...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Tonton. Show all posts
Showing posts with label Tonton. Show all posts

Sunday, May 21, 2017

Keputusan

Al salam alaykum

Keputusan Tilawah dan Hafazan Al-Quran Antarabangsa ke 59:

Hafiz:
1. Senegal
2. Malaysia
3. Qatar

Hafizah:
1. Nigeria
2. Palestin
3. Senegal

Qari:
1. Iran
2. Brunei
3. Malaysia
4. Kanada
5. Singapura

Qariah:
1. Malaysia
2. Brunei
3. Singapura
4. Thailand
5. Maghribi


Dan, Pahang kalah kepada Kedah. Kalah sipi je. Piala FA 2017. Pahang 2 - Kedah 3.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, March 20, 2017

Dah Ku Faham

Al salam alaykum

Drama Dia Bidadariku ni agak kelakar jugak. Pelakon semua muka lama. Ada muka Gerak Khas. Ada muka Gila-gila Pengantin. Tengok pengarah, Aziz M. Osman rupanya. Patut la ada bonda beliau. 

Drama ni tak habis lagi. Tapi jalan cerita boleh agak. Cuma kalau dapat twist Suri kahwin dgn Khalif best jugak dari kahwin dgn Ammar. Hehe

Aku pun banyak gak tinggal episod. Kebetulan semalam boleh tengok tu pun sangkut-sangkut sbb hujan petang. 

Lagu Spider ni yg best. Lama juga tak dengar lagu Spider yg terbaharu dikeudarakan di radio. Ataupun, aku yang tak dengar radio sangat?

Lirik Lagu Dah Ku Faham – Spider

Ada rasa terpendam, ada kata terhalang
Dalam mimpi pun tak tenang
Cintamu ku dambakan, b
erikanlah petanda
Bagaimana nak mula, ku menjadi sang pencinta
Kau terima seadanya

Jalan hidupku begini
Berdendangkan Lagu sepi
Hanya muzik dalam hati
Yang mahu kau ku miliki

Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan, d
an ku faham segala
Bulan juga gerhana, matahari redup cahaya
Terhalang awan lara

Pastikan ku miliki dia, pastikan jiwaku sempurna
Dengan sebuah cintamu bertakhta
Dengan sebuah cintamu bertakhta
Dengan sebuah cintamu bertakhta

Jalan hidupku begini, berdendangkan lagu sepi
Hanya muzik dalam hati, yang mahu kau ku miliki
Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan

Jalan Hidupku begini, berdendangkan lagu sepi
Hanya muzik dalam hati, yang mahu kau ku miliki
Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan


::: Hidup ini indah jika segalanya Kerana Yang Maha Esa :::

Monday, March 13, 2017

Mari makan

Al salam alaykum

Tak sangka petang ni episod akhir Let's Eat. Macam banyak yg tergantung. Tapi sbb tengok kat TV9, mungkin ada adegan yg dipotong. 

Episod akhir, semua berakhir dgn baik. Jin Yi dapat menerima oppanya mmg anggap dia adik je. Peguam Kim pun ok je dgn Setiausaha Lee berpacaran dgn Raja Insurans. 

 
Adegan yg paling meruntun perasaan adalah apabila Peguam Oh makan dgn berlinangan air mata. Aku pasti, kita semua pernah melalui saat macam ni. Sedih yg datang tiba-tiba. Dan kesedihan itu kita andaikan akan pergi dgn makan, makan, dan makan. 

Tengok cite ni, mengundang selera utk makan je. Kejam sungguh cite ni! Asyik la telan air liur. Aku bukan la gemar sangat masakan Korea. Ada la yg aku suka, tapi itu je la. Apa nama pun lupa. Hehehe. 

Yg paling menyentuh perasaan yg cepat sentap ni ialah puisi tentang Nasi. 

 

 “To you who eat a lot of rice because you’re lonely, 
to you who sleep a lot because you’re bored, 
to you who cry a lot because you are sad, 
I write this down. 

Chew on your feelings that are cornerned like you would chew on rice. 
Anyway, life is something that you need to digest.”

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, February 25, 2017

Hacksaw Ridge

Al salam alaykum

Aku dapat 6 tiket percuma. 2 tiket tayar continental bagi. 4 lagi osmet ku bagi. Aku takde keinginan nak tengok wayang pun. Aku nak bg kat orang lain je. 2 tiket aku email kat Ilah. 4 lagi bg Kak Roza. Sekali, Aizah plak tak jadi tengok. Menurut la aku pergi. 

Cite apa yg best? Adik jaga kaunter suh tengok Hacksaw Ridge. Aku ready dah nak tido. Tak dapat tido rupanya. Awal2 tu macam lawak hambar. Tapi bila dah berada di medan perang, memang takleh tido langsung la. Mendebarkan!

 

Kisah benar seorang prajurit yg mahu bertempur di medan perang tanpa senjata. Kelako wehhh! Waima anggota paramedik pun pegang rifel, tapi Desmond ni tanak langsung. Dia yakin, tanpa senjata, dia akan menyelamatkan ramai manusia di medan perang. 

Tapi, dia berjaya di medan perang. Ramai anggota yg tercedera berjaya diselamatkan. Orang kata dia gila. Dia tak peduli. Pegangan teguh kepada agama, membuatkan dia yakin segalanya. 

Apabila ada keyakinan, itu bukan satu gurauan. 

 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, October 27, 2016

Patahnya Sebelah Sayap

Al salam alaykum

Apabila patahnya sebelah sayap, siapa kata kita tidak boleh terbang
Kalau ada kekuatan diri, kegigihan, azam dan semangat
Pasti kita mampu menggapai awan semula.

Mungkin terbang tidak sempurna, tapi kita tetap nampak cantik di udara
Kerana selain Allah, tiada siapa yang nampak kekuatan kita.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, October 25, 2016

Sweet Stranger and Me

Al salam alaykum

Drama baru!

Sekarang ni aku tengok drama kat TV je, malas dah nak download pastu cari masa nak tengok. Running Man pun dah lama tak tengok! Nanti Gary pun dah keluar Running Man.



Image result for sweet stranger and me



Episod satu drama ni pun dah best dah. Harap kebestan ia itu sampai ke akhir. 

Drama kali ni pun berkisar tentang kehidupan seorang pramugari. Skrg demam cerita awan biru ye kat Korea? (tak sabar jugak nak tunggu penghabisan On the Way to the Airport)


Drama Sweet Stranger and Me ni menarik mata aku apabila telefon tangan mereka dalam drama ni ialah iPhone! Jarang sekali aku nampak dalam drama Korea produk lain selain daripada jenama Korea sendiri. Tapi Ilah cakap, dalam drama City Hunter pun pakai iPhone, tapi aku tak tengok cerita tu.

Episod 1 tadi berakhir dgn Hong Na Ri mengetahui org asing yg ada dalam rumahnya tu ialah bapak tiri dia! Mudanyaaa! Hhahahaaha...

Lagu satu, ada cerita tentang restoran dumpling. Terus teringt dalam peti kulit dumpling tu ada lagi tu. Adalah tu nanti projeknya kalau tengok dumpling dia ni menyelerakan.


Harap hahahaha sampai habis nanti!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, September 22, 2016

Uncontrollably Fond

Al salam alaykum

Baru berkesempatan menonton episod akhir drama ni. Tapi, kenapa ending dia macam tu? Kenapa macam tergesa-gesa nak ditamatkan? Episod ke 20 kot, tak perlu tergesa-gesa sangat, macam skrip baru smlm tulis, hari ni shooting, malam esok nak tayang kat tv.

Sabo je la.

Sampai aku terpikir bila si Shin Joon Young tu nak mati. Mati la cepat. Hehehe

Drama ni nampak sungguh kehidupan di Korea bagaimana. Bagaimana org kaya, berduit, berkuasa menindas org yg lemah, tiada kuasa, tiada nama utk menutup kesalahan dan tindakan jahat mereka. Oleh sbb tu kot Shin Joon Young sibuk nak jadi artis, sbb nak lindungi No Eul.

Drama ni boleh dikatakan Cinta Tiga Musim, sbb ada musim luruh, musim sejuk dan jugak musim bunga. Subhanallah cantiknya!

Image result
Winter Sonata

Image result
Autumn In My Heart


Spring Waltz

Image result for uncontrollably fond episode 20
Summer Scents pun ada, tapi dia nak mati dah, sob sob sob. Aku berkenan rumah ni, cantik.


Drama ni jugak membawa mesej kpd kita, sementara kita hidup, berbaktilah, berbuat baiklah, berusahalah, bergembiralah, dan berbahagialah. Kita hidup, jangan letakkan salah kepada orang lain. Hidup jangan berdendam. Selagi boleh, buatlah kebaikan dgn sebanyak-banyaknya. Selagi daya, jadilah anak yg baik. Berbaiklah dgn mereka yg menyayangi kita di sekeliling kita. 

Image result for uncontrollably fond episode 20
Ahjussi ni hensem tau sebenarnya, tgk sini http://asianwiki.com/Choi_Moo-Sung


Ooo senang la Shin Joon Young tu dah tau dia nak mati bila. Eh, kita yg tatau mati bila ni la kena pegang kata-kata ni, "Bekerjalah kita sekuatnya, seolah-olah kita hidup beribu tahun, beribadahlah kita sebanyak-banyaknya, seolah-olah kita akan mati esok hari". Mati, sentiasa kena bersedia kan?


Wefie pertama dan terakhir Shin Joon Young & No Eul

Dan kpd yg ditinggalkan, jangan bersedih, teruskan hidup, teruskan perjuangan, kerana yg meninggalkan itu tak mahu pun melihat kita meratap hiba bersedih duka selamanya. Mereka mahu kita gembira menjalani kehidupan yg meriangkan. Itulah yg No Eul buat, dan itulah janji ibunya kpd Joon Young. 

Ok, ni je rumusan yg aku boleh tulis sbb aku masih tak puas hati episod 20 mcm tangkap muat je. Mujur OST cerita ni best semuanya, terutama tiga lagu Inggeris itu. Dan review ni http://www.dramabeans.com/2016/09/uncontrollably-fond-episode-20-final/ mmg best, buat aku betul-betul sedih lepas tengok episod 20 dgn takde perasaan sedih.

Eh, Kim Woo Bin nyanyi sedap jugak tau!


Ok, nak habiskan W plak, banyak episod lg ni


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 19, 2016

Kisah Majalah 3 tadi buat aku kelu

Al salam alaykum

Menarik Majalah 3 malam ni. Kisah cinta yg tidak disangka-sangka. 

Kisah cinta pertama, aku boleh terima. Si suami seorang OKU yg berjaya dgn ada degree, saudagar karpet dan juga seorang motivator. Kisah cinta mereka mendapat tentangan daripada keluarga isteri. Tetapi lama-kelamaan mereka diterima jua. Kisah yg manis. Bagaimana seorang isteri menerima suaminya seadanya dan menyokong segala usaha suaminya. 

Kisah yg kedua kisah pasangan di usia emas. Isteri berumur 60 tahun dan tidak pernah berkahwin. Suami pula duda kematian isteri tiada anak, berumur 62 tahun. Sudah tertulis di azali jodoh mereka berdua. 

Harapan tetap ada Kay! Hehehe

Tetapi, kisah yg ketiga, sungguh aku tak sangka. Aku hairan jugak aku tak tau kisah viral ni. Si suami berumur 18 tahun, isterinya 42 tahun, seorang ibu tunggal beranak lima. Ini memang betul buat aku kelu. Tetapi, mungkin kerana matangnya si suami itu membuatkan isterinya menerimanya seadanya. Aku mendoakan semoga pasangan ini kekal hingga ke syurga. Aamiin. 

Cinta mereka, cinta yg istimewa. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, September 08, 2016

Patah hati tau tak?

Al salam alaykum

Kalau skrg ni taip kat google "Lee Sang Woo" pertama sekali cerita yg keluar ialah

"Lee Sang Woo and Kim So Yeon are officially dating!

Patah hati wooo!

Katanya sbb berlakon sama dalam cerita Happy Home.

Patah hati tau tak? 나는 상처 해요

Oppa! Sob sob sob


Ke mana mahu bawa hatiku yg pecah seribu utk dicantum-cantumkan semula?



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 17, 2016

Terbaik Dari Langit

Al salam alaykum

Sahabat - Pitahati

Bila kucing engkau sayang tersesat di jalanan
Pasti ia akan mencari jalan pulang
Jika sahabat sejati meninggalkan dirimu
Untuk apa kau bersedih kerna ia pasti kembali

Bila air mata menitis
Pasti ia datang dari hati
Kita harus kuat terima kenyataan
Tak usah terus berduka dan menangis semacam bayi



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, August 14, 2016

Gerimis Hati Asyikin

Al salam alaykum

Semalam tengok drama Gerimis Hati Asyikin. Tengok iklan macam best je. 

Penerbit, Al-Hidayah Production. 

Pasal jalan cerita, aku tanak cerita la. 

Tapi yg menarik perhatian aku, tiada adegan sentuhan antara pelakon lelaki dan wanita walaupun watak mereka suami isteri. 

Contoh, adegan bersalaman, memang nampak trik kamera di situ. Kita tahu sebenarnya diorang tak bersalaman pun. 

Adegan apabila suami minta diurut kakinya. Suami letakkan kaki atas kerusi makan, dan tangan isteri kononnya sedang mengurut kaki suami. Ye, mmg nampak takde sentuhan pun. 

Siapa kata drama kita wajib ada sentuhan suami isteri? Takde sentuh-sentuh pun, kisah dan pengajaran sampai je kepada penonton. 

Sebenarnya nak cakap, kali pertama aku menonton drama tanpa sentuhan suami isteri kat TV3. Biasanya di TV Al-Hijrah je. 

Harap drama macam ni diperbanyakkan. Selain mesej yg menarik, adab-adab dan tuntutan agama turut dijaga. 

Oh ya, aku tengok jugak cerita jam 7.00 petang tu yg ditayangkan skrg. Aku tatau aku tengok sbb apa, sbb tajuknya ke, sbb pelakon lelaki tu ke, atau sbb aku nak tgk pelakon perempuan yg wataknya gedik. Selepas babak kawen, banyak betul babak yg bersentuhan yg aku macam tak boleh terima. Tapi, saban petang aku tunggu tengok jugak. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Wednesday, August 10, 2016

Stress!

Al salam alaykum

1. Stress aku tengok wartawan ni interview artis tak cek dulu latarbelakang. "Saya ingatkan abang org Melaka". Aku bukan wartawan pun aku tau dia asal Terengganu. Stadi la skit adik!

2. Semalam tgk intisari rancangan 391, Beautiful Mind Episode 15, aku sangkakan episod istimewa la kan? Sekali bukak cite Page Turner, tapi dah episod 2. Bila masanya episod 1? Dah aku kena tgk online utk episod 1. Rupanya hari Isnin dah main ganti rancangan Entertenmaint Weekly. Stress!

3. Aku stress nengok kawan2 Fateh ni dok sibuk suh Fateh terima Fahmi semula. Suka hati Fateh la nak pilih sama, korang sbg kawan2 doakan yg baik-baik utk Fateh. Dah Fateh dlm dilema nak pilih sapa pulak. Si Fahmi ni pun suka paksa2, dah Fateh nak move on, terima la. 

4. Kereta aku parking tepi jalan. Sbb takde parking kat tempat biasa. Petang td aku tengok-tengok parking temapt biasa tu kosong. Niat nak alih kereta, pakcik yg kereta dia ada 7-8 buah tu lepak minum air tengok je aku dok usha-usha parking. Tak jadi la nak ubah kereta. Stress! Pakcik pindah la dok rumah ada parking lot besar skit.

5. Semenjak habis Ramadhan Syawal ni setiap detik perut aku berdendang kelaparan. Padahal setiap masa aku mengunyah. Sebalang kuih raya habis, goreng sosej habis sebungkus, telur dua biji, nasi sebungkus, tapi tak kenyang-kenyang. Cacing apa yg menghuni perut aku ni?

6. Stress aku takleh nak bagi kata putus nak join ke tak pergi bumi kanggaru ni. Alhamdulillah kak Awin memahami. Keputusan pada minit-minit terakhir pun masih diterima. Doakan keputusan aku tepat. 

7. Stress memerap je kat rumah tapi itu je la yg aku mampu setakat hari ini. Pergi keja balik keja tengok tv tido makan baca buku.

8. Kerja dah banyak dan kami semakin busy tapi sbb ada hal banyak menda takleh nak buat. 

9. Sampai ofis, tengok-tengok pintu bukak sebelah je, alas kaki masih kat bahagian dalam, aircond tak pasang. Diorg yg sampai awal takkan la takleh nak tolong bukak kan pintu lg sebelah, keluarkan alas kaki, pasang aircond. Stress sungguh org berat tangan ni. At least pasang la aircond, korg jgk yg panas nak bekerja kalau receiptionist tak datang2 nak bukakkan aircond. 

Itu je stress? Hahaahhaa... Banyak lagi stress sebenarnya. Stress paling utama ialah ada hal.

Semoga urusan kita semua dimudahkan olehNya. 

When we feel being poisoned by stress, pain and failures, the best antidote is to...PRAY❤ - Hasnitah Andy

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, August 04, 2016

Beautiful Mind, 14 episod je!

Al salam alaykum

Beautiful Mind dah habis malam tadi. Terkejut aku tengok final episode. Padahal selama ni aku percaya ia 16 episod. Rupanya sbb rating tersangat rendah maka ia dipotong.

Image result for beautiful mind korean drama



Sedih! Sbb jalan cerita best. Kalau baca komen di http://myasiantv.se/drama/beautiful-mind/ dan http://asianwiki.com/Beautiful_Mind_(Korean_Drama) semuanya suka cerita ni, tapi nak buat cemana, orang Korea tak suka.

Kisah seorang doktor, Lee Yeong Oh yg berjaya tetapi menghidapi penyakit anti-social disorder. Doktor yg tiada perasaan dalam hidupnya. Tetapi, dia cuba jugak utk memahami setiap emosi pesakit, dan mencari dirinya yg sebenar.

Dapat plak ayah dia yg tak sokong dia jadi doktor. Dan selalu merendah-rendahkan kebolehan Yeong Oh dan menggelarnya "monster". Sedih jugak! Tapi Yeong Oh biasa je muka dia, takde perasaan la katakan. Tapi sebenarnya, di akhir cerita, ayah dia sayang dia, cuma tanak apa-apa yg buruk berlaku.

Image result for beautiful mind korean drama



Dalam drama ni sangat kurang kisah-kisah romantik, memang aku suka la. Dan sudah semestinya kisah kedoktoran, kebanyakan scene dalam hospital, maka banyak la jugak belajar jargon-jargon (betul ke perkataan aku guna ni?) yg jarang dituturkan dalam kehidupan seharian. 


Image result for beautiful mind korean drama


Dua episod terakhir tentang pembedahan pemindahan organ daripada penderma hidup kepada pesakit. Selama ni yg aku tahu, pemindahan organ selain daripada hati, mestilah dari penderma yg telah meninggal dunia. Rupanya boleh juga pemindahan dari penderma hidup, tetapi risikonya tinggi la dan haram sebenarnya.

Image result for beautiful mind korean drama


Dan, di akhir cerita, Lee Yeong Oh, walaupun tidak berjaya mengubah dirinya utk sensitif terhadap persekitaran, tetapi bagi aku dia berubah la jgk. Dari suka pakai serba hitam, dah boleh pakai baju warna lain. Dan cuba menyemai rasa cinta kepada Gye Jin Sung.

Beautiful Mind Doctor Power Rangers Episode 14


Dan yg penting, raja segala kulprit yg membuat onar dan pembunuhan di hospital telah dijumpai. Padan muka Dr, Chae.

Tata Beautiful Mind, jumpa lagi di siaran ulangan.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, July 29, 2016

Jatuh cinta lagi...

Al salam alaykum

Lagi-lagi jatuh cinta... Berkali-kali... Dengan orang yg sama je pun. Heheehe

Dia ni mmg akan membuat aku menyengeh sepanjang masa kalau melihat kelibat dia di televisyen, di papan iklan atau di mana-mana. Lagu tema, Buat Aku Tersenyum - Sheila On 7. Hahaha. 


Oh ye, lagu Manisnya Senyumanmu - Elite pun ok jugak. 

Penampilan terbaru dia dalam drama W - Two Worlds. Terima kasih Astro bagi saluran percuma Korea selama dua bulan. Dapatlah menonton tanpa perlu memuat-turun di Myasiantv.se. 

Menonton cerita ni rasa nak nyanyi lagu Dua Dunia - Too Phat dan Siti Nurhaliza. Hahaha. 

Sekarang baru episod 4. Terasa debarannya. Officemate aku msg selepas episod 3, kenapa dia mengenyit mata, kita yg terasa debarannya? Ohhoiii hahaha

Oh aku suka tengok drama Beautiful Mind. Mencari info katanya Lee Jong Suk pun dapat tawaran utk watak Doktor Lee Yong Oh tapi ditolak. Patut la tolak, watak Kang Chul dalam W ni lagi best. Dan wajah dia mmg sesuai pun dikartunkan. 



Jatuh cinta dengan artis ni bagusnya, tak kena reject. Hahaha, maka takde la sakit kecewa jiwa raga cinta tak berbalas bertepuk sebelah tangan kan?

Saranghae! Wakaakaka

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Sunday, July 24, 2016

Kesepian Kita

Al salam alaykum

Lagu kumpulan Pas Band, dalam filem AADC. 

Kesepian Kita


Ingatkah kawan kita pernah saling memimpikan?
Berlari-lari 'tuk wujudkan kenyataan
Lewati, segala keterasingan
Lalui jalan sempit yang tak pernah bertuan

Ingatkah kawan kita pernah berpeluh cacian
Digerayangi dan digeliati kesepian
Walaupun, sejenak nafas dari beban
'Tuk lewati ruang gelap yang teramat dalam

[Reff]
Hidup ini, hanya kepingan, yang terasing dilautan
Memaksa kita, memendam kepedihan

Tapi kita juga pernah duduk bermahkota
Pucuk-pucuk mimpi yang berubah jadi nyata
Dicumbui, harumnya putik-putik bunga
Putik Impian yang membawa kita lupa

[Reff] ~
Hidup ini, hanya kepingan, yang terasing dilautan
Memaksa kita, merubah jadi tawa


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, July 11, 2016

Marry Me, Mary! Lagi beberapa kali :D

Al salam alaykum

KBS tayang lagi sekali Marry Me, Mary! Jadinya aku pun entahlah kali ke berapa plak menengoknya.




4 episod akhir KBS tayang masa raya, mmg berebut tv la, lepas tu tak dapat tengok malam, tengok pagi lepas solat Subuh. Gigih? Kena siap semua kerja la. 

Habis 16 episod, masih lagi sama pertanyaannya, kenapa Wi Mary pilih Kang Mugyeol? Kenapa? Kenapa?

Lembek dia tu. Lembek perasaan. Lembek perkataan. Lembek perbuatan. Lembek serba serbi. 


Nak sahkan ke-lembek-an tu, ada satu malam tu mak aku tengok sama, mak aku tanya, "Dia ni lelaki ke perempuan?" Meledak gelak kitorang. Hehehehe



Baru aku perasan, Marry Me. Mary! ni pun ratingnya rendah. Dan aku mmg suka menengok cite rating-rating rendah ni ye!

Ulasan dahulu kala:

http://kehelan.blogspot.my/2010/12/marry-me-mary.html
http://kehelan.blogspot.my/2011/01/habis.html

Banyak lagi senarai nak tengok ni. Nak habiskan Master of Revenge plak.

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, June 18, 2016

Aspirasi Taqwa - Syamsul Debat

Al salam alaykum

Sambil-sambil bukak posa hari Khamis dan Jumaat, 7.30 malam kat tv Al-Hijrah, suka dengar Syamsul Debat. Kadang-kadang tengok ulangan masa sahur jam 5.00 pagi. 

Dua hari ni tajuk Aspirasi Taqwa. 

Tapi aku salin point je, rasanya semua org boleh huraikan dan fahamkan sendiri, insyaAllah. 

Aspirasi taqwa:

Ada 4 perkara seperti yg diberitahu oleh Saidina Ali:
1. Takut kpd Allah
2. Beramal bersungguh-sungguh
3. Qanaah - Berpada dgn sedikit
4. Banyakkan sedeqah

Empat nikmat akan ditanya di akhirat nanti:
1. Nikmat umur
2. Nikmat zaman muda
3. Nikmat ilmu
4. Nikmat harta

Kelebihan dlm bulan puasa:
1. Kelebihan bau mulut
2. Malaikat istighfar
3. Syurga diindahkan setiap hari
4. Syaitan diikat
5. Diampunkan dgn syarat kita beribadah sesungguhnya


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, June 15, 2016

Sabarku Di Bulan Ramadhan

Al salam alaykum

Itulah tajuk petang td bersama dgn Prof Sharifah Hayati, program Cinta Ilmu di TV Al-Hijrah. 

Bagaimana sabar di dalam bulan Ramadhan?

1. Sabar dengan segala dugaan dan cabaran, segala kesusahan, utk mendapat kekuatan jiwa. 

2. Sabar dengan nikmat yg diberikan. Contoh nikmat banyak makanan enak-enak di bulan Ramadhan. 

3. Sabar utk melakukan perintah Allah dan segala kebaikan. Contoh melakukan inadah terawikh yg hanya khusus di bulan Ramadhan, bersedekah dan lain lain. 

Dah 10 hari berpuasa, bagaimana dgn sabar kita? 
Berjaya sabarkan nafsu makan kita ketika berbuka?
Berjaya kita berterawikh setiap malam? Berjaya kita membaca al-Quran dan bertadabbur?
Berjaya kita mendidik diri?
Berjaya kita bangun malam?

Muhasabah. 

Dah 10 hari berpuasa, semoga kita mendapat rahmat Allah. 

Nak mendidik diri utk bersabar, mmg payah. Tapi, ada beberapa perkara yg kita boleh cuba praktikkan. 

1. Banyakkan menyebut SABAR pada diri sendiri dan juga pada orang lain. 
2. Sentiasa menyebut perkataan-perkataan baik sebagai kekuatan hati kita. Ini akan mengukuhkan karakter diri kita seumpama pokok sihat dan merimbun. 
3. Diam. Diam seketika, insyaAllah berjaya. 
4. Duduk bersandar
5. Bersedekah. Utk membentuk jiwa. 

Mari kita cuba. Aku pun ada ketikanya mmg kurang kesabaran. 

P/S: Kalau ada yg salah, betulkan ye!


::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, May 25, 2016

Jung Ji Hoon!

Al salam alaykum

Lepas tgk cite Descendants of The Sun, aku baru tahu pelakon pompuan yg berlakon cite Autumn in My Heart dgn Full House tu nama dia ialah Song Hye Kyo. Hehehe

Lepas habis DOTS yg tak berapa nak best endingnya tu, KBS tayang Worlds Within. Orang kata cerita ni so so je... Tapi aku boleh layan lagi... Cuma bila tgk Song Hye Kyo tu, aku terpikir kenapa macam sama je lakonan dia dlm DOTS tu?

Jadinya, download Full House kat IFlix (percuma 3 bulan), aku khatam lagi sekali cerita Full House buat kebanyak-kalinya lagi. 




Asal tengok cite ni, gelak-gelak pun nak nangis. Aish... 

Kesimpulan aku, betul la, lebih kurang je lakonan Song Hye Kyo tu utk ketiga-tiga drama ni. Mungkin sbb watak lebih kurang kot, so lakonan pun sama la jugak. Agaknya laaa...

Tapi tiba-tiba, rindu dgn Jung Ji Hoon! Rindu dengan senyum segaris dia. Heheehe



Aku tak tengok habis cite My Lovely Girl, sbb macam tak best sangat. Macam tak sesuai Jung Ji Hoon dgn pelakon pompuan tu.

Paling suka drama A Love to Kill gagah sangat rupa Jung Ji Hoon ni.

Drama baru, katanya best jugak. Come Back Mister. Harap dapat tengok sebelum Ramadhan tiba.



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Saturday, May 21, 2016

My Stupid Boss

Al salam alaykum

Kak Awin dan Ilah ajak teman tgk AADC2, Yan ajak tgk My Stupid Boss. 

Aku cakap AADC2 tunggu je la online. Hahaaha. 

Sungguh best! Gelak sakan. Tapi takde subtitle. Puas nak pikir apa dia cakap ni. Ada bahasa yg mudah nak faham. Ada yg mmg tak paham-paham. Bahasa alien sungguh. 


Cuma bila dia nak twist boss dia tu insaf, macam tak berapa nak kena mood kat situ. 

 Part menari Cindai masa bossman takde tu kelakar amat. Tapi yg lawak jugak, bossman minat lagu Gerimis Mengundang. Hahaahaha

Abam Bront tak banyak sangat dialog dia. Tapi macho la dia di situ. 

Sekarang ni misi aku mencari lagu terakhir. Sanggup tunggu tengok kredit naik nak cari tajuk lagu. 

Antara lirik sempat aku tangkap. 

"Burung merak di atas tembok, siapa dia yg tampak elok...."

Tajuk lagu lupa plak, tapi ciptaan Bemby Gusti.

IMPOSSIBLE WE DO, MIRACLE WE TRY - Bossman

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::