...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Tonton. Show all posts
Showing posts with label Tonton. Show all posts

Thursday, December 14, 2017

JIBAM - Sebuah Filem

Al salam alaykum

Aku pergi menonton sengsorang. Tak pernah aku buat. Tapi sebab Jibam, aku gagahkan diri jua.

Aku tahu Jibam difilemkan. Aku tahu Jibam dirakamkan di Sungai Lembing. Tapi, set penggambaran Jibam dirobohkan sejurus selepas tamat penggambaran. Sayang kan?

Aku mengikuti setiap update Ujang di FB tentang filem ini. Mahu tahu bila tayangannya.

Apabila diwarwarkan, aku terus beritahu sahabat-sahabat aku yg suka menonton.

Reaksi mereka?

Jibam yg novel tu ada filem?
Jibam tu cerita apa?
Best ke?

Bila ditanya best ke tak, mesti tak pernah baca novel Jibam ni.

Dan, aku menunggu waktu sesuai utk menonton. Tiba-tiba, tayangan Jibam ditamatkan. Hanya seminggu sahaja tayangannya! sedih ooo... aku tak sempat tengok lagi ni.

Lagi sekali mengajukan kepada sahabat-sahabat.

Filem tak laku la tu kena tarik tayangan.
Tak best kot cerita tu, sbb tu tak laku.
Orang lain buat adaptasi, sibuk juga nak buat adaptasi. Kena la stadi market.

Amboi-amboi masing-masing.

Maka, pergi la tengok seorang. Walaupun tayangannya ditambah lagi seminggu, tapi panggungnya tiada di KL. Tidak dapat tidak, kena pergi tengok juga pada hari akhir tayangan. Aku menonton di AU2, Setiawangsa. Dekat je nak balik rumah.



Pawagam memang tak penuh.

Perkiraan aku memang tepat. Filem Jibam memang best. Selain dari jalan cerita yg memang aku sedia tahu, dan boleh dikatakan dialog dalam novel tu aku ingat, set penggambaran juga lawa. Pelakon juga semua kena dengan setiap watak. Tak lebih, tak kurang.

Dan, suasana hutan, suasana kampong, perangai masing-masing yg suka membodek, mendabik dada, mengadu domba, dengki mendengki, adik beradik buat musuh, dan macam-macam lagi karenah, sangat dekat dengan masyarakat Melayu kita.

Paling lucu, Tok Ngah Sudin la. Tak sakit pula tekak dia asyik menjerit je kan?

Buntat juga cemerlang lakonannya. Jelingan mata dia tu, nak kata ngeri tak ngeri, nak kata manja tak manja, nak kata takut tak takut. Hahahaha.

Dan, siapa sangka, filem ni boleh buat kita ketawa di dalam panggung.

Aku suka adegan ni:

Image result for jibam the movie

"Betul kau kerja kan anak anak durian abang Usup kau ni?"
"Wo tipu aku."
"Apa yang dia tipu engkau?"
"Dia kata aku boleh makan durian bila bila masa yang aku nak, tapi pagi tadi aku pergi, tak ada pun."

Betapa tulusnya Jibam.

Image result for jibam the movie


Kalau ada kesempatan, silakan menonton di 16 pawagam berdekatan anda. Kalau ada rezeki, mungkin boleh melanggan di Astro First.

Tapi, kalau dapat, jangan dibawa kanak-kanak yg belum mumaiyiz. Mungkin ada dialog yg tidak sesuai utk kanak-kanak. Contoh paling mudah, anak-anak Suman dan Peah, membahasakan diri "aku" dengan emaknya. Dan, ada kanak-kanak yg mendengar bertanya kepada ibu bapa mereka, "Boleh ke cakap aku dgn mak?"

Jika bawa juga, harap ibu bapa dapat menerangkan dengan sebaiknya kepada anak-anak mereka.

Dan juga, aku mohon, jangan dimuat turun secara haram filem ini.

Filem ini bagus. Sayang kalau dicetak rompak sebegitu rupa.

Tahniah utk semua barisan yang menjayakan Jibam.

"Kalau kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti"

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, November 29, 2017

Mereka dah selamat, kita?

Al salam alaykum
 
Pertama kali nak menyibuk pasal gossip artis kat blog aku ni.
 
Ramai rupanya yg tak suka FattZura.
 
Mungkin dari segi umur, kematangan, taraf social etc. Dan memang nampak Fazura yg mendominasi.
 
Aku tak amik pusing pun gossip mereka selama ni.
 
Aku dulu suka Sherry Ibrahim dan Fattah.
 
Mungkin sbb Sherry sebaya-baya dgn aku agaknya, sbb tu aku suka. Hahahaha... Tapi tak panjang jodohnya.
 
Fattah tu, aku tak minat pun. Sebab mmg dia berlakon kayu. Masa mula-mula dia berlakon, tak hensem, kayu plak.
 
Sekarang dah tough sikit, rupa pun dah bertambah hensem, tapi tetap la berlakon kayu. Ekekekeke.
 
Neelofa pun aku tak berapa nak suka jugak. Takde sebab pun. Kalau ada cerita main kat tv, kalau Neelofa yg berlakon, aku alih la jgk siaran tu. Hahaha
 
Kalau Fazura, memang aku tengok. Jadi org kaya, memang Nampak kaya. Jadi org kampong, memang nampak kampong. Jadi baik pun, dia nampak baik, kalau gedik, memang menjadi gediknya. Kalau sombong, memang terserlah sombongnya itu.
 
Gol & Gincu, sapa tak ingat? Bicara Hati? Filem Kayangan, sapa tengok? AKu la jugak yg menengoknya.
 
Eh berbalik semula kepada kisah cinta mereka ni, aku pun tak la piker mmg betul sampai ke jinjang pelamin.
 
Aku amik tahu lepas sahabat-sahabat aku pun memakcikbawangkan diri. Hahaha
 
Dan, tiba-tiba timbul gossip dah bertunang. Senyap-senyap. Tiba-tiba, keluar video pertunangan. Tu senyap-senyap tu, grand gila majlis! Kalau jemput rakan media semua, cemana la rupa majlis pertunangan tu kan? Mesti lagi super duper grand kan?
 
Tak habis cite tunang, tiba-tiba eh majlis nikah pulak! Memang diam-diam sungguh.
 
Tapi sungguh aku cakap, bila aku tengok video nikah diorang tu, aku yg rasa sebak, rasa bahagia. Terserlah kebahagiaan mereka, di samping keluarga masing-masing. Macam majlis tu betul-betul diberkati dan dirahmati.
 
 
Semoga mereka dirahmati sentiasa, dan cinta mereka sampai ke syurga.
 
Mereka sudah, kita bila pula kan?
 
 
:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, November 17, 2017

Li Lin Ji

Al salam alaykum

Li Lin Ji mungkin tak berapa org tahu, tapi tu la nama Jet Li. Pelakon Cina yg aku suka, seperti biasa tak ramai.

Malam tadi filem My Father Is A Hero main kat TV2. Lama sungguh tak tengok TV2 sbb tak dapat siaran.

Tapi banyak kena potong la jugak. Aku suka tengok yg anak dia kena campak kat kawasan sampah tu, tapi kena potong.

Habis tengok teringt yg si budak terer kungfu tu mesti dah tua sbb rasa-rasa macam sebaya je. Hahaha

Hilang nak cari Li Lin Ji, aku cari pasal budak tu.



Nama dia Mo Tse. Muka tak berubah pun. Sama je macam zaman kecik. Muka orang China betul-betul.


Tapi mungkin sbb skrg pun aku dah tak tengok sangat cerita Cina, maka tak pernah Nampak dia dalam TV.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, November 08, 2017

Jangan Lupa... Senyumannya Sedih

Al salam alaykum
 
Aku baru habis tengok Goblin kat 8TV. Drama ni mendapat sambutan hangat dari peminat K-Drama, maka wajiblah aku pun tengok kan?

Image result for goblin korean drama
Senyum dia sedih, mata dia pun sedih, berjaya la watak ni

Tapi, sampai habis special episode, aku tertanya-tanya apa yg best? Diorang tak bosan ke? Ekekekeke... Nak fahamkan cerita kena tengok special episode, kalau cerita tu menarik, semasa menonton kesemua episode tu patutnya dah boleh faham dah. Bila aku tanya member-member lain, diorang pun tengok special episode utk fahamkan watak dan jalan cerita. Ekekekeke
 
Member aku nangis masa scene Ji Eun Tak cabut pedang kat dada Kim Shin. Aku tengok rasa nak tido.
 
Member aku cakap mungkin sbb aku tengok kat 8TV banyak scene kena potong, maka aku pun tengok yg aku download, masih rasa bosan. Ekekekeke
 
Image result for goblin korean drama
Pengantin Dokkaebi je Nampak pedang ni kat dada Kim Shin
 
Episod 1 pun dah bosan sebenarnya, tapi kena tahan dulu bosan tu, sbb episod 1 biasanya tak menggambarkan keseluruhan cerita. Kemudian, menarik jugak la, rasa sweet je Ji Eun Tak yg berusia 19 tahun, si pengantin Doekkabi (Kim Shin) ni bercinta dgn pakcik tua berumur 939 tahun tu.
 
Image result for goblin korean drama
 
 
Tapi, asyik main tarik tali je, banyak episod plak tu, maka jadi bosan gila! Konflik kecil-kecilan yg tak perlu. Nak cabut pedang, tak cabut-cabut jugak.
 
Image result for goblin korean drama
 
Nasib baik, ada scene penyelamat percintaan tak berapa bercinta sangat antara Wang Yoe (Kim Woo Bin) dan Sunny.
 
Image result for goblin korean drama
 
 
Kemudian, aku pun meng-google juga la pasal drama Goblin ni, patut la aku rasa bosan, penulis cerita ni sama dgn Descendants of the Sun. Utk pengetahuan, aku bosan juga tgk DOTS tu. Sama la dgn Goblin ni, tapi sbb dah mula, maka sayang pulak nak berhenti tengok.
 
 Image result for goblin korean drama
Gandingan dua orang ni kelakar juga, maklumlah dua-dua bukan manusia
 
Apabila nak menghampiri penghabisan drama, semuanya macam tergesa-gesa. Tak Nampak macam ada kesinambungan antara setiap babak-babak. Tak paham betul. Tu la, yang pi panjang-panjangkan kisah aci main tarik tali tu pasal apa, dah pulak ending macam tak puas, tergesa-gesa je. Tapi, happy ending la utk kedua-dua pasangan.
 
 
Bagi aku, sekali je la kot tengok, tak rasa nak ulang dah.
 
Tapi, lokasi drama ni menarik. Boleh la terjah kot nanti kalau ada rezeki kan?
 


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Friday, September 29, 2017

Circle - Two Worlds Connected

Al salam alaykum

Sampai sekarang aku memikirkan apakah akan terjadi pada dunia jika pengklonan manusia digalakkan?

Dalam cerita Cirle - Two Worlds Connected ni, di akhir cerita, Klon no 3 kepada Woo Jin, hidup bahagia bersama abangnya. Mereka berpisah pada tahun 2017, dan abangnya terus mencari sehingga berjumpa dengan Klon Woo Jin. Sbb Woo Jin sebenar telah pun meninggal. Kelakar, Woo Jin memang tak dimakan usia langsung. Klon Woo Jin telah diprogramkan dengan video ingatan Woo Jin sebenar. Maka, adakah abangnya hidup bersama kenangan sebenarnya?

Pengakhiran cerita pada tahun 2037.
 
 
Macam tergantung pula. Harap ada sambungan cerita ni. Best oooo! Sila tonton sekarang!



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 25, 2017

Bisik Pada Langit

Al salam alaykum
 
Idea nak menonton cerita ni datangnya daripada Yan. Syah menurut je. Aku memang suka je. Sbb ada abam Beto kan? Lagi pula, aku dapat voucher MBO RM 20.00, maka, marilah kita gunakan, kot kalau cerita tak sedap, takde la rasa ralat.



 
Semasa menunggu masa utk masuk panggung, kami berborak dgn sorang kakak ni, dia cakap dia yg kebal pun berjuraian air mata. Sudah la, tisu takde, tapi sedih sangat ke cerita ni?
 
 
Memang ternyata, menangis teresak-esak. Babak pertama yg sedih, apabila ayah cuba menyuruh Hajar mengucap syahadah melalui telefon. Apa tak sedihnya, sebab sebelum tu ayahnya dan Zaidi bersujud syukur kerana Hajar telah sedar dari koma, kemudian mendapat panggilan kedua, Hajar sedang di ambang sakaratulmaut. Tak dapat bayangkan!
 
 
Dan lagi babak berjuraian air mata, apabila kisah flashback/throwback melalui rakaman video Hajar kepada keluarganya. Memang tak boleh tahan la! Masa menaip ni pun aku bergenang air mata ni! Paling sedih apabila Hajar cakap nak balik Malaysia sbb rindu kan keluarganya, rindukan ayahnya. Hajar pasti balik. Ya betul dia balik, sebagai jenazah yg kaku.
 
 
Ada juga babak yg aku rasa nak gelak melihat telatah ayah dia ni yg degil kepala batu. Kasihan dgn Zaidi dan Ikram, seperti dianaktirikan. Sedih bila ayah dia sanggup nak jual tanah pusaka dan berulang kali kata, "Hajarlah satu-satunya harta yg aku ada." Apa perasaan Zaidi dan Ikram ye?
 
 
 
Ayat yg sering mak aku ulang, juga terdapat dalam filem ni, lebih kurang la maksudnya, "Tunggulah ada anak sendiri, baru kau tahu apa perasaan mak dan ayah"
 
 
Ada juga elemen-elemen kegamaan diterapkan, selain kekeluargaan. Ada juga adegan tak masuk akal, tapi masalah kecik je, takpe dimaafkan. Kesilapan kecil tu ditutup dengan pengajaran yg hebat.
 
Maka, pergilah menonton utk naskhah yg hebat ini. Pasti tak menyesal.
 
 
::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Wednesday, August 16, 2017

Chicago Typewriter

Al salam alaykum

Hidup bukan hanya yang indah dan bahagia semata. 



Itulah kehidupan. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, August 03, 2017

Signal - The Road

Al salam alaykum

Sebab tak sabar nak tengok episod akhir di TV9, aku download cerita ni.

Tapi, episod akhir macam banyak jua yg belum terungkai.

Tapi, pengajarannya, jangan berputus asa! Jangan putus asa. Kita boleh ubah masa depan kita.


Lagu ni menangkap halwa telinga aku:



Romanization
English Translation
No one taught me
If this was the right path or if I should go on a different one
If I reach the end over there, I’ll stop
Saying it’s the end

I’m standing in front of a blocked maze
I ask about my path but the echo has no answer
I might stay on the same path as yesterday
As if I’m hanging on that spider web

Somewhere in the world, in the deepest corner
I need to find myself, who has lost the way
Before the darkness that swallows the sun will come
I need to find my way that is trapped in a long wall

Teach me, my hidden fears
If this path ends, will there be another one?
I need to untangle the knots on my feet
But my numb hands hurt too much

Somewhere in the world, in the deepest corner
I need to find myself, who has lost the way
Before the darkness that swallows the sun will come
I need to find my way that is trapped in a long wall

Teach me, my hidden fears
If this path ends, will there be another one?
I need to untangle the knots on my feet
But my numb hands hurt too much
amudo gareuchyeo juji anha
i giri orheunji
dareun gillo gaya halji
nan jeo gil jeo kkeute
da dareumyeon meomchugetji kkeutiramyeo

garomakhin miro apeseo isseo
nae gireul mureodo
daedab eoptneun meari
eojewa ttokgateun
i gire meomulji molla
jeo geomijul kkeute
kkok maedallin geot cheoreom

sesang eodinga
jeo gil gajang guseoge
gal gireul irheun nareul chajayaman hae
jeo haereul samkin eodumi ogi jeone
gin byeoge gadhin
naui gireul chajayaman hagetji

gareuchyeojwo nae garyeojin duryeoum
i giri kkeutnamyeon
dareun giri itneunji

 du bare dwieongkin
i maedeub kkeuteul pulgien
nae mudyeojin soni
deo apeuge joyeowa

sesang eodinga
jeo gil gajang guseoge
gal gireul irheun nareul chajayaman hae
jeo haereul samkin eodumi ogi jeone
gin byeoge gadhin
naui gireul chajayaman hagetji


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, May 21, 2017

Keputusan

Al salam alaykum

Keputusan Tilawah dan Hafazan Al-Quran Antarabangsa ke 59:

Hafiz:
1. Senegal
2. Malaysia
3. Qatar

Hafizah:
1. Nigeria
2. Palestin
3. Senegal

Qari:
1. Iran
2. Brunei
3. Malaysia
4. Kanada
5. Singapura

Qariah:
1. Malaysia
2. Brunei
3. Singapura
4. Thailand
5. Maghribi


Dan, Pahang kalah kepada Kedah. Kalah sipi je. Piala FA 2017. Pahang 2 - Kedah 3.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Monday, March 20, 2017

Dah Ku Faham

Al salam alaykum

Drama Dia Bidadariku ni agak kelakar jugak. Pelakon semua muka lama. Ada muka Gerak Khas. Ada muka Gila-gila Pengantin. Tengok pengarah, Aziz M. Osman rupanya. Patut la ada bonda beliau. 

Drama ni tak habis lagi. Tapi jalan cerita boleh agak. Cuma kalau dapat twist Suri kahwin dgn Khalif best jugak dari kahwin dgn Ammar. Hehe

Aku pun banyak gak tinggal episod. Kebetulan semalam boleh tengok tu pun sangkut-sangkut sbb hujan petang. 

Lagu Spider ni yg best. Lama juga tak dengar lagu Spider yg terbaharu dikeudarakan di radio. Ataupun, aku yang tak dengar radio sangat?

Lirik Lagu Dah Ku Faham – Spider

Ada rasa terpendam, ada kata terhalang
Dalam mimpi pun tak tenang
Cintamu ku dambakan, b
erikanlah petanda
Bagaimana nak mula, ku menjadi sang pencinta
Kau terima seadanya

Jalan hidupku begini
Berdendangkan Lagu sepi
Hanya muzik dalam hati
Yang mahu kau ku miliki

Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan, d
an ku faham segala
Bulan juga gerhana, matahari redup cahaya
Terhalang awan lara

Pastikan ku miliki dia, pastikan jiwaku sempurna
Dengan sebuah cintamu bertakhta
Dengan sebuah cintamu bertakhta
Dengan sebuah cintamu bertakhta

Jalan hidupku begini, berdendangkan lagu sepi
Hanya muzik dalam hati, yang mahu kau ku miliki
Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan

Jalan Hidupku begini, berdendangkan lagu sepi
Hanya muzik dalam hati, yang mahu kau ku miliki
Mahukah kau berteman, mampukah ku melayan
Segala dugaan


::: Hidup ini indah jika segalanya Kerana Yang Maha Esa :::

Monday, March 13, 2017

Mari makan

Al salam alaykum

Tak sangka petang ni episod akhir Let's Eat. Macam banyak yg tergantung. Tapi sbb tengok kat TV9, mungkin ada adegan yg dipotong. 

Episod akhir, semua berakhir dgn baik. Jin Yi dapat menerima oppanya mmg anggap dia adik je. Peguam Kim pun ok je dgn Setiausaha Lee berpacaran dgn Raja Insurans. 

 
Adegan yg paling meruntun perasaan adalah apabila Peguam Oh makan dgn berlinangan air mata. Aku pasti, kita semua pernah melalui saat macam ni. Sedih yg datang tiba-tiba. Dan kesedihan itu kita andaikan akan pergi dgn makan, makan, dan makan. 

Tengok cite ni, mengundang selera utk makan je. Kejam sungguh cite ni! Asyik la telan air liur. Aku bukan la gemar sangat masakan Korea. Ada la yg aku suka, tapi itu je la. Apa nama pun lupa. Hehehe. 

Yg paling menyentuh perasaan yg cepat sentap ni ialah puisi tentang Nasi. 

 

 “To you who eat a lot of rice because you’re lonely, 
to you who sleep a lot because you’re bored, 
to you who cry a lot because you are sad, 
I write this down. 

Chew on your feelings that are cornerned like you would chew on rice. 
Anyway, life is something that you need to digest.”

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Saturday, February 25, 2017

Hacksaw Ridge

Al salam alaykum

Aku dapat 6 tiket percuma. 2 tiket tayar continental bagi. 4 lagi osmet ku bagi. Aku takde keinginan nak tengok wayang pun. Aku nak bg kat orang lain je. 2 tiket aku email kat Ilah. 4 lagi bg Kak Roza. Sekali, Aizah plak tak jadi tengok. Menurut la aku pergi. 

Cite apa yg best? Adik jaga kaunter suh tengok Hacksaw Ridge. Aku ready dah nak tido. Tak dapat tido rupanya. Awal2 tu macam lawak hambar. Tapi bila dah berada di medan perang, memang takleh tido langsung la. Mendebarkan!

 

Kisah benar seorang prajurit yg mahu bertempur di medan perang tanpa senjata. Kelako wehhh! Waima anggota paramedik pun pegang rifel, tapi Desmond ni tanak langsung. Dia yakin, tanpa senjata, dia akan menyelamatkan ramai manusia di medan perang. 

Tapi, dia berjaya di medan perang. Ramai anggota yg tercedera berjaya diselamatkan. Orang kata dia gila. Dia tak peduli. Pegangan teguh kepada agama, membuatkan dia yakin segalanya. 

Apabila ada keyakinan, itu bukan satu gurauan. 

 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, October 27, 2016

Patahnya Sebelah Sayap

Al salam alaykum

Apabila patahnya sebelah sayap, siapa kata kita tidak boleh terbang
Kalau ada kekuatan diri, kegigihan, azam dan semangat
Pasti kita mampu menggapai awan semula.

Mungkin terbang tidak sempurna, tapi kita tetap nampak cantik di udara
Kerana selain Allah, tiada siapa yang nampak kekuatan kita.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, October 25, 2016

Sweet Stranger and Me

Al salam alaykum

Drama baru!

Sekarang ni aku tengok drama kat TV je, malas dah nak download pastu cari masa nak tengok. Running Man pun dah lama tak tengok! Nanti Gary pun dah keluar Running Man.



Image result for sweet stranger and me



Episod satu drama ni pun dah best dah. Harap kebestan ia itu sampai ke akhir. 

Drama kali ni pun berkisar tentang kehidupan seorang pramugari. Skrg demam cerita awan biru ye kat Korea? (tak sabar jugak nak tunggu penghabisan On the Way to the Airport)


Drama Sweet Stranger and Me ni menarik mata aku apabila telefon tangan mereka dalam drama ni ialah iPhone! Jarang sekali aku nampak dalam drama Korea produk lain selain daripada jenama Korea sendiri. Tapi Ilah cakap, dalam drama City Hunter pun pakai iPhone, tapi aku tak tengok cerita tu.

Episod 1 tadi berakhir dgn Hong Na Ri mengetahui org asing yg ada dalam rumahnya tu ialah bapak tiri dia! Mudanyaaa! Hhahahaaha...

Lagu satu, ada cerita tentang restoran dumpling. Terus teringt dalam peti kulit dumpling tu ada lagi tu. Adalah tu nanti projeknya kalau tengok dumpling dia ni menyelerakan.


Harap hahahaha sampai habis nanti!

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, September 22, 2016

Uncontrollably Fond

Al salam alaykum

Baru berkesempatan menonton episod akhir drama ni. Tapi, kenapa ending dia macam tu? Kenapa macam tergesa-gesa nak ditamatkan? Episod ke 20 kot, tak perlu tergesa-gesa sangat, macam skrip baru smlm tulis, hari ni shooting, malam esok nak tayang kat tv.

Sabo je la.

Sampai aku terpikir bila si Shin Joon Young tu nak mati. Mati la cepat. Hehehe

Drama ni nampak sungguh kehidupan di Korea bagaimana. Bagaimana org kaya, berduit, berkuasa menindas org yg lemah, tiada kuasa, tiada nama utk menutup kesalahan dan tindakan jahat mereka. Oleh sbb tu kot Shin Joon Young sibuk nak jadi artis, sbb nak lindungi No Eul.

Drama ni boleh dikatakan Cinta Tiga Musim, sbb ada musim luruh, musim sejuk dan jugak musim bunga. Subhanallah cantiknya!

Image result
Winter Sonata

Image result
Autumn In My Heart


Spring Waltz

Image result for uncontrollably fond episode 20
Summer Scents pun ada, tapi dia nak mati dah, sob sob sob. Aku berkenan rumah ni, cantik.


Drama ni jugak membawa mesej kpd kita, sementara kita hidup, berbaktilah, berbuat baiklah, berusahalah, bergembiralah, dan berbahagialah. Kita hidup, jangan letakkan salah kepada orang lain. Hidup jangan berdendam. Selagi boleh, buatlah kebaikan dgn sebanyak-banyaknya. Selagi daya, jadilah anak yg baik. Berbaiklah dgn mereka yg menyayangi kita di sekeliling kita. 

Image result for uncontrollably fond episode 20
Ahjussi ni hensem tau sebenarnya, tgk sini http://asianwiki.com/Choi_Moo-Sung


Ooo senang la Shin Joon Young tu dah tau dia nak mati bila. Eh, kita yg tatau mati bila ni la kena pegang kata-kata ni, "Bekerjalah kita sekuatnya, seolah-olah kita hidup beribu tahun, beribadahlah kita sebanyak-banyaknya, seolah-olah kita akan mati esok hari". Mati, sentiasa kena bersedia kan?


Wefie pertama dan terakhir Shin Joon Young & No Eul

Dan kpd yg ditinggalkan, jangan bersedih, teruskan hidup, teruskan perjuangan, kerana yg meninggalkan itu tak mahu pun melihat kita meratap hiba bersedih duka selamanya. Mereka mahu kita gembira menjalani kehidupan yg meriangkan. Itulah yg No Eul buat, dan itulah janji ibunya kpd Joon Young. 

Ok, ni je rumusan yg aku boleh tulis sbb aku masih tak puas hati episod 20 mcm tangkap muat je. Mujur OST cerita ni best semuanya, terutama tiga lagu Inggeris itu. Dan review ni http://www.dramabeans.com/2016/09/uncontrollably-fond-episode-20-final/ mmg best, buat aku betul-betul sedih lepas tengok episod 20 dgn takde perasaan sedih.

Eh, Kim Woo Bin nyanyi sedap jugak tau!


Ok, nak habiskan W plak, banyak episod lg ni


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Monday, September 19, 2016

Kisah Majalah 3 tadi buat aku kelu

Al salam alaykum

Menarik Majalah 3 malam ni. Kisah cinta yg tidak disangka-sangka. 

Kisah cinta pertama, aku boleh terima. Si suami seorang OKU yg berjaya dgn ada degree, saudagar karpet dan juga seorang motivator. Kisah cinta mereka mendapat tentangan daripada keluarga isteri. Tetapi lama-kelamaan mereka diterima jua. Kisah yg manis. Bagaimana seorang isteri menerima suaminya seadanya dan menyokong segala usaha suaminya. 

Kisah yg kedua kisah pasangan di usia emas. Isteri berumur 60 tahun dan tidak pernah berkahwin. Suami pula duda kematian isteri tiada anak, berumur 62 tahun. Sudah tertulis di azali jodoh mereka berdua. 

Harapan tetap ada Kay! Hehehe

Tetapi, kisah yg ketiga, sungguh aku tak sangka. Aku hairan jugak aku tak tau kisah viral ni. Si suami berumur 18 tahun, isterinya 42 tahun, seorang ibu tunggal beranak lima. Ini memang betul buat aku kelu. Tetapi, mungkin kerana matangnya si suami itu membuatkan isterinya menerimanya seadanya. Aku mendoakan semoga pasangan ini kekal hingga ke syurga. Aamiin. 

Cinta mereka, cinta yg istimewa. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, September 08, 2016

Patah hati tau tak?

Al salam alaykum

Kalau skrg ni taip kat google "Lee Sang Woo" pertama sekali cerita yg keluar ialah

"Lee Sang Woo and Kim So Yeon are officially dating!

Patah hati wooo!

Katanya sbb berlakon sama dalam cerita Happy Home.

Patah hati tau tak? 나는 상처 해요

Oppa! Sob sob sob


Ke mana mahu bawa hatiku yg pecah seribu utk dicantum-cantumkan semula?



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Wednesday, August 17, 2016

Terbaik Dari Langit

Al salam alaykum

Sahabat - Pitahati

Bila kucing engkau sayang tersesat di jalanan
Pasti ia akan mencari jalan pulang
Jika sahabat sejati meninggalkan dirimu
Untuk apa kau bersedih kerna ia pasti kembali

Bila air mata menitis
Pasti ia datang dari hati
Kita harus kuat terima kenyataan
Tak usah terus berduka dan menangis semacam bayi



:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Sunday, August 14, 2016

Gerimis Hati Asyikin

Al salam alaykum

Semalam tengok drama Gerimis Hati Asyikin. Tengok iklan macam best je. 

Penerbit, Al-Hidayah Production. 

Pasal jalan cerita, aku tanak cerita la. 

Tapi yg menarik perhatian aku, tiada adegan sentuhan antara pelakon lelaki dan wanita walaupun watak mereka suami isteri. 

Contoh, adegan bersalaman, memang nampak trik kamera di situ. Kita tahu sebenarnya diorang tak bersalaman pun. 

Adegan apabila suami minta diurut kakinya. Suami letakkan kaki atas kerusi makan, dan tangan isteri kononnya sedang mengurut kaki suami. Ye, mmg nampak takde sentuhan pun. 

Siapa kata drama kita wajib ada sentuhan suami isteri? Takde sentuh-sentuh pun, kisah dan pengajaran sampai je kepada penonton. 

Sebenarnya nak cakap, kali pertama aku menonton drama tanpa sentuhan suami isteri kat TV3. Biasanya di TV Al-Hijrah je. 

Harap drama macam ni diperbanyakkan. Selain mesej yg menarik, adab-adab dan tuntutan agama turut dijaga. 

Oh ya, aku tengok jugak cerita jam 7.00 petang tu yg ditayangkan skrg. Aku tatau aku tengok sbb apa, sbb tajuknya ke, sbb pelakon lelaki tu ke, atau sbb aku nak tgk pelakon perempuan yg wataknya gedik. Selepas babak kawen, banyak betul babak yg bersentuhan yg aku macam tak boleh terima. Tapi, saban petang aku tunggu tengok jugak. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::


Wednesday, August 10, 2016

Stress!

Al salam alaykum

1. Stress aku tengok wartawan ni interview artis tak cek dulu latarbelakang. "Saya ingatkan abang org Melaka". Aku bukan wartawan pun aku tau dia asal Terengganu. Stadi la skit adik!

2. Semalam tgk intisari rancangan 391, Beautiful Mind Episode 15, aku sangkakan episod istimewa la kan? Sekali bukak cite Page Turner, tapi dah episod 2. Bila masanya episod 1? Dah aku kena tgk online utk episod 1. Rupanya hari Isnin dah main ganti rancangan Entertenmaint Weekly. Stress!

3. Aku stress nengok kawan2 Fateh ni dok sibuk suh Fateh terima Fahmi semula. Suka hati Fateh la nak pilih sama, korang sbg kawan2 doakan yg baik-baik utk Fateh. Dah Fateh dlm dilema nak pilih sapa pulak. Si Fahmi ni pun suka paksa2, dah Fateh nak move on, terima la. 

4. Kereta aku parking tepi jalan. Sbb takde parking kat tempat biasa. Petang td aku tengok-tengok parking temapt biasa tu kosong. Niat nak alih kereta, pakcik yg kereta dia ada 7-8 buah tu lepak minum air tengok je aku dok usha-usha parking. Tak jadi la nak ubah kereta. Stress! Pakcik pindah la dok rumah ada parking lot besar skit.

5. Semenjak habis Ramadhan Syawal ni setiap detik perut aku berdendang kelaparan. Padahal setiap masa aku mengunyah. Sebalang kuih raya habis, goreng sosej habis sebungkus, telur dua biji, nasi sebungkus, tapi tak kenyang-kenyang. Cacing apa yg menghuni perut aku ni?

6. Stress aku takleh nak bagi kata putus nak join ke tak pergi bumi kanggaru ni. Alhamdulillah kak Awin memahami. Keputusan pada minit-minit terakhir pun masih diterima. Doakan keputusan aku tepat. 

7. Stress memerap je kat rumah tapi itu je la yg aku mampu setakat hari ini. Pergi keja balik keja tengok tv tido makan baca buku.

8. Kerja dah banyak dan kami semakin busy tapi sbb ada hal banyak menda takleh nak buat. 

9. Sampai ofis, tengok-tengok pintu bukak sebelah je, alas kaki masih kat bahagian dalam, aircond tak pasang. Diorg yg sampai awal takkan la takleh nak tolong bukak kan pintu lg sebelah, keluarkan alas kaki, pasang aircond. Stress sungguh org berat tangan ni. At least pasang la aircond, korg jgk yg panas nak bekerja kalau receiptionist tak datang2 nak bukakkan aircond. 

Itu je stress? Hahaahhaa... Banyak lagi stress sebenarnya. Stress paling utama ialah ada hal.

Semoga urusan kita semua dimudahkan olehNya. 

When we feel being poisoned by stress, pain and failures, the best antidote is to...PRAY❤ - Hasnitah Andy

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::