...bagaikan terdengar bisikan rindu, mengalun kalimah menyapa keinsafan, kehadiranmu menyentuh kalbu, menyalakan obor pengharapan...
"Jika ingin sentiasa bahagia, tuntutlah ilmu, galilah pengetahuan, dan capailah pelbagai manfaat,nescaya semua kesedihan, kepedihan dan kecemasan itu akan lenyap"

“Ya Allah Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kasih sayangMu, kasih sayang orang yg mengasihiMu, dan apa juga kasih sayang yang membawa aku dekat kepadaMu.”

Projek Amal

Penempatan Anak-Anak Yatim NADWAH - PERMATA CAMAR yang diasas dan dikelolakan oleh Badan Nadwah Islamiah Pahang (NADWAH), di Lot 9015A, Lorong Cempaka 1, Kampung Cempaka, Mukim Penor, 25150 Kuantan memerlukan sumbangan dan bantuan anda! untuk maklumat lanjut, klik sini!

.

Showing posts with label Uber. Show all posts
Showing posts with label Uber. Show all posts

Thursday, April 20, 2017

Pengalaman Pemandu Uber di Kuantan

Al salam alaykum

Pendapatan Uber utk pemanduan 5 jam. 

Kereta: Proton Exora

Pemandu: Adik aku

 

Berbaloi ke tidak?

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, February 02, 2017

Gaji

Al salam alaykum

Dalam perjalanan pulang ke Setiawangsa, aku on Uber dan set destinasi ke Setiawangsa. Dapat penumpang di Plaza Pekeliling. Nak ke Plaza Pekeliling guna Uber GPS sungguh menyeksakan. Aku tepon rider aku nak mintak dia kenselkan trip, tapi kesian pulak. Nama macam Bangladesh, tapi cakap omputis. Eh eh bila start trip, duduk Seri Maya rupanyaaaaaa! Mahal tuh sewa sebulan!

Rider aku yg terakhir hari ni ialah warganegara Yaman. Orang Arab rupanya. Aku ingat Bangla td. Belajar di sebuah Institusi Pendidikan di Melaka dan baru saja bergraduasi dengan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Marin. Sedang mencari kerja di Malaysia. Aku tanya kenapa tak balik kerja kat Yaman? Yaman kan sekarang bergolak. Cuba cari kerja dulu di Malaysia. 

Alang-alang dah borak pasal kerja, dan dia pun tanya berapa pendapatan aku dgn Uber, aku pun tanya berapa gaji yg dia ditawarkan kat dia sbb dia kan expatriat. Dia cerita semua interview kerja yg dia pergi, semua rate gaji dalam RM 3,000 - RM 3,500. Oh, takde beza sgt la dgn graduan kita yg belajar di Malaysia. 

Dia sebenarnya dah dapat offer dari sebuah kampeni di USA. Akan tetapi oleh kerana dasar imigresen USA di bawah kepimpinan Presiden USA yg baharu, dia tak dapat nak pergi kerja kat USA. Sedih sungguh. Gaji yg dia dapat ialah USD 1,750. Eh, tak epal kpd epal la perbandingannya. Tapi kalau convert lumayan!

Semoga mudah urusan dia utk mendapatkan pekerjaan di negara kita tercinta ini. 

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Thursday, January 19, 2017

Nak pergi interview kerja kena awal dik!

Al salam alaykum

Pagi ni, penumpang pertama aku lepasan universiti. 4 bulan di KL, buat kerja part time. Hari ni nak pergi interview utk jawatan tetap.

Dia kata interview jam 10.00 pagi! Apa??? Naik kete aku jam 9.00 pagi kot! 

Tak pasal-pasal aku gelabah. Dia cakap saya kuar lewat sbb nak elak jem. Dari rumah dia nak kuar ke jalan utama pun dah jem 15 minit! Mana aku tak gelabah! Dari AU1 nak ke Jalan Ipoh, ikut kilometer dekat je, tapi ikut masa, 40 minit jugak nak sampai.

Akhirnya, selamat aku sampaikan dia ke Jalan Ipoh pada jam 9.50 pagi. Kaki aku menggeletar sama. Aku juga yg berselawat sama-sama, janganlah budak ni lambat sampai.

Dik, akak kalau p interview, kadang tu sampai 2 jam awal! Bimbang salah jalan, bimbang jalan jem, bimbang sesat. Sebelum tu, akak stadi dulu jalan mana nak sampai, ataupun boleh sampai tak dgn pengangkutan awam iaitu lrt, komuter, teksi. Kuala Lumpur ni lain, ada hari jalan dia tenang je, ada hari, jem tak ingat! Dapat plak pemandu Uber mcm akak ni yg buta skit jalan kat KL. 

Lain kali jangan buat lagi ye! Akak yg trauma awak lambat sampai.


:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, October 04, 2016

Trip ke 2 & 3 Uber saya

Al salam alaykum

Saya menerima pesanan ringkas dari pihak Uber bahawa Uber Partner saya akan digantung jika saya tidak memandu dalam tempoh 2 minggu dari pesanan yg dihantar.

Dan, Kak Roza meminta saya menghantar mereka ke KLIA2 dgn mengenakan tambang Uber. Pucuk dicita, ulam mendatang.


Tambang ke KLIA2 adalah tambang tetap.


Lama tak naik kapal terbang!

Kemudian, saya mencuba utk mengambil penumpang di Balai Ketibaan KLIA2, tetapi, rupanya dari tempat letak kereta ke Balai Ketibaan, saya mesti melalui lebuhraya dan membuat pusingan-U. Maka, malas di situ, saya terus pulang.

Sampai di Setiawangsa, saya mengambil penumpang dan menghantarnya ke Wangsa Maju. Di samping itu, saya juga berbual-bual dengannya. Hasil perbualan, saya terfikir betapa bersalahnya saya membawa penumpang tanpa insurans yang sepatutnya, tanpa lesen yg sepatutnya. Begitu juga, perasaan simpati kepada pemandu-pemandu teksi yg pendapatan utamanya hanyalah itu.

Tetapi, mengenangkan pengalaman saya berhadapan dgn pemandu teksi yg kerek, perasaan bersalah itu menipis sedikit. Tetapi, tetap tidak dapat menghilangkan perasaan bersalah 100%.

Kerajaan Sabah telah mengharamkan Uber dan GrabCar kerana beroperasi tanpa lesen dan insurans yang sepatutnya. Maka, saya berharap pihak kerajaan Malaysia dapat menyatakan pendiriannya secepat yg mungkin.




Sebenarnya perkhidmatan Uber dan GrabCar mengundang bahaya jika di KLIA/KLIA2, sbb memang terang-terangan menyalahi undang-undang. Sedangkan teksi biasa pun tidak dibenarkan mengambil penumpang di sana, inikan pula "teksi sapu" seperti saya.

Maka, mungkin saya akan memandu Uber hanya di kawasan terdekat sahaja, ataupun atas permintaan sahabat-sahabat sahaja.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Trip ke 2 & 3 Uber saya

Al salam alaykum

Saya menerima pesanan ringkas dari pihak Uber bahawa Uber Partner saya akan digantung jika saya tidak memandu dalam tempoh 2 minggu dari pesanan yg dihantar.

Dan, Kak Roza meminta saya menghantar mereka ke KLIA2 dgn mengenakan tambang Uber. Pucuk dicita, ulam mendatang.


Tambang ke KLIA2 adalah tambang tetap.


Lama tak naik kapal terbang!

Kemudian, saya mencuba utk mengambil penumpang di Balai Ketibaan KLIA2, tetapi, rupanya dari tempat letak kereta ke Balai Ketibaan, saya mesti melalui lebuhraya dan membuat pusingan-U. Maka, malas di situ, saya terus pulang.

Sampai di Setiawangsa, saya mengambil penumpang dan menghantarnya ke Wangsa Maju. Di samping itu, saya juga berbual-bual dengannya. Hasil perbualan, saya terfikir betapa bersalahnya saya membawa penumpang tanpa insurans yang sepatutnya, tanpa lesen yg sepatutnya. Begitu juga, perasaan simpati kepada pemandu-pemandu teksi yg pendapatan utamanya hanyalah itu.

Tetapi, mengenangkan pengalaman saya berhadapan dgn pemandu teksi yg kerek, perasaan bersalah itu menipis sedikit. Tetapi, tetap tidak dapat menghilangkan perasaan bersalah 100%.

Kerajaan Sabah telah mengharamkan Uber dan GrabCar kerana beroperasi tanpa lesen dan insurans yang sepatutnya. Maka, saya berharap pihak kerajaan Malaysia dapat menyatakan pendiriannya secepat yg mungkin.




Sebenarnya perkhidmatan Uber dan GrabCar mengundang bahaya jika di KLIA/KLIA2, sbb memang terang-terangan menyalahi undang-undang. Sedangkan teksi biasa pun tidak dibenarkan mengambil penumpang di sana, inikan pula "teksi sapu" seperti saya.

Maka, mungkin saya akan memandu Uber hanya di kawasan terdekat sahaja, ataupun atas permintaan sahabat-sahabat sahaja.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, September 06, 2016

Perth - Kitakan Pengembara : Belanjawan

Al salam alaykum

Tetiba dah masuk hal ehwal belanjawan. Sebelum berlepas, Kak Awin dah siap kira, bajet kami dalam RM 1,000.00 - RM 1,200.00 seorang utk perbelanjaan di sana.

Belanjawan kami seperti berikut.

Flight:
Tiket Air Asia KUL- Perth - Kul: MYR 432.08
Travel Insurans: MYR 50.00
Baggage, 25kg x 3 pax: MYR 342.00/6: MYR 57.00
Makan: MYR 38.00
VISA (ETA): MYR 20.00
Total: MYR 597.08

Harus aku nak mengulang pergi lagi kalau dapat murah lagi

Makan:
Giant: MYR 10.00
Roti: MYR 7.00
Foodcourt Rasa: MYR 14.90
Total: MYR 31.90

Pengangkutan:
Tambang bas: MYR 0.80
LRT: MYR 2.80 x 2: MYR 5.60
KL Sentral - KLIA2 - KL Sentral: MYR 11.00 x 2: MYR 22.00
Uber: MYR 5.00
Total: MYR 33.40

Penginapan:
Amna Home: MYR 582.75/6 : MYR 97.13
Total: MYR 97.13

Jumlah: MYR 759.51

Perbelanjaan di Perth, Australia (AUD 1.00 = MYR 3.10)

Aku sebagai bendahari mengutip duit setiap seorang AUD 300.00 utk perbelanjaan di Perth, yg kami kena kongsi bersama. Dan, kami belanja ikut sampul. Tapi, banyak jugak aku ambil dari sampul lain, sbb banyak lebih. 


Malam terakhir, duit baki yang ada ialah AUD 400.00. Sungguh kejam bendahari itu. Tapi sebenarnya banyak tempat yg kami tak pergi seperti dalam itinerary.

Penginapan (Bajet AUD 505.00): 
Homestay Bro Shardy: AUD 180.00/day x 2 days : AUD 360.00 
Amna Home: AUD 145.00 (Balance) : AUD 145.00

Total: AUD 505.00

Sewa Kereta (Bajet AUD 360.00):
Sewa Kereta Estima: AUD 100.00/day x 3 days : AUD 300.00

Total: AUD 300.00

Petrol (Bajet AUD 210.00):
BHP: 24/08/2016 @ 08.19 pm, AUD 1.229/L x 24.41 L : AUD 30.00
Shell (Coles): 25/08/2016 @ 9.16 am, AUD 0.991/L x 40.36 L : AUD 40.00
BP: 26/08/2016 @ 5.54 pm, AUD 1.119/L x 26.81 L : AUD 30.00
Woolworths Petrol (Caltex): 26/08/2016 @ 8.48 pm, AUD 0.988/L x 15.18 L : AUD 15.00
Resit Hilang: 27/08/2016: AUD 20.00
Bro Shardy: 28/08/2016: AUD 20.00

Total: AUD 155.00

Banyak kan baki berbanding dgn bajet yg kami letak. Aku saja gariskan harga seliter minyak. Ikut pengalaman kami di sana, harga minyak murah di Stesen Shell dan Caltex. Dan masa murah itu tak tentu jugak. Takde tips utk dapat murah, cuma dari pemerhatian rambang, kadang awal pagi dan lewat malam, harga minyak akan dapat murah, dan di kawasan-kawasan pinggir bandar. Kalau di luar bandar, mmg harganya cecah AUD 1.20.

Pengangkutan Awam (Bajet AUD 180.00):
28/08/2016: Bas dari King's Park ke Victoria Station Transperth: AUD 2.10 x 6 person: AUD 12.60
28/08/2016: Subway/Train dari Victoria Station ke Warwick Station (2 zone): AUD 4.60 x 6 person: AUD 27.60
Parking Kereta di Fremantle: AUD 5.00
Parking di Watertown Outlet Perth: AUD 5.00

Total: AUD 50.20


Banyak betul beza, ada la rahsianya.

Groceries (Bajet AUD 60.00):

Yang ni salah bajet. Hahaha. Shopping satu hari dah muflis.

24/08/2016 - Woolworths: AUD 32.35
25/08/2016 - Woolworths: AUD 28.20
26/08/2016 - Coles (Bawang sebiji je tau!): AUD 1.35

Total: AUD 61.90


Harga barangan sebagai panduan korang


Entrance Fee (Bajet AUD 73.00 x 6 person: AUD 438.00):
Day pass - Pinnacles Desert (Per car): AUD 12.00
Day pass - Busselton Jetty Experience, AUD 3.00 x 6: AUD 18.00
Caversham Wildlife Park: AUD 27.00 x 6: AUD 162.00

Total: AUD 192.00

Lain-lain:
The Margaret River - Chocolate: AUD 10.35
Nandos (2 Chicken & 3 side dish): AUD 54.45
Kaili's Fish & Chip: AUD 16.90 x 3 sets: AUD 50.70
Churros: AUD 15.00
Sweater Jacket utk Pah: AUD 10.00

Total: AUD 140.50

Total: AUD 1,404.60 / 6 person: AUD 234.10

Jumlah: AUD 234.10 x 3.10 = MYR 725.71

Maka, benarlah, perbelanjaan kami kurang dari MYR 1,000.00 seorang. Tapi banyak jugak faktor yg menyumbang seperti ada  tempat yg kami tak sampai, jadinya jimat entrance fee dan pengangkutan awam. Tapi alhamdulillah, kami makan mewah.

Perbelanjaan Diri Sendiri (Bajet AUD 200.00):

1. Souvenir:
Tshirt kanak-kanak: AUD 5.00 x 6 helai: AUD 30.00
Tshirt dewasa: AUD 7.50 x 2 helai: AUD 15.00
Tshirt lengan panjang: AUD 17.95
Sweater jacket: AUD 10.00
Fridge Magnet: AUD 3.95
Keychain: AUD 4.95
Poskad: AUD 0.60 x 2: AUD 1.20
Keychain Kanggaroo: AUD 5.00
Keychain Koala: AUD 5.00
Total: AUD 93.05

2. Makan:
Nasi di Insan Cafe; AUD 10.00
Kebab, Ispa Kebab (Share dgn Fidot, Kak Kam dan Kak Fadz): AUD 10.00 * 3 kebab /4: AUD 7.50
Total: AUD 17.50

3. Coklat:
Malteser: AUD 5.00 x 2 box: AUD 10.00
Mars Pod: AUD 2.12 x 3: AUD 6.36
Total: AUD 16.36

Sedappp!

4. Lain-lain:
Chiller bag: AUD 2.49
Air mattress - single: AUD 10.00
Coconut cream: AUD 0.89
Corelle: AUD 59.00 (Kad kredit)
Total: AUD 72.38

Total: AUD 199.29

Jumlah: AUD 140.29 x 3.10 + AUD 59.00 x 3.17 = MYR 621.93

Jumlah besar, MYR: MYR 759.51 + MYR 725.71 + MYR 621.93 = MYR 2,107.15


p/s: sebahagian gambar adalah sumbangan sahabat-sahabat pengembaraan

:::Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa:::

Tuesday, August 23, 2016

Pengalaman 1 Trip Uber

Al salam alaykum

Pendapatan pertama.


Alhamdulillah,

Tapi sekali tu je la aku amik penumpang. Kemudian, takde dah request dari perempuan. Aku online sejam, ada 3 request, semua jauh-jauh.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::

Tuesday, August 16, 2016

Pengalaman kosong trip Uber

Al salam alaykum

Dah berapa lama aku berdaftar dengan Uber, aku cuba buat pada Jumaat lepas.

Aku online selama 2 jam, ada 5 request, tapi aku accept satu je, tapi rider batalkan pulak.

Kenapa request lain aku tak accept? Sbb aku kena ambil rider di Setapak, Gleaneagle, Ukay Perdana, Ampang. Yang aku accept tu, dia di AU1, tapi rider batalkan.

Belum rezeki lagi utk ber-Uber.

Dan, hari Sabtu, aku online selama sejam, takde request langsung.

Mungkin hari Sabtu, ramai yg menggunakan kenderaan sendiri.

Aku lambat online. Selama ni aku ada ragu-ragu, sbb aku perempuan mungkin. Tambahan plak banyak kes-kes negatif berkaitan Uber. Dan yg terbaru aku dengar, pemandu GrabCar hendak disamun. Baca http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/pemandu-grabcar-disamun-dua-penumpang-1.368497

Tiba-tiba tergerak hati lepas aku baca kata-kata ini di IG kenalan aku:

"The biggest risk is not taking any risk"

Lepas ni nak cuba lagi? InsyaAllah kalau ada pemangkin lain plak.

::: Hidup ini indah jika segalanya kerana Yang Maha Esa :::