuh sendiri ye pinggan mangkuk gelas cawan sudu garfu... ada lagi, WIFI percuma, dpt la berFB sekejap kat Singapore sana...

 katil kami

 panduan tempat menarik di Singapore

 penginapan kami

 Jalan Serangoon

 poskad percuma

 tempat makan + pool

 cenderahati

 internet percuma

 sarapan pagi percuma

ruang menonton

tuan tanah nak posing jugak

lain-lain gambar, tunggu aku dapat kabel kamera adik aku dulu, tak upload lagi... gambar2 di atas adalah ihsan dari telefon aku...

Kemaskini


Utk pengangkutan di Singapura, oleh sbb kami hanya berempat, perjalanan amat mudah... makcik yg jual tiket bas Singapura - Melaka, menyarankan kami mengambil teksi... teksi mmg mudah... ada di mana-mana, walopun perjalanan singkat, mereka ok... tambang permulaan SGD 2.80 - SGD 3.00...

Makcik tu jgk cakap, naik bas pun senang... tp bimbang kami sesat... lagipun, nak naik bas, tambang kena cukup2, baki tidak akan dipulangkan... mereka menggunakan sistem kad...

MRT, tak cuba pun... sbb mcm jauh je dr tempat yg kami nak pergi...

tp bg kami, teksi adalah pilihan yg terbaik... di samping pemandunya yg ramah, dan mereka juga boleh berbahasa melayu dengan baik...

kita tetap dr rumpun yg sama...


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::